Multi dintre noi auzim in diferite situatii de asa numitii hormoni ai fericirii. Cei din jur ne indeamna sa facem sport, sa mancam bine, sa fim veseli, pentru a stimula acesti hormoni. Dar ce sunt de fapt aceste substante? Hormonii din organism sunt de variate feluri. Cei mai multi sunt secretati de glandele endocrine, cum ar fi tiroida. Exista insa si hormoni care se secreta la nivelul sistemului nervos, asigurand echilibrul si starea de bine. Iata care sunt principalii “hormoni ai fericirii” si cum contribuie acestia la sanatatea noastra.
DOPAMINA este un neurohormon “al placerii” care se secreta atunci cand avem asteptari pozitive dupa o actiune. Atunci cand ne propunem sa facem ceva si ne gandim ca vom reusi, se secreta acest hormon. Astfel, drumul parcurs pana la atingerea unui scop este mai placut decat momentul atingerii scopului in sine. Care sunt efectele pozitive ale eliberarii acestui hormon? Stimuleaza atentia, invatarea si creativitatea, creste increderea in sine, creste atractia sexuala, stimuleaza actiunea, imbunatateste coordonarea motorie.
Cum putem obtine mai multa dopamina? Facand diverse lucruri pentru a obtine ceva placut. Din pacate, exista si revesul medaliei: dopamina fiind stimulata si de consumul de droguri, jocurile de noroc, sporturile extreme sau infidelitate, contribuie semnificativ in dependenta de substante sau de jocurile de noroc.
ENDORFINELE. Spre deosebire de dopamina, acestea se elibereaza in momentul in care facem o actiune placuta, in care savuram ceva, in care trecem de la o stare neplacuta la una de bine. Secretia de endorfine este stimulata in special de sport, de mangaierile fizice si de sex. Ca efecte pozitive, endorfinele scad agresivitatea si amelioreaza durerea fizica si depresia. Din pacate, efectul lor este pe termen scurt si dau dependenta, astfel incat suntem mereu in cautarea placerilor scurte, de moment.
OXITOCINA este hormonul tandretii, al fidelitatii, fiind secretat in timpul actului sexual precum si in cursul sarcinii sau al alaptarii. Acest hormon este un anxiolitic natural, inhiband frica si agresivitatea precum si eliberarea hormonilor de stres (cum este cortizolul). Este hormonul care determina atasament si devotament fata de familie.
SEROTONINA, numita “hormonul fericirii”, este in mare parte responsabila de starea noastra de bine sau dimpotriva. Ea determina stimularea ramificatiilor neuronale, scade agresivitatea, regleaza apetitul si mentine starea de bine si echilibru psihic. Deficientele de serotonina afecteaza multe paliere: de la problemele digestive si cresterea apetitului, la depresie. Tocmai de aceea, multe dintre medicamentele antidepresive actioneaza si asupra metabolismului serotoninei. Cum putem stimula acest hormon? Printr-un stil de viata echilibrat: mic dejun adecvat, somn suficient si calitativ, raport echilibrat intre munca si odihna, o gandire rationala si gestionarea corecta a emotiilor, alimente bogate in precursori ai serotoninei (alimentele cu multe proteine).
Cu ce ne ajuta sa cunoastem aceste informatii?
– este important sa constientizam ca organismul nostru inseamna multa chimie, stilul nostru de viata si comportamentele adoptate zi cu zi influentand secretarea acestor hormoni;
– vom intelege cursul emotiilor noastre in anumite circumstante;
– vom cauta sa fim sanatosi, invatand sa traim echilibrat;
– vom remarca mai usor dezechilibrele si astfel vom cauta din timp ajutorul unui psiholog pentru corectarea modului de a gandi si pentru invatarea de strategii de a face fata stresului si problemelor vietii.
Ce se intampla daca sunt preponderent nefericit?
Ai nevoie de ajutor specializat. Nefericirea este un semn de suferinta care merita tratata cu toata seriozitatea.
Te asteptam cu drag.
Pentru mai multe informatii, acceseaza pagina de Contact a siteului si fa o programare. Psihoterapia se poate face si online, avand mai multe detalii AICI. Totodata, iti poti impartasi dificultatile pe forumul siteului, unde poti afla si ce cred clientii nostri despre terapie.
NOU! Accesati gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doriti si interactiune cu un psiholog va puteti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psiholog Simona Chiriluta
www.psihosolutii.ro
www.gandestesanatos.ro