Tulburarea de Personalitate – Borderline

Ce este  Tulburarea de personalitate Borderline?
Tulburarea de personalitate Borderline este ilustrată printr-un „pattern pervaziv de instabilitate a relaţiilor interpersonale, a imaginii de sine, a afectelor şi o impulsivitate accentuată, care începe precoce în perioada adultă şi este prezenta într-o varietate de contexte”. (DSM-IV)

Cum se manifestă  Tulburarea de personalitate Borderline?

Persoanele care suferă de tulburare de personalitate borderline:
1  fac eforturi disperate pentru a evita abandonul real sau imaginar. Ei pot crede că această „abandonare” percepută de ei, implică faptul că sunt „răi”. Aceste frici de abandonare sunt în legătură cu intoleranţa faţă de a fi singuri şi necesitatea de a avea alţi oameni cu ei. Eforturile lor disperate de a evita abandonarea pot include acţiuni impulsive.
2  au un pattern de relaţii interpersonale instabile şi intense. Ei pot idealiza potenţialii tutori sau iubiţi de la prima întâlnire. Le cer acestor parteneri să petreacă foarte mult timp împreună şi divulgă chiar şi cele mai intime detalii încă de la începutul relaţiei.  Aceşti indivizi sunt înclinaţi spre schimbări bruşte şi dramatice în părerea lor despre alţii, care în cel mai scurt timp pot fi iubiţi cu multă pasiune şi urâţi cu patimă.
3 perturbare de identitate: imagine de sine sau conştiinţă de sine marcat şi persistent instabilă. Pentru aceşti indivizi pot exista schimbări bruşte în legătură cu cariera, identitatea sexuală, valorile sau tipurile de amici, etc.
4 impulsivitate în cel puţin două domenii care sunt potenţial autoprejudiciante (de ex., cheltuieli, sex, abuz de o substanţă, condus imprudent, mâncat compulsiv). Ei pot juca jocuri de noroc, cheltui bani în mod iresponsabil, mânca compulsiv, abuza de o substanţă, se pot angaja în relaţii sexuale periculoase, ori pot conduce imprudent.
5 comportament, gesturi sau ameninţări recurente de suicid ori comportament automutilant. Gesturile automutilante (de ex. tăiatul sau arsul), ameninţările şi tentativele de suicid sunt foarte frecvente, la aceste persoane.
6 instabilitate afectivă datorită unei reactivităţi marcate a dispoziţiei (de ex., disforie episodică intensă, iritabilitate sau anxietate durând de regulă câteva ore şi numai rareori mai mult de câteva zile). Dispoziţia disforică de bază, este întreruptă adesea de perioade de mânie, panică sau disperare.
7 sentimentul cronic de gol/vid. Se plictisesc uşor şi sunt constant în căutarea a ceva de făcut.
Totodată, indivizii cu tulburare de personalitate borderline, pot descrie senzaţia lor permanentă internă, ca fiind „un gol interior”. Se simt des  neînţeleşi de nimeni şi au de cele mai multe ori convingerea că vor fi întodeauna singuri.

Ce pot sa fac?

Se recomandă psihoterapie individuală intensivă, având în vedere că cei cu tulburări borderline sunt rezistenti la terapia de grup. Deasemenea, având în vedere  că aceste persoane provin din familii instabile, tensionate, abuzive, este recomandabilă si terapia de familie.

 Vă doresc mult succes!

Cu căldură,

Psihoterapeut Adina Demian
Tel: 0735 884 103
Mail:
adina.demian@psihosolutii.ro