“De obicei incepe prin a ma gandi la alimentele pe care mi le refuz in timpul dietei. Apoi, asta se schimba in a simti o puternica dorinta de a manca ceva. In prima faza se simte ca o senzatie foarte placuta in timp ce mananc, dar apoi totul se schimba in sentimentul ca nu ma pot opri! Incep sa mananc agitat si compulsiv, chiar daca ma simt plina. Dupa aceea simt o mare vinovatie, furie pe mine si tristete profunda.”
Povestea aceasta a unei femei care se confrunta cu mancatul compulsiv (binge – in engleza) arata foarte clar care sunt etapele prin care trece o persoana atunci cand simte ca pierde controlul asupra alimentatiei. Termenul de mancat compulsiv sau binge se refera la orice tip de exces alimentar (fie in aria alimentelor, fie in cea a bauturilor) insotit de sentimentul de pierdere a controlului si de emotii negative dupa terminarea lui (furie, depresie, anxietate). Acest comportament poate afecta orice persoana, indiferent de varsta, sex, greutate.
Pentru multe persoane episoadele de binge sunt niste scapari izolate – pur si simplu mananca mult mai mult decat si-au planificat dintr-un aliment sau beau mai mult, fara ca asta sa afecteze starea emotionala sau dispozitia. Insa in alte situatii, momentele de binge reprezinta o pierdere partiala sau aproape totala a controlului asupra mancatului. Aceasta e o problema majora a multor persoane, si nu doar in partea occidentala a lumii.
Totusi, desi mancatul compulsiv este o problema larg raspandita, foarte multi nu stiu atat de multe despre asta: cat de periculoasa e, cand ar trebui sa ne ingrijoram, exista tratament, care sunt riscurile, cum diferentiem intre episoade de binge si cele de mancat in exces?
Ce este un episod de mancat compulsiv sau binge?
Definia cuvantului binge s-a schimbat mult de-a lungul timpului. Dictionarul Merriam Webster defineste binge-ul astfel: “o indulgenta excesiva”. Daca e sa luam aceasta definitie ca pe una de incredere, atunci termenul “indulgenta” ne duce cu gandul la comportamente pe care si femei si barbati le fac din cand in cand, fara consecinte notabile asupra starii lor emotionale. Pentru alte persoane totusi, asa cum e in descrierea care deschide articolul, este o problema destul de mare.
In decursul timpului au fost descrise foarte multe experiente de mancat compulsiv sau binge asa incat sa putem scoate cat mai clar criteriile de diagnostic ale unei tulburari alimentare de acest tip. Astfel, doua caracteristici au iesit in evidenta atunci cand definim un episode de mancat compulsiv sau binge:
1. cantitatea de alimente ingerata este vazuta ca fiind excesiva (desi nu mereu de alta persoana decat cea care are episodul) si
2. exista un sentiment de pierdere a controlului in timpul episodului.
Caracteristicile unui episod de binge
Emotiile: primele momente ale unui episod de binge vin cu emotii placute, de satisfactie si placere. Doar ca aceste emotii nu tin foarte mult, ele sunt inlocuite curand de emotii de dezgust, pe masura ce persoana incepe sa consume din ce in ce mai multa mancare. Unii oameni simt repulsie referitor la ce fac, dar totusi continua sa manance.
Viteza cu care se mananca: de obicei oamenii mananca foarte repede in timpul unui episod de binge, bagand mancare in gura aproape mecanic si uneori fara a o mesteca. Altii beau apa sau alte bauturi asa incat sa poata aluneca mancarea mai bine, ceea ce contribuie la senzatia de plin si de balonare.
Agitatie: multe persoane se plimba agitate prin bucatarie sau prin camera in timpul unui episod de binge, pot manifesta un sentiment de disperare. Simt dorinta de a manca ca pe o forta pe care nu o pot controla – de aici termenul de “mancat compulsiv”.
Sentimentul de control destul de limitat: multe persoane povestesc episoadele de binge ca si cum ar fi fost intr-o transa. E ca si cum ar face comportamentul automat. Exista si persoane care se uita la televizor sau asculta muzica ca sa se distraga de la activitatea pe care o fac si care e insotita cu emotii negative.
Secretul: cele mai multe epioade de binge se petrec in secret. Cei mai multi oameni sunt atat de rusinati de momentele de binge incat fac orice ca sa ascunda asta, si de cele mai multe ori reusesc, chiar timp de luni sau ani de zile. Un mod prin care fac asta este sa manance relativ normal atunci cand sunt cu alte persoane la masa, altul este sa manance in exces dupa ce au terminat masa principala.
Senzatia de pierdere a controlului: aceasta este una dintre cele mai importante caracteristici pentru ca asta diferentiaza mancatul compulsiv sau binge-ul de mancatul in exces, care se mai intampla. Acest sentiment se manifesta diferit: unele persoane il simt dinainte de a incepe sa manance, altele il simt in timpul binge-ului.
De cele mai multe ori aceste episoade sunt urmate de comportamente compensatorii, de exemplu: inducerea vomitatului, folosirea de laxative sau de medicamente diuretice, sportul in exces. In cazul altor persoane aceste comportamente nu exista, dar sentimentul de vinovatie e foarte puternic.
Cum diferentiem intre mancat in exces si episoade de binge?
Majoritatea persoanelor care prezinta episoade de mancat compulsiv nu intrunesc criteriile pentru diagnosticarea unei tulburari alimentare. Episoadele sunt in aceste cazuri rare sau ocazionale, nu le afecteaza starea de sanatate fizica si nu interfereaza cu capacitatea lor de a functiona normal zi de zi.
Daca insa aceste persoane vad episoadele ca o “problema”, atunci ele reprezinta exact asta, o problema alimentara.
Pe de alta parte, exista numeroase persoane in cazul carora episoadele de mancat compulsiv sau binge interfereaza cu functionarea lor zilnica si care le afecteaza sanatatea. In aceste cazuri se poate diagnostica o tulburare alimentara.
Printre criteriile dupa care recunoastem o astfel de tulburare se numara:
– episoade dese de mancat compulsiv sau binge, in care persoana mananca mult mai multe alimente decat ar face-o in mod obisnuit, cu aparitia sentimentului de pierdere a controlului.
– luarea de masuri extreme pentru controlarea greutatii: folosirea laxativelor, vomitatul des, folosirea diureticelor sau a sportului in exces.
– exagerararea importantei greutatii proprii. Persoanele care sunt diagnosticate cu o tulburare alimentara acorda o importanta foarte mare greutatii si imaginii lor in functionarea de zi cu zi.
Riscurile unei astfel de tulburari sunt foarte mari. Ele se extind pe mai multe arii – de la aspecte sociale, fizice, dar si emotionale. Persoanele care se confrunta cu aceste episoade recurente de mancat compulsiv sau binge manifesta stari de iritabilitate, vinovatie, furie si tristete profunda. De obicei au tendinta sa se izoleze social, deoarece considera ca grupul nu le intelege preocuparea, dar si pentru ca simt rusine in relatie cu acest comportament.
Mai mult, efectele asupra sanatatii sunt importante: de la aparitia problemelor digestive, pana la acumulari de greutate importante sau dezechilibre hormonale, amenoree (lipsa menstruatiei).
Ce se poate face?
Tratamentul cu cea mai mare eficienta in tratarea acestor stari este psihoterapia cognitiv comportamentala, adaptata pe tulburarile alimentare. In sedintele cu psihoterapeutul se vor discuta gandurile si mecanismele care duc la aceste comportamente, si se vor urma planuri bine stabilite si validate stiintific de a incepe sa va controlati cat mai bine atat gandirea, cat si emotiile si comportamentul alimentar. Planurile includ asistenta zilnica in a planifica si controla mancatul in exces, cat si in a face fata si gestiona cat mai bine gandurile care duc la aparitia acestor comportamente, cum ar fi supra-evaluarea greutatii si a importantei greutatii.
Cabinetul nostru desfasoara de la inceputul acestui an un program psihologic care vine in intampinarea persoanelor care se confrunta atat cu probleme in a-si obtine si pastra greutatea ideala, dar si a celor care se confrunta cu probleme sau tulburari din spectrul alimentar.
Apelarea la psihoterapie e foarte importanta in aceste cazuri. Poate face diferenta intre a gestiona o problema alimentara sau o tulburare alimentara, nemaivorbind despre efectele atat de neplacute ale acestor stari asupra dispozitiei, emotiilor dar si functionarii si interactiunii cu celelalte persoane. E pacat sa traiti cu aceste stari si comportamente atat de neplacute cand exista tratamente si interventii specifice care va pot ajuta sa va bucurati de viata mai mult si sa nu traiti cu emotii negative!
Va asteptam cu drag la noi. Daca nu puteti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, intrati pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii accesati pagina de Contact a site-ului si realizati o programare. Totodata, va puteti impartasi dificultatile pe forumul site-ului, unde puteti afla despre cum vad alte persoane problema si despre cum i-a ajutat psihoterapia.
Mult succes!
Psihoterapeut Irina Paraschiv