Informatii complete despre atacul de panica va invit sa cititi in urmatorul articol: http://www.psihosolutii.ro/content/index.php/tulburari-psihice/62-atacul-de-panica-si-psihoterapeutul.html
Definita Agorafobiei
Teamă patologică, obsesivă şi nemotivată, de spaţiile largi, de locurile deschise, de pieţe, traversarea unui pod, etc.
De obicei agorafobia se declanseaza ca urmare a unui atac de panica, persoana care traieste aceasta experienta dureroasa are tendinta de a asocia aparitia atacului de panica cu situatia, locul in care acesta s-a declansat, astfel persoana incepe sa evite locurile in care a trait atacul de panica. Deoarece atacul de panica se poate produce în multe locuri, persoanele ajung să extindă din ce în ce mai mult comportamentul de evitare, unele persoane ajung in situaţia de a nu mai iesi din casa.
Caracteristicile Atacului de Panica cu Agorafobie
In plan fiziologic apar senzatiile de amorteala, intepaturi, senzatia de sufocare, impresia de golire a mintii, senzatia de caldura, etc.
In planul psihosenzorial pot sa apara senzatiile de depersonalizare, derelizare, dezechilibru sau instabilitate, diverse distorsiuni perceptive.
Cognitiv apar gandurile catastrofice, incapacitatea de a controla aceasta teama duce la sentimente de esec, vulnerabilitate- teama de a nu pierde controlul, de a comite acte irationale, de a nu inebuni sau frica de a nu muri.
Din punct de vedere comportamental, persoana incepe sa evite situatiile in care a experimentat un atac de panica crezand ca acel loc a dus la trairea senzatiillor neplacute, poate recurge la consumul necontrolat al medicamentelor ori la alcool.
Disperarea acestei tulburari de panica cu agorafobie poate determina aparitia starii de depresie si anxietate generalizata.
Procesul psihoterapeutic in Atacul de Panica cu Agorafobie
Tratamentul atacurilor de panica cu agorafobie se rezolva cu ajutorul psihoterapiei cognitiv-comportamentale. In prima faza ii explicam pacientului – mecanismele de declansare si de mentinere d.p.d.v fiziologic, cognitiv si comportamental ale atacului de panica. Apoi intervenim asupra emotiilor, pacientul invata in scurt timp sa isi controleze reactiile fiziologice care il vor ajuta sa dobandeasca sentimente de control in situatiile neplacute. Tot in acest proces instruim pacientul sa respire corect cu ajutorul tehnicii respiratiei complete cat si exersarea exercitiilor de relaxare musculara. Teama pacientului dispare astfel ca acesta isi reia viata sociala si se poate ocupa linistit de activitatile pe care le-a amanat, evitat in ultima vreme.
Daca te gasesti in aceasta situatie disperata nu-ti pierde speranta si apleaza degraba la un psihoterapeut!
Cu drag,
Psiholog Roxana Patrascu
Tel:0736.632.545
E-mail: roxana.patrascu@psihosolutii.ro