Frica de nou și de schimbare

Într-o lume atât de complexă, dinamică și imprevizibilă, singura constantă a vieții este schimbarea. Noi înșine, cei din jurul nostru, lumea în care trăim, nimic nu rămâne la fel. Totul este în continuă schimbare și evoluție, iar tot ceea ce a fost la un moment dat nu va rămâne decât o colecție de amintiri.

Deși este realitatea pe care o trăim cu toții, cei mai mulți dintre noi avem o frică față de nou și de schimbare. De la reținerea pe care o simțim atunci când ne gândim să facem schimbări majore în viața noastră, la ambivalența cu care ne confruntăm atunci când trebuie să luăm decizii importante, până la anxietatea pe care o simțim înainte de a intra în situații noi și necunoscute, toate aceste experiențe sunt normale și universale.

Însă uneori, frica de nou și de schimbare devine atât de paralizantă și primează într-atât de mult încât ne ține blocați în situații și relații disfuncționale. Nu puține sunt persoanele care rămân în relații toxice sau rămân în același loc de muncă stresant și abuziv, chiar dacă știu că schimbarea ar fi cea mai sănătoasă opțiune.

Este de înțeles de ce schimbările sunt atât de dificile, mai ales dacă ne gândim la cât de multă incertitudine aduce o schimbare. Nu putem cunoaște viitorul până nu se întâmplă, iar acest lucru ne poate anxieta foarte mult, mai ales dacă avem o toleranță scăzută la incertitudine, caz în care incertitudinea este asociată cu un rezultat negativ, cu ceva amenințător sau cu lipsa de control.

Un raționament similar se află și în spatele fricii de eșec, unde perspectiva eșecului este atât de demotivantă, încât considerăm că decât să încercăm și să eșuăm, mai bine nu încercăm deloc. La fel de demotivant este și gândul ca s-ar putea sa ne regretăm decizia și nu ne putem imagina cum ar fi să trăim cu un astfel de regret pentru tot restul vieții. Pentru a nu se ajunge într-o astfel de situație, fie evităm să schimbăm ceva, fie pornim în căutarea neîncetată a deciziei perfecte și a certitudinii, care de cele mai multe ori este o căutare fără finalitate.

Intoleranța la incertitudine, perspectiva eșecului și a regretului, dar și căutarea deciziei perfecte, sunt doar câțiva din factorii care alimentează frica de nou și de schimbare, deturnându-ne de la luarea unor decizii necesare și sănătoase pentru o viață împlinită și echilibrată. Atunci când frica de nou și de schimbare devine atât de debilitantă încât ne ține blocați în situații nefavorabile nouă, se cere o schimbare de perspectivă.

Acceptă că nu există certitudine într-o lume incertă. Confruntați cu decizii majore de viață, vrem să știm sigur că decizia pe care o luăm este cea mai bună decizie. În realitate, nu avem nicio certitudine că alegerea pe care vrem să o facem este cea mai potrivită deoarece nu avem cum să știm exact care vor fi consecințele acțiunilor noastre. Nu putem prezice și controla viitorul, ceea ce înseamnă că este necesar să acceptăm incertitudinea ca parte a procesului decizional.

Înțelege că incertitudinea nu este ceva negativ. Doar pentru că nu știm ceva sigur, nu înseamnă că se va sfârși rău. Înseamnă că pur și simplu pe moment nu știm la ce să ne așteptăm.

Schimbă-ți perspectiva asupra regretului. Oricât de mult ne-am calcula deciziile, nimeni nu poată să aibă garanția că nu va regreta anumite decizii în viață. Nici nu ar trebui să facem un scop din evitarea regretului fiindcă regretul este o emoție firească de care avem nevoie pentru a acționa mai constructiv în prezent și pentru a lua decizii diferite pe baza învățăturilor pe care le-am dobândit din experiențele trecute.

Înțelege că a nu lua o decizie este tot o decizie. Uneori ne este atât de teamă să facem schimbări majore în viață încât fie evităm, fie amânăm să luăm o decizie. Ce nu ne dăm seama este că în astfel de cazuri, noi tot facem o alegere – alegem să ne complacem și să ne prelungim distresul.

Alege să nu faci ceva fiindcă nu vrei, nu din cauză că ți-e frică. Orice schimbare majoră în viață este însoțită de frică și anxietate, dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să facem schimbările necesare dacă noi considerăm că asta avem de făcut. Ieșirea din zona de confort este prin natura ei inconfortabilă, dar necesară pentru a ajunge unde vrem să ajungem. Este nevoie de un pic de reflecție pentru a conștientiza faptul că absolut totul a fost nou și necunoscut la un moment dat. Schimbarea face parte din cursul natural al lucrurilor, așa că este important să ne deschidem față de schimbare și să-i facem loc în viața noastră.

Dacă ai nevoie de ajutor din partea psihologului, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Raluca Liștea

0736.177.407

raluca.listea@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro