Foarte multi dintre noi cautam aprobarea celorlalti. Ne preocupa felul in care suntem vazuti, ce putem face pentru a da o impresie buna, cat de mult avem voie sa dezvaluim despre noi insine, cum ne pot judeca ceilalti, cum ne manifestam emotiile in public, cat de bine ne situam in comparatie cu ceilalti si care este motivul pentru care cineva se comporta intr-un anumit fel fata de noi. Toate aceste lucruri ne arata un adevar esential: avem nevoie de conexiuni cu alti oameni pentru confortul nostru psihic.
Aparem pe lume ca niste omuleti mici si neajutorati, dependenti de grija si resursele oferite de catre parinti. Crestem in confortul si siguranta pe care figurile cu autoritate din jurul nostru ni le ofera (mai mult sau mai putin), iar noi ii investim cu incredere. Depindem de ei, prin urmare, ii vedem ca pe repere de comportament si facem orice ca sa le dobandim aprobarea. Iar adultii din jurul nostru ne incurajeaza in acest sens, avand asteptari mai mult sau mai putin constiente despre ce-si doresc de la noi. In cartea “Cum sa-ti reinventezi viata” de Jeffrey E. Young si Janet S. Klosko, autorii spun urmatorul lucru: “Din nefericire, multi dintre noi suntem antrenati de mici sa desconsideram inclinatiile noastre naturale si sa facem ceea ce se asteapta din partea noastra: suntem fortati sa fim duri, cand prin firea noastra, suntem sensibili; suntem fortati sa urmam medicina, cand inclinatia noastra naturala este pentru activitati in aer liber; suntem fortati sa fim conventionali cand prin natura noastra suntem neconventionali; suntem fortati sa actionam in rutine, cand natural preferam stimularea”.
Aceasta presiune constanta ne face sa actionam in defavoarea noastra. Crestem obisnuiti sa le facem altora pe plac, fie pentru ca ne e teama de respingere, fie pentru ca nu am reusit sa descoperim inclinatiile noastre naturale pe care sa le urmam. Avem foarte mult de castigat daca ne comportam astfel incat sa fim placuti de catre ceilalti, insa avem si foarte mult de pierdut. Este necesar sa gasim un echilibru intre nevoile societatii si implinirea noastra individuala pentru a fi cu adevarat multumiti.
De cele mai multe ori, suntem impinsi prea mult sa indeplinim asteptarile altora. Ne valorizam ca oameni in functie de ce parere au ceilalti despre noi, fie ca sunt oameni apropiati sau necunoscuti. Astfel, teama de a fi respinsi se transforma intr-o dorinta puternica de a fi acceptati. Dorinta aceasta puternica poate lua forma unei reguli rigide care ne ghideaza comportamentul social: trebuie sa castig aprobarea celorlalti, altfel nu am valoare ca om.
Aceasta convingere prezinta doua probleme:
1. Se bazeaza pe o regula care nu reflecta ce s-ar intampla in mod real. Cuvantul “trebuie” denota o asteptare rigida despre cum ne-ar placea sa se petreaca lucrurile, insa nu tine cont de ce se intampla cu adevarat in realitate. Constrangerile din exterior, pe care nu le vedem intotdeauna, conteaza foarte mult! Putem spune “trebuie ca altii sa ma iubeasca” in conditiile in care nu avem un control asupra sentimentelor altora? Sau “acum trebuie sa patinez bine” in conditiile in care nu am exersat suficient aceasta abilitate? Sunt lucruri pe care le putem controla si altele pe care nu le putem controla la fel de bine, si multe dintre ele au un impact asupra felului in care ne percepem pe noi insine. Fiecare dintre noi are un ideal, un punct in care isi doreste sa ajunga prin propria vointa, insa ca sa ajungem din punctul A in punctul B, ar fi bine sa acceptam ca ne aflam in punctul A sau undeva pe drum.
2. Cedam controlul pe care il avem asupra propriei stime de sine. In loc sa ne descoperim valorile si sa ne stabilim obiectivele personale care ne-ar implini, alegem sa indeplinim asteptarile altora pentru a ne simti impliniti. Daca valoarea noastra depinde de ce-si doresc altii, cum vom putea vreodata sa-i multumim pe toti? Cum vom putea sa ne urmam inclinatiile naturale, daca ne preocupam in permanenta de ce vor ceilalti? Cum sa fim multumiti cu noi insine, daca nu stim ce conteaza pentru noi cu adevarat?
Felul in care ne raportam la ceilalti si motivul pentru care o facem conduc la emotii sanatoase sau unele care ne fac mai mult rau decat bine. E justificabil sa spunem “daca vreau sa am mai multi prieteni, trebuie sa vorbesc mai mult cu oamenii”, pentru ca scopul, in acest caz, este de a ne indeplini nevoia de conexiune, nu de a ne confirma altii valoarea ca om! Nu mai este la fel de justificabil sa spunem “trebuie sa vorbesc mai mult, altfel ceilalti ma vor desconsidera”. In acest caz, nu satisfacem o nevoie naturala de conectare, ci cautam in continuare sa confirme ceilalti ca si noi contam.
Daca si tu te regasesti printre oamenii care inca nu si-au descoperit valorile si iti doresti sa ai mai mult control asupra felului in care te simti in pielea ta, te asteptam la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Poti face o programare la unul din numerele de telefon pe care le gasesti la sectiunea de Contact de pe site.
NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psiholog Robu Madalina