Ingrijorare in legatura cu sanatatea?

Cand avem o serie de simptome carora nu le stim cauza este explicabil ca ne ingrijoram si dorim sa facem o vizita la medic pentru a afla de ce avem simptomele respective. Faptul ca ne ingrijoram si mergem la medic poate arata ca suntem responsabili fata de propria persoana, ca ne pretuim viata, sanatatea, corpul. Uneori, insa, trecem de la ingrijorarile firesti care ne motiveaza, la o anxietate mai puternica, care ne creeaza un disconfort si ne afecteaza pe termen lung calitatea vietii.

Anxietatea legata de sanatate se manifesta prin preocupari excesive cu privire la propria sanatate, atentie indreptata spre corp si senzatiile pe care le avem la acest nivel, convingeri ca suferim de o boala fizica care inca nu a fost descoperita, comportamente de verificare constanta, mers la medic pentru a ne reasigura ca nu avem ceva grav sau evitarea oricaror situatii ce ne-ar putea aduce aminte de boli sau moarte.

Chiar daca aceasta anxietate poate deveni chinuitoare si costisitoare, terapia cognitiv-comportamentala ajuta mult in reducerea si eliminarea simptomelor, iar mai jos sunt cateva sugestii legate de cum pot fi gestionate ele.

1. Corecteaza interpretarile simptomelor

Suna mai usor de zis decat de facut, insa prin exercitiu si repetitie, mintea poate fi invatata sa nu mai interpreteze intr-un mod negativ si catastrofic semnalele corpului. Pentru a-ti aduna argumente si dovezi in acest sens, poti sa iti pui intrebari de genul: Care ar putea fi alte explicatii pentru acest simptom? Cat de des am interpretat gresit senzatiile fizice? Ce stiu, bazat pe analize, consultul medicului si investigatiile pe care le-am facut pana acum? Daca aceste senzatii se intensifica atunci cand ma ingrijorez, ce spune asta despre natura lor? Oare persoanele sanatoase nu au si ele din cand in cand senzatii suparatoare? Raspunzand la aceste intrebari si exersand varianta rationala, mintea va forma un automatism de a interpreta mai corect schimbarile de la nivelul organismului si astfel anxietatea va scadea.

2. Redu comportamentele de verificare

Este destul de nerealist sa renunti la orice comportament de verificare dintr-o data. De aceea, e bine sa iei lucrurile treptat si poate pentru inceput sa iti setezi ca obiectiv amanarea lor pentru mai tarziu sau scaderea frecventei, mai degraba decat eliminarea totala. De exemplu, daca iti verifici pulsul de fiecare data cand observi ca bataile inimii sunt mai rapide, poti amana acest comportament pentru o ora mai tarziu. Daca ai tendinta sa cauti zilnic cauza simptomelor pe internet, poti rari frecventa cautatului o data pe saptamana. Daca vrei sa iti faci imediat programare la medic mai asteapta cateva zile. Dupa ce ai dobandit un control mai mare asupra acestor comportamente, urmatorul obiectiv poate fi eliminarea totala a lor.

3. Formeaza-ti atitudini rationale in legatura cu sanatatea si boala

Pentru ca schimbarea sa fie de durata e nevoie ca si atitudinile mai “de baza” pe care le avem legate de sanatate si boala sa se modifice. O atitudine realista inseamna acceptarea posibilitatii ca la un moment dat sa suferim de o boala, concentrarea pe ce anume depinde de noi ca sa amanam cat mai mult acel moment, cresterea increderii in propria capacitate de a face fata problemelor de sanatate cand vor aparea, acceptarea incertitudinii ca parte fireasca a vietii. Aceasta raportare rationala ne poate ajuta sa avem grija de noi, sa facem controale la intervale recomandate de timp sau cand simptomele sunt de asa natura incat chiar sa fie nevoie, sa facem sport si sa avem o alimentatie sanatoasa.

4. Intelege cauzele anxietatii

Fie ca sunt factori concreti, externi, de exemplu o stire legata de o persoana care s-a imbolnavit, fie factori ce tin de personalitate, mediul in care am crescut, modele din familie, este important si therapeutic sa avem o explicatie legata de ce ni se intampla sa simtim anxietate cu privire la sanatate. Cand ai timp de putina introspectie, te incurajez sa analizezi care au fost experientele tale cu boala, cum se vorbea in familia ta despre sanatate, daca cineva apropiat avea tendinta sa catastrofeze unele simptome sau daca erai supraprotejat si intr-un mod inconstient ti s-ar fi transmis ca esti vulnerabil la boala sau alte pericole.

Iti urez succes in gestionarea anxietatii legate de sanatate, iar dacă ai nevoie de îndrumare te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj, dar dacă nu poți ajunge, intra pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poti accesa pagina de Contact a site-ului si poti realiza o programare.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Alexandra Pacurar

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro