Inceperea psihoterapiei poate fi un pas dificil de facut in legatura cu care putem avea multe emotii intense, cum este si anxietatea de a intra in acest proces. Ar fi util sa ne gandim impreuna la cateva lucruri pe care ar fi bine sa le luati in considerare inainte de a incepe terapia si care va pot ajuta sa va simti mai confortabil in legatura cu acest pas.
1. Afla cateva lucruri despre psihoterapeutul tau
Daca te gandesti ca ai nevoie de ajutor dar inca ai anumite retineri, ar putea fi util sa iti stabilesti cateva criterii importante pentru tine in alegerea unui terapeut. Majoritatea psihoterapeutilor ofera informatii despre ei online, uneori poti gasi un site de prezentare, o pagina de facebook a cabinetului, articole pe care le-au scris, prezentari pe care le-au sustinut, colaborari pe care le-au avut, formarea urmata si experienta pe care o au in a lucra cu anumite tipuri de probleme psihologice. Daca ai aceste detalii, iti va fi mai usor sa iti imaginezi cu ar fi pentru tine sa interactionezi cu aceasta persoana si sa iti intaresti motivatia de a incepe psihoterapia.
2. Initiaza un prim contact
Dupa ce ai cules aceste informatii despre persoana cu care ai vrea sa lucrezi, un prim contact te poate ajuta sa iti faci o imagine si mai clara. Poti sa suni direct sau sa trimiti un email sau un mesaj pe telefon, daca te simti mai confortabil cu aceasta varianta. Exista o probabilitate ridicata sa nu primesti un raspuns imediat, pentru ca de cele mai multe ori vom fi in sedinte cu alti clienti, dar nu iti face griji pentru ca revenim de fiecare data si iti raspundem la contactul pe care l-ai initiat. Dupa ce ai primit un raspuns, evalueaza cum te simti si care a fost impresia cu care ai ramas.
3. Ce se intampla in prima sedinta
Fiecare terapeut este diferit, insa in general o prima sedinta are aproximativ aceeasi structura. Terapeutul tau va incerca sa afle lucruri despre tine si despre ceea ce se intampla in prezent in viata ta. Din acest motiv, cel mai des vei auzi la inceput intrebari precum: Ce te-a motivat sa faci pasul de a veni la terapie? Ce se intampla acum in viata ce ti se pare dificil de gestionat? Care sunt lucrurile cu care crezi ca te poate ajuta terapia? Vei mai putea primi intrebari precum: Ai mai fost la terapie pana acum? Ai luat sau iei medicatie? Cum arata viata ta in prezent, relatiile si munca ta? Daca te simti inconfortabil sau nu vrei sa discuti despre anumite subiecte este in regula si este important sa transmiti acest lucru.
Ti se va spune probabil cum te poate ajuta terapia si la ce sa te astepti in general si ulterior veti discuta detalii organizatorice. Fiecare sedinta dureaza 50 de minute, la final vei fi intrebat cum ti s-a parut prima intalnire si daca vrei sa programezi o noua sedinta pentru saptamana viitoare, pentru ca in mod normal sedintele se desfasoara saptamanal.
4. Pune intrebari si exprima-ti parerile
Este bine sa te gandesti la lucrurile pe care iti doresti sa le afli despre noi si despre procesul terapeutic.
De exemplu, poti intreba: De cat timp lucrati in terapie si care a fost parcursul urmat? Ati mai lucrat cu persoane care se confrunta cu aceasta problema? Cum se desfasoara sedintele in general? Care ar fi urmatorii pasi si ce vom face impreuna? Ce pot face eu pentru a lua cat mai mult din acest proces?
De asemenea, este util sa oferi feedback si sa ii spui terapeutul tau parerile tale despre cum este aceasta experienta pentru tine. Acest lucru ne ajuta sa ne adaptam impreuna cu tine, sa intelegem mai clar ce iti doresti si sa gasim modalitati mai eficiente de a-ti fi alaturi.
5. Evalueaza potrivirea cu terapeutul tau
Unul dintre cei mai importanti factori in acest proces o reprezinta relatia terapeutica. Poti sa mergi la cel mai calificat si cu cea mai multa experienta psihoterapeut pe care il gasesti, dar daca potrivirea nu este prezenta, terapia nu va fi la fel de eficienta.
Cum iti dai seama daca este o potrivire buna? Depinde foarte mult de cum te simti: daca te simti in siguranta, te simti acceptat, respectat, inteles, ascultat si uneori chiar provocat sa iti pui intrebari, sa faci schimbari, sa continui sa lucrezi cu tine, asta iti arata ca ai gasit o potrivire care functioneaza pentru tine. Uneori in terapie este posibil sa existe momente in care sa ai emotii negative, in care te poti simti expus si vulnerabil, insa toate aceste componente importante din relatia terapeutica si faptul ca te simti in siguranta cu terapeutul tau te vor ajuta sa poti sa mergi mai departe.
6. Implica-te si ai incredere in proces
Terapia se bazeaza pe o relatie de colaborare si participarea ta este importanta. Este normal ca la inceput sa simti putina ingrijorare sau sa ai anumite retineri. Te poti gandi inainte de prima sedinta ceea ce ai vrea sa ii transmiti terapeutului tau la inceput, ce iti doresti sa schimbi sau sa imbunatatesti in viata ta si care sunt asteptarile tale legate de terapie. Cu cat te implici mai mult, cu atat vei vedea rezultate mai repede si vei simti ca ceea ce se intampla este in beneficiul tau.
Daca te confrunti cu o problema psihologica te asteptam cu drag la noi. Daca nu poti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, poti intra pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poti accesa pagina de Contact a site-ului si sa realizati o programare.
NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psiholog Roxana Petrus