Imediat ce simti primele simptome ale anxietatii (dificultati de concentrare si de mentinere a atentiei, insomnii, stare de agitatie continua, inabilitate de a te relaxa, ritm cardiac accelerat, hipervigilenta, ameteala, tensiune musculara, senzatii de sufoacare, tremuraturi, nod in gat, derealizare, greata, detresa abdominala, etc.) cel mai probabil vei cauta ajutor. Asta poate insemna ca fie vei merge la un medic pentru a-ti prescrie medicamente, fie vei vizita un psiholog sau poate vei incerca niste remedii naturiste sau terapii alternative. Sau poate le vei incerca pe toate de mai sus.
Un lucru mai putin cunoscut este faptul ca sportul poate fi la fel de eficient in combatarea simptomelor de anxietate ca unele tipuri de medicamente si ca majoritatea remediilor naturiste existente. In multe studii de specialitate, miscarea fizica zilnica a fost dovedita a fi foarte importanta in reducerea si chiar in mentinerea unei vieti lipsite de simptomele aceastei tulburari atat de chinuitoare.
Cum te poate ajuta sportul sa iti reduci anxietatea si nelinistea resimtita zilnic?
1. Reducerea inactivitatii fizice si imbuntatirea somnului, unii din factorii predispozanti in aparitia simptomelor de anxietate. Cand stresul intervine in viata ta de zi cu vine, iti sunt afectate conexiunile interneuronale, iar corpul tau resimte aceste efecte din plin. Asa ca pare de la sine inteles, ca in momentul in care corpul tau se simte mai bine, si mintea ta va fi mai relaxata si linistita! Exerctiile fizice si efortul fizic in general produc endorfine, substante chimice produse de creier (care fac parte din categoria neurotransmitatorilor, la fel ca serotonina si dopamina) si care au un rol analgezic in corp, suprimand durerea de orice fel. Endorfinele produse in urma unei activitati fizice intense de durata medie (20-30 de minute) iti imbunatatesc considerabil somnul, care la randul lui reduce nivelul stresului resimtit zilnic.
2. Neurotransmitarii “relaxarii”, endorfinele sunt motivul principal pentru care in renuntarea la tratamentul medicamentos, sau chiar inaintea inceperii lui, poti incerca practicarea unui sport. Astfel, poti evita multe din efectele secundare negative alte inceperii unui tratament medicamentos. Desigur, in cazurile in care functionalitatea zilnica este afectata intens, posibilitatea inceperii unui tratament medicamentos nu ar trebui neglijata. Exercitiile fizice reduc sansa ca inactivitatea relationata anxietatii sa te mai afecteze. In plus, endorfinele eliberate, in principal pentru a preveni durerea fizica, au un rol important in reglarea dispozitiei generale si in relaxarea mentala.
3. “Arderea” cortizolului – aproape toti cei care sufera de anxietate resimt efectelele cortizolului, unul din hormonii stresului eliberati in corp in momentele de tensiune si frica intensa. Efectele includ greata, detresa abdominala, balonari, crampe, voma etc. Exercitiile fizice si miscarea, in general, ajuta la “curatarea” organismului de cortizol. Eliberarea organismului de cortizol are la randul lui efecte pozitive, prevenind multe din simptomele anxietatii care duc, conform cercului vicios (al “fricii de frica”) la si mai multa anxietate, cum ar fi problemele de concentrare si atentie, oboseala si lentoarea fizica generala.
4. O minte sanatoasa, intr-un corp sanatos – activitatea fizica reprezinta un mecanism de coping sanatos. Copingul se refera la modalitatile noastre de a infrunta greutatile si problemele cu care suntem confruntati intr-un mod sanatos, functional. Asigurandu-te ca petreci timp ocupandu-te de sanatatea ta mentala, cat si fizica, poate avea beneficii de lunga durata, chiar daca pe termen scurt inceperea unui program de activitate fizica zilnica poate parea descurajant.
Sunt multe alte motive pe care as putea le adaug in favoarea activitatii fizice sustinute. Ea te poate ajuta in combaterea anxietatii, cat si in cresterea increderii in sine. Sportul asigura sanatatea corpului tau, iar sanatatea fizica este foarte importanta pentru oricare dificultate cauzata de tulburarile mentale.
Daca te confrunti cu anxietatea si ai vrea sa afli mai multe despre beneficiile sportului in tratarea acesteia, te asteptam la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte lectii sunt gratuite.
NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psihoterapeut Diana Zamfir