Palpitatii si extrasistole in anxietate si panica

Cati dintre noi nu am experimentat macar o data in viata palpitatiile? Ati simtit cum inima bate mai repede cu sau fara sa fi facut efort fizic in prealabil? Ati avut batai ale inimii mai puternice si neregulate? Aceste situatii ne pot determina sa ne gandim si la cauza simptomelor: Oare ce se intampla cu corpul meu? Oare am o problema la inima? Multi dintre noi avem la un moment dat palpitatii sau chiar extrasistole si incercam sa gasim o explicatie. Palpitatiile pot fi foarte usor confundate cu semnele unei boli de inima, iar acest lucru poate determina oamenii sa recurga la investigatii medicale, la tot felul de teste si analize, insa cei mai multi cauta prima data informatii pe internet in speranta ca vor gasi un diagnostic pentru aceasta problema. Numai ca pe internet de multe ori gasim cele mai grave scenarii, care ne pot alimenta si mai mult ingrijorarile si chiar ne pot panica pana la a intensifica simptomele. Cei mai multi oameni care resimt palpitatiile si se concentreaza pe ele, se gandesc la faptul ca sigur vor face un infarct, ca au o problema la inima. Alti oameni pot resimti palpitatiile ca o presiune mare la nivelul capului si pot crede ca vor face un atac cerebral.

Pentru ca ma confrunt aproape zilnic cu clienti care au aceste simptome care le provoaca anxietate sau chiar panica, fiind destul de chinuitoare, acest articol este menit sa le vina in ajutor atat lor, cat si altora care sufera in urma palpitatiilor si extrasistolelor.

Ce sunt palpitatiile si extrasistolele? De ce apar?

Organismul uman in stare de repaos are in jur de 60-100 de batai ale inimii pe minut, pe cand palpitatiile se manifesta prin accelerarea ritmului cardiac pana la 150-250 de batai pe minut ce poate dura de la cateva minute, pana la cateva ore.

De cele mai multe ori cauzele palpitatiilor, exceptand o problema cardiaca, survin ca urmare a: oboselii, stresului prelungit, consumului de diferite substante (cofeina in exces, nicotina, alcool, droguri – cum ar fi amfetamina sau cocaina, bauturi energizante, medicamente), emotiilor intense (panica, furie, anxietate, emotii pozitive puternice), activitatii fizice intense sau alte probleme de sanatate (hipertiroidie, anemie, febra, deshidratare, etc).

Atunci cand, de exemplu, suntem intr-o perioada mai stresanta a vietii noastre fie legat de locul de munca, in familie, la scoala/facultate, sau avem evenimente neplacute, putem fi mai vulnerabili. In acea perioada poate nu dormim la fel de bine, nu ne alimentam suficient sau pur si simplu simtitim o slabiciune in corp manifestata prin anumite simptome, ca de exemplu palpitatii, ameteala, durere de cap etc. Manifestate in repetate randuri, noi putem gandi: “Ce se intampla cu mine? Daca se agraveaza starea si nu o sa fac fata? Oare sunt bolnav? Daca o sa lesin si o sa pierd controlul?”. Aceste ganduri au ca si consecinta resimtirea unor emotii negative, in cazul nostru cel mai probabil frica. Mintea noastra va decoda aceasta frica; desi nu este una foarte intensa, este totusi o dovada ca suntem in pericol, existand doua posibilitati de a actiona: fie fug, fie lupt. Ambele includ realizarea de efort, care se traduce prin secretarea hormonilor stresului, adrenalina fiind unul dintre cei mai importanti. Prin secretarea adrenalinei pentru a face fata pericolului indicat de emotia de frica, se intareste musculatura si se accelereaza metabolismul.

Si pentru ca cel mai important muschi al corpului este inima, adrenalina ajunge aici prima data, accelerand bataile inimii si intarind-o. Prin acest proces natural, apar si bataile accelerate ale inimii numite si palpitatii, care pot duce la interpretarea acestui simptom ca ceva rau se intampla: “Daca am ceva la inima? Daca o sa-mi cedeze inima si voi muri? Daca fac infarct? Daca fac atac cerebral?”. Aceste ganduri bineinteles ca vor intensifica frica si va deveni din ce in ce mai intensa, ajungand la panica. Aceasta emotie negativa intensa va secreta cantitati si mai mari de adrenalina, astfel se ajunge la un cerc vicios. Pentru mai multe detalii in legatura cu urmarile acestui cerc vicios, poti viziona gratuit filmuletul cu “Explicatia atacului de panica” din aplicatia noastra gandestesanatos.ro inregistrandu-te aici.

Spre deosebire de palpitatii, extrasistola reprezinta o bataie suplimentara, care intrerupe secventa de activare a muschilor cardiaci. Ea este perceputa ca o bataie a inimii foarte puternica si este resimtita in general la baza gatului, fiind urmata de o pauza. Extrasistolele pot aparea la orice persoana sanatoasa fara boli cardiace, fiind prezente la 4 persoane din 5 si nu necesita decat rareori medicatie. Extrasistolele pot reprezenta o aritmie, deci o problema care necesita investigatii suplimentare, doar in cazul in care acestea se manifesta in mod frecvent.

Cum diferentiem palpitatii si extrasistole datorate unor probleme cardiace de cele datorate starilor anxioase?

Una dintre cele mai sigure cai pentru a afla daca avem de-a face cu anxietate sau cu o boala cardiaca este urmarirea situatiilor in care ritmul cardiac se accelereaza.

Palpitatiile: anxietatea, atacurile de panica, furia, emotiile pozitive intense pot provoca palpitatii. Observarea situatiilor in care se produc palpitatiile ne ajuta sa aflam daca acestea sunt o consecinta a anxietatii, a atacurilor de panica, furiei sau chiar emotiilor pozitive intense. Acest lucru se poate observa prin monitorizarea gandurilor care au declansat emotia si palpitatiile. O alta varianta este ca palpitatiile sa survina in urma unei perioade stresante, a oboselii, a prezentei unor substante in corpul meu (cofeina in exces, nicotina, alcool, droguri cum ar fi amfetamina sau cocaina, bauturi energizante, medicamente), a activitatii fizice intense, sau altor probleme de sanatate. Astfel, in acest caz palpitatiile pot provoca anxietate prin mecanismul explicat mai sus. Daca nu exista factori declansatori, atunci cauza palpitatiilor si ritmului accelerat al batailor inimii trebuie depistata cu ajutorul investigatiilor paraclinice.

Extrasistolele: in anxietate ritmul cardiac creste uniform fara a fi declansat de extrasistola. Insa, desi anxietatea nu determina extrasistole, acestea din urma pot determina anxietate prin modul in care eu le interpretez prin intermediul gandurilor.

Ce putem face pentru a scapa de aceste simptome?

Psihoterapia cognitiv-comportamentala este una dintre cele mai eficiente metode de vindecare a anxietatii si a tulburarii de panica, deci implicit si a palpitatiilor (care fie sunt consecinta a anxietatii sau care provoaca anxietate, avand una din cauzele prezentate mai sus la punctul 2) si a anxietatii datorate extrasistolelor.

Cu ajutorul psihoterapeutului vei invata sa faci exercitii si sa aplici tehnici specifice, poti invata sa identifici gandurile irationale care provoaca aparitia palpitatiilor si sa le inlocuiesti cu ganduri rationale sau sa vindeci anxietatea cauzata de extrasistole.

Prin urmare, puteti apela cu incredere la sedinte de psihoterapie pentru a trata cu succes aceste simptome chinuitoare care pot afecat calitatea vietii si sunt destul de des intalnite.

Va asteptam cu drag la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj. Pentru mai multe detalii accesati pagina de Contact a site-ului si realizati o programare. Totodata, va puteti impartasi dificultatile pe forumul site-ului, unde puteti afla despre cum vad alte persoane problema si despre cum i-a ajutat psihoterapia.

Mult succes!

Psihoterapeut Mihaela Iote

0736 632 545

mihaela.iote@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro