Legatura minte-corp – de la ganduri la senzatii fizice

Fie datorita felului in care suntem construiti, a unor curente filozofice care au influentat gandirea (de exemplu, dualismul) sau pur si simplu a unor idei de simt comun care nu sunt puse la indoiala, majoritatea dintre noi vede mintea si corpul ca fiind entitati diferite. Chiar daca aceasta diferentiere ne ajuta intr-un fel sa ne explicam felul in care functionam si ne da un sens, ea duce si la multe confuzii si idei gresite care ne pot afecta sanatatea. In acest articol voi prezenta cateva din aceste idei si voi incerca sa aduc argumente care sa sustina teoria ca, in esenta, mintea si corpul nu sunt separate.

Una din consecintele faptului ca vedem mintea si corpul atat de separate este dificultatea cu care intelegem si acceptam ca acestea se influenteaza reciproc si ca multe din senzatiile fizice sunt manifestari ale anxietatii sau a altor emotii. Aud deseori de la diverse persoane intrebarea “Cum pot niste stari fizice atat de neplacute, precum ameteala, dureri, greata sa fie cauzate de emotiile si gandurile mele?” si de multe ori concluzia ca “Sigur am o boala somatica ce este responsabila de aceste stari”. Astfel, nevoia de a gasi o cauza somatica, organica a simptomelor poate sa le faca pe aceste persoane sa investeasca foarte multe resurse in controale, analize si investigatii si sa nu apeleze decat foarte tarziu la specialistii care i-ar putea ajuta, adica psihoterapeutii. Mai mult decat atat, chiar si dupa ce este acceptata explicatia conform careia raspunsurile fiziologice ale organismului sunt cauzate de anxietate, este nevoie de multa munca cu gandurile si comportamentele noastre pana sa “ne convingem” ca nu o afectiune grava ne da acele simptome. Tocmai deoarece exista inca o larg raspandita conceptie ca mintea si corpul sunt distincte si senzatiile corporale pot fi cauzate doar de ceva fizic.

O alta problema care apare atunci cand vedem mintea si corpul separate, este faptul ca de multe ori oamenii se considera “slabi psihic” sau ca nu au “suficienta vointa” atunci cand nu pot sa isi controleze anumite stari. Mai degraba decat sa vada anxietatea ca un raspuns normal al organismului la pericol, acestia deseori se blameaza si se invinovatesc ca nu sunt suficient de puternici sa treaca peste. Ei considera ca mintea ar trebui sa primeze in fata corpului. Ca psihologi, stim ca este aproape imposibil cand te confrunti cu un pericol sa ramai calm si faptul ca reactionezi nu inseamna ca esti slab, ci inseamna ca esti uman.

De asemenea, o implicatie importanta pe care o are diviziunea minte-corp este ca multe persoane nu considera ca e nevoie sa te ingrijesti de ambele pentru a avea o viata echilibrata. Astfel, unii pun destul de mult accent pe sanatatea mentala si se ingrijesc de aspecte precum reglarea emotiilor, imbunatatirea suportului social, dar refuza sa schimbe comportamente nesanatoase precum fumatul sau sedentarismul. Iar altii se preocupa foarte mult de corp, prin sport si nutritie, dar acorda putina importanta aspectelor psihologice din viata lor. In ambele cazuri pot aparea imbunatatiri, deoarece mintea si corpul se intrepatrund, insa daca nu urmarim sa ne preocupam cat putem de bine de amandoua, ne va fi mult mai greu sa functionam la nivelul optim.

Un ultim aspect care este strans legat de interactiunea minte-corp este folosirea medicatiei in tratarea tulburarilor psihice. Din acest punct de vedere, am intalnit pareri contradictorii: unii considera ca doar medicatia functioneaza in tratarea problemelor psihice, iar altii dimpotriva, ca medicatia nu ar trebui sub nicio forma folosita pentru a trata problemele psihologice. Pentru cei din prima categorie este greu de imaginat cum, de exemplu, schimbari la nivel cognitiv sau rezolvarea unor probleme pot sa influenteze neurotransmitatorii si hormonii care sunt strict biologici. Iar celor din a doua categorie le este greu sa vada ca prin modificarea unor substante din creier si corp, apar modificari si la nivel cognitiv si emotional. Astfel, in functie de natura problemelor, atat medicatia cat si terapia, iar uneori combinatia intre cele doua sunt variante ce merita luate in calcul.

Pentru a intelege mai bine legatura dintre minte si corp, te asteptam cu drag la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, dar daca nu poti ajunge, intra pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii acceseza pagina de Contact a site-ului si realizeaza o programare.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Alexandra Pacurar

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro