Aproape oricine a trecut prin experiența dureroasă a stării de regret – momentul acela în care nu îți dorești nimic mai mult decât să întorci timpul și să iei înapoi niște cuvinte sau o acțiune nesăbuită, să refaci o situație pe care ai fi dorit-o altfel.
Regretul reprezintă o trăire, o emoție care implică o evaluare negativă asupra unei acțiuni personale trecute. Este resimțit ca o stare profund neplacută, motiv pentru care, adesea, fie ne lăsăm cuprinși de tristețea și frustrarea care urmează autocriticii, fie încercăm să evităm toate gândurile care ne amintesc de acel moment neplăcut.
Care este atitudinea potrivită față de o sițuatie în care am avut un comportament sau am luat o decizie ce ulterior s-a dovedit a nu aduce beneficii? În cele ce urmează îți propun patru pași pe care putem să îi urmăm pentru rezolvarea favorabilă a stării de regret.
1. Confruntă. Fiind o emoție care ne provoacă disconfort interior, uneori am prefera să ne gândim la orice altceva, doar ca să nu ne revină în gând respectiva situație nefericită. Însă, după cum nu putem repara o mașină dacă nu ne uităm sub capotă, nu putem să depășim cu adevărat micile (sau marile) noastre eșecuri dacă nu le confruntăm. Acesta este primul pas, absolut necesar, dar nu suficient!
2. Acceptă. Greșelile, deciziile eronate, stângăciile fac parte din ceea ce înseamnă să fii om. Nimeni nu este scutit de acestea. De fapt eroarea are o semnificație importantă în procesul de dezvoltare și învățare. Există o vorbă din popor care spune: ‘numai cine nu muncește nu greșește’.
3. Analizează. Atunci când resimțim un regret intens adesea ne sună în minte idei de genul “Dacă aș fi făcut așa… sau altfel…! Trebuia să știu, trebuia să îmi dau seama că asta se va întâmpla”. Nu avem cum să întoarcem timpul, dar avem cum să nu repetăm o greșeală. Deci, în loc de întrebarile inutile de mai sus, data viitoare când te confrunți cu o situație pe care o regreți, îți propun ca alternativă următoarea abordare “Am făcut o greșeală. Ce pot reține din situația asta ca data viitoare să nu se întample la fel? Ce pot să fac diferit?”.
4. Acordă-ți iertare. Așa cum adesea îi iertăm pe alții, este bine să învățăm să fim iertători și cu noi înșine. Ai greșit, ai gafat. Se întâmplă tuturor. Vei face ceea ce ține de tine astfel încât să îți repari greșeala și să nu o repeti.
Regretul este un proces funcțional atunci când învățăm și schimbăm ceva în comportamentul nostru. Regretul prelungit însă, fără o concluzie pentru viitor, poate duce la stări emoționale negative intense si prelungite.
Dacă experimentezi stări emoționale pe care nu reușești să le soluționezi, te asteptam la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Poti face o programare la unul din numerele de telefon pe care le gasesti la sectiunea de Contact de pe site.
NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psiholog Sandra Voicu
0729.007.831