Este cunoscut faptul ca din ce in ce mai multe persoane trec prin stari emotionale negative. De multe ori declansatorii stau in ritmul de viata alert si solicitant, in situatiile stresante prin care trecem in fiecare zi, in presiunea resimtita la locul de munca sau in familie etc. Multe dintre aceste persoane ajung sa experimenteze stari emotionale negative cum ar fi anxietatea, panica, depresia, furia sau vinovatia, emotii care ajung sa le afecteze functionarea de zi cu zi, somnul, relatiile cu cei din jur, calitatea vietii sociale, dar si performanta in munca.
Pentru a reusi sa controlam cat mai bine aceste stari emotionale negative care ne afecteaza functionarea, dar si sa scapam de stari de anxietate, panica sau depresie, cea mai buna varianta de tratament este psihoterapia cognitiv comportamentala. Aceasta are rata de succes cea mai buna, pentru ca atinge exact cauza acestor stari si anume modul irational de a gandi sau de a interpreta anumite senzatii fizice sau situatii exterioare.
Dar ce ne facem cu ramasul bine? Multi dintre clientii cu care lucrez se tem ca vor avea nevoie de indicatiile psihoterapeutice regulate toata viata asa incat sa poata sa isi controleze aceste stari atat de neplacute. Acest lucru nu e adevarat, iar in acest articol imi propun sa discut despre modalitatile prin care reusim sa ne pastram echilibrul emotional chiar si dupa terminarea psihoterapiei.
In primul rand e important de facut distinctia intre emotii negative sanatoase si emotii negative nesanatoase. Primele sunt perfect normale si ne si ajuta in a ne descurca mai bine cu diferite situatii neplacute din viata, pe cand emotiile negative nesanatoase ne blocheaza si duc la aparitia comportamentelor negative (comportamente care afecteaza functionarea si pe care in mod obisnuit nu le-am avea).
Multe persoane ma intreaba cum diferentiaza intre aceste doua tipuri de emotii. Exista doua criterii principale pe care le iau in considerare:
1. Aparitia senzatiilor fizice – acesta e un criteriu important dar care ne poate induce in eroare. Toate emotiile noastre vin cu senzatii fizice, totusi cei mai multi oameni nu le dau atentie. In cazul persoanelor care au trecut prin stari emotionale negative, aceste senzatii fizice sunt mult mai intense, iar persoanele le monitorizeaza mai atent deci le si simt mai puternic.
2. Afectarea functionarii – acest al doilea criteriu e unul pe care ne putem baza. O emotie negativa sanatoasa nu ne va afecta functionarea de zi cu zi, in orice caz nu pe termen lung.
Cum facem sa ramanem bine dupa incheierea terapiei?
1. Monitorizati-va emotiile. Unul dintre motivele pentru care se ajunge la stari emotionale negative nesanatoase este faptul ca multe persoane nu isi iau timp sa isi monitorizeze si explice emotiile: atat pe cele negative, cat si pe cele pozitive, asa incat se trezesc ca se simt tristi sau ingrijorati sau tensionati de cateva zile bune si nu isi dau seama exact de ce.
O recomandare importanta aici este sa va numiti emotia, atunci cand observati o stare intensa, care va deranjeaza. Simtiti frica, tristete, rusine, vinovatie, etc? Apoi incercati sa va ganditi de ce anume simtiti acea emotie: e vreo situatie care sa va deranjeze? S-a intamplat ceva recent in viata dvs? Daca da, atunci cum ati interpretat acea situatie de s-a ajuns la aceasta emotie? Vi se pare o situatie insuportabila? Va ganditi ca lucrurile nu ar trebui sa stea asa? Va ganditi ca e ingrozitor? Folositi instrumentele folosite in cadrul psihoterapiei cognitiv comportamentale pentru a recunoaste daca gandurile dvs sunt irationale si dezbateti-le! Nu lasati emotiile negative sa se adune fara a sti de ce va simtiti intr-un anume fel. De exemplu: “Cum ma simt acum? Ma simt nelinistit! De ce? Pentru ca s-a anuntat perioada de evaluari la locul de munca! Ok, si de ce ma simt asa nelinistit? Pentru ca mi-e teama ca nu voi fi evaluat bine si cred ca ar fi groaznic sa se intample asta!”
Acelasi lucru il facem si cu emotiile pozitive. Daca observati o emotie pozitiva, intrebati-va ce ati facut ca sa va simtiti asa sau ce ati gandit, asa incat sa puteti repeta aceasta activitate pe viitor. E foarte important sa fim constienti si de emotiile pozitive pe care le simtim, altfel riscam sa suprageneralizam momentele neplacute.
2. Faceti miscare fizica regulata! Pe langa beneficiile pentru sanatate, miscarea fizica este cea mai buna modalitate naturala de secretie a serotoninei si dopaminei in creierul nostru, hormoni care sunt responsabili atat de starea de bine, cat si de functionarea si capacitatea noastra de concentrare. E recomandat si important ca pentru pastrarea unei stari emotionale echilibrate sa faceti din miscarea fizica o activitate constanta si regulata, poate la fel de sus pe lista de prioritati ca spalatul zilnic pe dinti.
Tocmai de aceea va recomand sa va alegeti acea miscare fizica care sa va placa. Nu mergeti la sala de fitness daca nu va face placere, doar pentru ca trebuie. Incercati cat mai multe tipuri de miscare si alegeti pe cea care sa va faca cat mai multa placere, pentru ca e important sa asociem sportul cu o stare de bine asa incat sa il putem practica toata viata.
3. Acceptati ca in viata apar si momente neplacute. Aceasta indicatie e deosebit de importanta in mentinerea echilibrului emotional. Multe persoane care au trecut prin stari de anxietate sau depresie isi doresc sa nu mai treaca niciodata prin astfel de momente, asa incat au tendinta de a catastrofa orice moment neplacut. Din pacate, momentele neplacute, situatiile negative, ghinionul fac parte din viata. Mai toti oamenii trec prin situatii neplacute, prin conflicte, prin nereusite si nu e nimic in neregula cu asta. E important sa stim ca in viata apar si momente bune si momente mai putin bune si ca toate vor trece, lasand loc altor situatii. In legatura cu acest lucru, exista o parabola care explica aceasta situatie: “Se spune ca regele Solomon il cheama pe bijutierul palatului si ii porunceste sa ii creeze o bijuterie care sa il inveseleasca cand e trist si sa il intristeze atunci cand e fericit. Plimbandu-se ingandurat prin curtile palatului, bijutierul se intalneste cu David, carui ii povesteste ingrijorat despre rugamintea regelui. David ii da solutia, iar a doua zi bijutierul merge la rege cu un inel pe care scria: Si asta va trece!”
4. Amintiti-va ca exista si lucruri bune in viata dvs. Eu nu prea am intalnit oameni in viata carora sa nu existe macar cateva lucruri de bine. Fie ca ei sau familiile lor sunt sanatosi fizic, fie ca au locuri de munca satisfacatoare, fie ca au parteneri intelegatori si suportivi, fie ca au familii sau prieteni alaturi, intotdeauna vor exista si aceste lucruri de bine. E important sa le avem in minte constant asa incat sa formeze baza care ne va ajuta sa gestionam situatiile si emotiile negative.
In concluzie, e important de stiut ca a ramane bine si echilibrat emotional nu e o “corvoada” doar a celor care au trecut prin anxietate, panica sau depresie, ci mai degraba o abilitate de a ne bucura de viata mai mult. Mai toti oamenii echilibrati emotional practica indicatiile de mai sus, chiar daca nu asa explicit. Ganditi-va si dvs la oameni pe care ii cunoasteti si pe care ii considerati echilibrati emotional – cum gandesc, ce fac?
Nu ezitati sa apelati la ajutor psihologic atunci cand observati ca incepeti sa simtiti emotii negative nesanatoase. Acum exista si varianta online, in aplicatia www.gandestesanatos.ro. Aici primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite si va pot ajuta sa intelegeti mai bine care e diferenta intre emotii negative sanatoase si nesanatoase dar si cum va poate ajuta psihoterapia cognitiv comportamentala sa va regasiti echilibrul.
Mult succes!
Psihoterapeut Irina Paraschiv