Lupta cu anxietatea este una dintre cele mai neplacute perioade din viata unei persoane. Starile fizice de ameteala, confuzie, palpitatii, tremurat, sufocare, nod in gat, presiune, amorteala, greata si disconfort abdominal sunt doar cateva dintre simptomele cele mai chinuitoare din toata aceasta perioada. Persoanele care trec prin aceste stari se confrunta si cu afectarea functionarii zilnice: se izoleaza de cei din jur, nu mai functioneaza la fel la locul de munca, cei dragi uneori au greutati in a-i intelege etc.
Pe langa toate acestea e important de mentionat procesul psihoterapeutic prin care trec persoanele care se confrunta cu tulburarea de anxietate asa incat sa poata sa isi recapete echilibrul si sa reinceapa sa se bucure de viata. Psihoterapia cognitiv comportamentala are rezultatele cele mai bune in tratarea starilor de anxietate, iar cu ajutorul protocolului validat de interventie in anxietate, cei mai multi oameni isi revin in 3-4 luni.
Provocarea pentru cei care se lupta cu anxietatea este sa invete sa diferentieze intre tulburarea de anxietate si emotia de anxietate, asa incat acestia sa poata fi mai mult in controlul starilor lor si al modului in care isi vor gestiona emotiile pe viitor.
Tulburarea de anxietate este o tulburare emotionala de intensitate medie care se diagnosticheaza prin aparitia urmatoarelor simptome:
– aparitia ingrijorarii, in majoritatea zilelor, cu durata de cel putin 6 luni
– dificultatea de a controla aceasta ingrijorare
– trei sau mai multe dintre urmatoarele simptome: agitatie/neliniste (ca si cum ceva rau urmeaza sa se intample sau pur si simplu fara motiv); oboseala; lipsa concentrarii sau dificultatea marcanta in a mentine atentia pe o anumita sarcina; irascibilitate; incordare musculara; probleme cu somnul (fie de adormire sau de somn intrerupt)
Ce e important de mentionat este ca aceste simptome e nevoie sa apara impreuna timp de cateva luni si sa afecteze in mod semnificativ functionarea persoanei asa incat sa se poata diagnostica tulburarea de anxietate.
Emotia anxietate este o emotie negativa disfunctionala care se manifesta printr-o afectare marcanta a starii de bine, prezenta unor stari fizice de intensitate medie si de obicei nu are o durata mai mare de cateva minute, cel mult cateva ore. Aceasta emotie apare de obicei in situatii de criza, aproape mereu va urma unei situatii declansatoare si va disparea in scurt timp dupa ce situatia este rezolvata. Aceasta emotie este de multe ori vazuta ca o reactie naturala a corpului de aparare in fata unui pericol perceput ca fiind iminent – de exemplu, daca ne sare ceva in fata masinii, daca ne trezim la un zgomot puternic in timpul noptii, etc. Foarte multi oameni experimenteaza emotia de anxietate cel putin o data in viata lor, daca nu si mai des.
Cele mai multe persoane care au trecut prin tulburarea de anxietate si care au muncit foarte mult sa invete sa isi controleze starile, sa le inteleaga si sa isi gestioneze comportamentele asa incat aceste tipuri de emotii sa nu mai apara, dezvolta o sensibilitate puternica la aparitia oricaror simptome asema natoare celor din tulburarea din care se straduiesc sa iasa.
Ce se intampla in momentul in care trecem printr-o stare de anxietate sau panica, mai ales una in care starile fizice sunt extrem de intense si chinuitoare, este ca se declanseaza un mecanism de monitorizare a tuturor senzatiilor care apar in corpul unei persoane. In acel moment, fiecare senzatie fizica pe care o putem resimti devine un “semn prevestitor” al debutului anxietatii. Acest lucru se intampla din mai multe motive:
1. corpul nostru are o gama relativ limitata de senzatii fizice pe care le poate produce in cazul emotiilor puternice. Ce simte o persoane care trece prin tulburare de anxietate poate simti si o persoana care resimte o emotie negativa trecatoare. Diferenta sta in intensitatea si durata acestor stari fizice.
2. dupa ce trec printr-o perioada foarte dificila in care s-au confruntat cu stari fizice extrem de intense si chinuitoare, mintea retine faptul ca aceste stari au provocat suferinta. Asa incat, de fiecare data cand le va simti, mintea le va asocia imediat cu starea de anxietate din care persoana a iesit.
Cele mai multe persoane care ies din tulburarea de anxietate vor mai resimti stari fizice neplacute sau emotii de anxietate in diferite situatii din viata lor. Ce e important sa isi aduca aminte este ca daca aceste senzatii fizice si stare de neliniste nu se prelungesc, daca ele dispar sau se dezintensifica in cateva minute sau in momentul in care au fost aplicate tehnicile invatate in cadrul psihoterapiei, atunci cel mai probabil a fost vorba despre emotii de anxietate si nu despre reintoarcerea tulburarii.
Daca nu se mai intrunesc criteriile de diagnostic, mai ales cele referitoare la durata si la afectarea semnificativa a functionarii, atunci starile resimtite sunt provocate de aparitia emotiei de anxietate, mai ales in contextul in care putem identifica si un moment declansator.
In concluzie, nu va fie teama sa discutati acest aspect cu psihoterapeutul dvs. Diferentierea intre tulburarea de anxietare si emotia de anxietate este un pas important in vindecarea de anxietate. Daca mai resimtiti stari fizice neplacute in anumite momente dificile, stari pe care le asociati imediat cu momentele chinuitoare prin care ati trecut, asta nu inseamna neaparat ca anxietatea a revenit si ca nu va veti mai vindeca niciodata. Discutati aceste aspecte cu psihoterapeutul dvs si cereti-i recomandarea si ajutorul pentru a reusi sa faceti cat mai bine diferenta intre aceste doua concepte.
Daca va confruntati cu anxietatea va asteptam cu drag la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj sau va puteti crea un cont in aplicatia online www.gandestesanatos.ro – aici inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite.
NOU! Accesati gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia Gandeste Sanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doriti si interactiune cu un psiholog va puteti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Mult succes!
Psihoterapeut Irina Paraschiv