Cum ne cream realitatile interpersonale

Daca in trecut mintea umana era perceputa ca un sistem pasiv care stocheaza informatii din mediu si reproduce o “copie” fidela a realitatii, in prezent tot mai multe teorii cad de acord asupra faptului ca mintea creeaza propria realitate, dand un inteles, un sens propriu a ceea ce se intampla in mediul extern. Aceasta abordare ne poate ajuta sa intelegem de ce acelasi eveniment poate fi vazut, inteles, interpretat foarte diferit de catre doua persoane, mai direct spus ,de ce unele persoane vad “alb” cand pentru mine este clar ca e “negru”. Avand in vedere aceste modalitati diferite de a vedea lucrurile, situatiile sociale pot sa ne para ambigue si neclare si sa reprezinte o adevarata provocare pentru fiecare din noi. Dar partea buna este ca ambiguitatea lor poate fi redusa daca descoperim felul in care ne cream realitatile interpersonale. Ce inseamna asta mai exact? Sa intelegem cum avem tendinta sa ne vedem pe noi si pe ceilalti, si sa gasim ce tipare de relationare ne caracterizeaza. Pentru asta, ideile descrise mai jos pot fi de folos:

Schemele interpersonale

In interactiunile cu ceilalti, avem un mod de multe ori stabil de reprezentare a propriei persoane si de reprezentare a persoanelor cu care interactionam. Acestea se numesc scheme, si de obicei ne ajuta si ne ghideaza in felul in care ne comportam. Insa, cand schemele sunt preponderent negative, ele nu ne mai ajuta ci pot da nastere unor emotii negative puternice si sa ne ingreuneze relationarea. De exemplu, putem sa ne gandim in legatura cu propria persoana ca suntem inferiori, slabi, plini de defecte si pe ceilalti sa ii vedem la polul opus, superiori, puternici, critici. Cu aceasta “imagine” in minte, este destul de usor sa ne cream ganduri de genul “O sa fiu criticat”, “Daca sunt eu insumi isi vor da seama ce persoana plina de defecte sunt” sau “Voi fi respins si izolat de catre ceilalti”.

Profetii autoimplinite

Un lucru interesant in legatura cu schemele pe care le avem este acela ca avem tendinta sa ne comportam intr-un mod care sa ne confirme acele scheme si nu ne dam ocazia sa avem experiente diferite care sa contrazica ce credem despre noi si ceilalti. Acest proces poarta numele de profetii autoimplinite. Luand exemplul de mai sus, sa presupunem ca cineva face o remarca relativ inofensiva in legatura cu noi. Daca ni se activeaza in minte acele reprezentari, putem vedea acea remarca ca pe o critica. Acea critica perceputa nu o punem la indoiala, ci o luam ca un adevar absolut care ne confirma ca suntem plini de defecte. Si deoarece a fost dureros prin ce am trecut, o sa punem o bariera intre noi si ceilalti, izolandu-ne. Astfel, toate gandurile pe care le-am avut initial se confirma si devin si mai credibile in mintea noastra.

Ce a ajutat in trecut, nu mai ajuta in prezent

Felul in care am gandit si ne-am comportat cand s-au format schemele despre noi si ceilalti, cel mai probabil in copilaria timpurie si adolescenta, avea sens pentru noi, ne-a ajutat. De exemplu, daca un adult ne-a criticat cand eram mici, mintea noastra ca sa inteleaga ce se intampla, si-a putut extrage niste idei generale si in functie de ele am ales comportamentele cele mai folositoare. Astfel, am ajuns sa gandim despre noi ca meritam sa fim criticati pentru ca avem defecte inacceptabile si, ca sa facem fata la ce ni se intampla, am putut alege sa ne ascundem, sa ne izolam de interactiunea cu cineva critic si puternic. Dar daca aceste ganduri si strategii erau atunci modalitati utile, astazi cand suntem adulti, de cele mai multe ori ne impiedica sa obtinem ce ne dorim. Relatiile cu ceilalti pot fi distante, lipsite de autenticitate, chiar amenintatoare.

Aceste scheme pot fi schimbate

Cum spuneam la inceput, intr-o mare masura suntem creatorii propriilor realitati. Astfel, chiar daca realitatea interpersonala pe care am creat-o pana acum ne-a produs suferinta, nu inseamna ca nu o putem schimba. In sustinerea acestei ipoteze vin tot mai multe dovezi din neurobiologie care demonstreaza ca creierul nostru are o capacitate remarcabila de a se remodela. Un prim pas spre schimbare este intelegerea acestor scheme interpersonale. Pentru asta, ne putem pune intrebari precum: Care sunt situatiile problematice pentru mine in relatie cu ceilalti? Ce se intampla in aceste situatii, care sunt gandurile si emotiile mele? Cum ma astept ca ceilalti sa reactioneze? Ce cred despre gandurile, atitudinile, comportamentele celorlalti? Cum ma comport cand am aceste ganduri si emotii? Clarificarea acestor aspecte pot facilita intelegerea, si apoi singur sau impreuna cu un terapeut se pot gasi modalitati alternative de a gandi si a actiona in situatiile sociale.

Daca doresti ajutor in modificarea unor astfel de tipare, astfel incat sa ai relatii mai sanatoase si mai satisfacatoare cu ceilalti, te asteptam cu drag la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, dar daca nu poti ajunge, intra pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poti accesa pagina de Contact a site-ului si poti realiza o programare.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Alexandra Pacurar

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro