Anxietatea este una dintre cele mai raspandite tulburari emotionale la ora actuala. Ea afecteaza toate categoriile de persoane, tinere sau mai in varsta, din medii sociale diferite si cu experiente de viata diferite. Este din pacate si una dintre cele mai chinuitoare stari emotionale si asta nu doar din cauza faptului ca afecteaza functionarea de zi cu zi, dar si pentru ca apare cu stari fizice neplacute si foarte chinuitoare. Cei care au trecut sau trec prin anxietate vor recunoaste ca semne ale anxietatii senzatiile de sufocare, nod in gat, ameteala, dureri de cap sau de muschi, palpitatii, tremurat, furnicaturi, confuzie sau derealizare.
O provocare foarte mare in practica mea la cabinet sunt persoanele care se confrunta de multi ani cu stari de anxietate, unii de 5-6 ani, altii chiar de 10+ ani. In acest articol imi propun sa discut despre de ce e important sa se apeleze la psihoterapie pentru aceasta tulburare, chiar daca multi dintre dvs. si-au pierdut speranta sau cred ca au facut tot ce le-a stat in putinta si s-au resemnat la gandul ca vor trai cu aceste stari atat de neplacute.
Cele mai multe persoane care sunt in aceasta situatie apeleaza in prima faza la medicul de familie care le prescrie analize si un tratament cu multivitamine. Mai apoi, cu simptomele in continuare active, se apeleaza la medici de specialitate, cardiologi, neurologi, endocrinologi, etc..
Dupa diferite analize si tratamente, in urma carora simptomele de anxietate sunt in continuare prezente, persoanele suferinde merg la medicul psihiatru. Aici incep de obicei un tratament medicamentos. Din fericire, de multe ori acest tratament cu medicatie psihiatrica functioneaza, insa pe o perioada limitata.
Multe persoane apeleaza apoi la psiholog sau la diferite tratamente alternative – cum e medicatia homeopata, care din pacate are rezultate limitate.
Nicio alta forma de psihoterapie nu trateaza si explica anxietatea asa cum o face psihoterapia cognitiv comportamentala. Multe orientari de psihoterapie merg pe analizarea experientelor timpurii de viata, altele pe tehnici relaxare sau hipnoza, iar altele se focuseaza pe gestionarea relatiilor cu cei din jur. Desi toti acesti factori sunt importanti in mentinerea anxietatii si poate in favorizarea aparitiei acesteia, niciunul nu este un factor declansator. Studiile arata ca factorii declansatori ai starilor de anxietate si depresie sunt modalitatile irationale prin care interpretam lumea, evenimentele din jurul nostru, senzatiile fizice, etc..
Din fericire, psihoterapia cognitiv comportamentala este cea mai eficienta in tratarea acestor stari pentru ca explica atat cauzalitatea si mentinerea acestor stari, dar are si tehnici si exercitii specifice prin care ajuta la reducerea si disparitia acestor emotii negative.
Dupa experienta mea de cativa ani in lucrul cu persoane cu stari de anxietate si panica, exista cateva indicatii pe care le pot da persoanelor care si-au pierdut speranta ca se vor mai vindeca vreodata de anxietate.
1. Nu abandonati lupta. Viata nu e despre anxietate si chin. E despre a ma bucura de momentele frumoase si despre a invata cum sa gestionez inerentele momente neplacute. Nu exista persoane “depresive” sau “anxioase” din fire, ci doar persoane care inca nu au gasit ajutorul potrivit. E important sa cautati atat forma de psihoterapie eficienta pentru acest tip de probleme, dar si psihoterapeutul cu care sa va simtiti confortabil.
Psihoterapia cognitiv comportamentala are eficienta cea mai buna in tratarea starilor de anxietate si panica – eficienta in studii este de peste 90%. Motivul este ca tehnicile si explicatiile folosite sunt structurate, sunt adaptate fiecarui client in parte si sunt intarite de exercitii si explicatii foarte practice, clare si folositoare.
2. Dati-va timp. Multe persoane, mai ales daca au mers la multi psihoterapeuti sau au trecut prin mai multe scheme de tratament medicamentos, cred eronat ca nu mai pot incerca aproape nimic. In felul acesta, ei renunta dupa o sedinta sau doua, intarindu-si credinta ca nu mai au speranta.
Nu e chiar asa. Psihoterapia cognitiv comportamentala are efecte de obicei dupa primele 4-5 sedinte. E firesc sa nu va simtiti foarte diferit dupa 1-2 sedinte.
Discutati cu psihologul dvs. ce ganduri va apar atunci cand va pierdeti speranta si aveti tendinta sa renuntati. Cereti-i explicatii suplimentare pentru ca el e cel care va va ajuta sa va reglati asteptarile sau sa ajustati interventia.
3. Motivati-va. Multe persoane care vin dupa multi ani de psihoterapie aproape ca nici nu isi mai imagineaza viata fara anxietate, evitare, suferinta. Au invatat sa isi construiasca viata in jurul starilor de anxietate. E foarte important sa va ganditi ca exista viata si fara anxietate. Scrieti o lista cu lucrurile placute pe care le-ati face daca nu ati avea anxietate, despre cum v-ati petrece timpul altfel, despre cum ar arata viata dvs. fara aceste stari. Cititi-o zilnic si discutati-o cu psihoterapeutul dvs. asa incat sa ajustati sarcinile comportamentale in decursul terapiei.
4. Repetitie, repetitie, repetitie. Majoritatea starilor de anxietate si / sau depresie sunt cauzate si mentinute de diferite modalitati irationale de a gandi. Acestea functioneaza ca niste mecanisme aproape automate de raspuns la anumiti stimuli din exterior (cum ar fi momente neplacute) sau din interior (cum ar fi senzatii fizice neplacute) si asta pentru ca au fost foarte mult timp exersate. Ca sa putem schimba un astfel de mecanism de raspuns automat, e nevoie de multa contra-argumentare, dezbatere si repetitie.
Ganditi-va ca in mintea noastra informatiile sunt legate intre ele prin retele neuronale. A incerca doar sa imi spun o singura data un raspuns rational la niste ganduri irationale e ca si cum incerc sa smulg un “nod” de raspuns si sa il inlocuiesc cu altul. E putin probabil sa functioneze pe termen lung. Asa incat aceste retele sa poata fi modificate e important sa construiesc un alt “nod” de raspuns si asta se face doar prin multa repetitie, prin a-mi gasi contra-argumente la gandurile irationale.
In concluzie, faceti-va un cadou de Craciun anul acesta care sa va ajute toata viata – mergeti la psihoterapie daca observati ca suportati aceste stari de mult timp, ca incep sa va afecteze functionarea, relatia cu cei din jur. Viata nu e despre evitare, senzatii neplacute si momente de frica, ci desprea a ma bucura de momentele frumoase, de cei dragi, asa ca nu ezitati sa apelati la ajutor.
Daca nu puteti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, va asteptam pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite.
NOU! Accesati gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doriti si interactiune cu un psiholog va puteti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Mult succes!
Psihoterapeut Irina Paraschiv