Depresia este unul dintre principalele concepte asociate psihologiei. Acest lucru nu este de mirare atunci când ne raportăm la cât de des întâlnim această tulburare la nivelul populației generale. Răspândirea depresiei la nivel global a făcut ca aceasta să devină una dintre cele mai studiate afecțiuni psihice.
Printre simptomele specifice depresiei se numără:
- tristețea
- pierderea interesului pentru activități care în trecut erau considerate plăcute
- retragerea sau izolarea socială
- autocritica, vinovăția
- activarea comportamentală redusă (nu îți mai dorești să faci lucruri / nu te mai implici în activități)
- lipsa speranței
Așadar, consecință a depresiei este faptul că persoana se va angaja cu o frecvență mai redusă în activitățile care altădată erau considerate plăcute.
Dat fiind acest context, una din tehnicile de intervenție utilizate în terapie, în cazul depresiei, este activarea comportamentală. Aceasta se referă la creșterea angajării în activități care aduc plăcere și satisfacție și care dau sens vieții noastre, având astfel rolul de a ne ajuta să experimentăm mai mult și să învățăm din aceste experiențe, să ne simțim recompensați de mediul în care ne aflăm prin intermediul emoțiilor pozitive care aduc echilibru, contribuind astfel la reducerea simptomatologiei asociate depresiei.
Este de la sine înțeles că atunci când ne raportăm la această tehnică, o mare greutate o au nevoile și valorile fiecărui individ, astfel alegându-se activități care să fie relevante pentru fiecare persoană în parte.
Câteva exemple de astfel de activități ar putea să fie:
- a bea o cafea cu un prieten
- a citi câteva pagini dintr-o carte
- a face o drumeție
- a face o baie fierbinte
- a te ruga
- a planta și îngriji o floare/plantă
- a pregăti micul-dejun pentru familie
- a scoate câinele la o plimbare
- a medita
- a citi o poveste copilului înainte de culcare
Importanța pe care fiecare activitate o are pentru noi este dată de valoarea de care această activitate este legată.
Mai explicit, dacă a fi un bun părinte este o valoare semnificativă, atunci o activitate relaționată cu această valoare o reprezintă petrecerea unui timp de calitate cu copilul. Astfel, aceasta va contribui la creșterea stării de bine, aducând sens în viața celui care se simte lipsit de speranță.
Așadar, observăm cum ancorarea comportamentelor în activități care derivă din valorile noastre personale contribuie la trăirea unei vieți cu sens, din acest motiv identificarea acestor valori este esențială atunci când ne dorim echilibru.
Tu îți cunoști valorile?
Dacă simți ca ai nevoie de ghidaj în această direcție, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.
NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GândeșteSănătos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psiholog Larisa Paul
0737 039 446