Medicatie psihiatrica sau psihoterapie?

Pentru ca foarte multe persoane se confrunta cu anxietate, tulburare de panica, depresie sau alte astfel de afectiuni, sunt intrebata foarte des “Care este modul cel mai eficient de a ma trata? Prin medicatie sau psihoterapie?

Pentru ca raspund des la aceste intrebari, m-am gandit sa scriu un articol in care sa impartasesc raspunsurile in speranta de a ajuta cat mai multe personae sa trateze afectiunile in cel mai eficient mod cu putinta.

Studii recente demonstreaza faptul ca eficienta psihoterapiei cognitive-comportamentale este net superioara medicatiei psihiatrice din simplul motiv ca actioneaza asupra cauzei problemelor, si anume a modalitatilor de gandire care au dus la instalarea afectiunii.

Am intalnit multe persoane care recurg numai la medicatie psihiatrica pentru o perioada mai scurta sau mai lunga de timp (luni sau ani de zile chiar) in speranta tratarii afectiunilor cu care se confrunta, astfel ele scapa de simptomele atat de neplacute si greu de suportat. Este o solutie buna pe moment, pentru ca medicatia actioneaza la nivel chimic in organism, reechilibrand nivelul de dopamina (hormonul responsabil de functionalitatea noastra) si serotonina (hormonul responsabil de starea de bine), astfel incat functionalitatea si starea de bine sa fie restabilite in parametri cat de cat normali. Insa de cele mai multe ori dupa renuntarea la medicatie persoanele se pot simti o perioada bine, dar cand se vor confrunta cu perioade stresante sau pierderi importante (o persoana draga, jobul, etc.) problemele revin si ii afecteaza poate chiar mai mult decat inainte de a le trata cu medicatie.

Care este cea mai buna solutie?

Pentru ca suntem unici si problemele pot fi si ele diferite, este important sa analizam bine optiunile si sa luam o decizie care sa ne ajute nu numai pe moment, ci pe termen lung.

Nu exista o solutie universal benefica pentru toata lumea si pentru toate tipurile de probleme, insa sunt cativa pasi de urmat pentru a ne asigura ca tratam cu adevarat cauza:

1. Apelarea la sedintele de psihoterapie, ce presupune in prima parte evaluarea psihologica pentru stabilirea exacta a problemei cu care va confruntati si intocmirea planului de vindecare potrivit afectiunii, dupa care urmeaza si implementarea lui. Tot la inceput se face si evaluarea de catre psihoterapeut pentru a stabili daca este nevoie si de un ajutor medicamentos psihiatric (nu in toate cazurile este nevoie sa apelam la medicatie). Afectarea functionalitatii este criteriul esential in urma caruia se recomanda ajutorul unui psihiatru. Atunci cand calitatea si cantitatea orelor de somn sunt mai scazute decat in mod normal, pofta de mancare este afectata si / sau puterea de concentrare scade, putem fi afectati destul de mult in toate ariile vietii (randamentul la locul de munca poate sa scada considerabil, activitatile zilnice sunt facute cu mare greutate sau nu sunt facute deloc, lucrurile care in mod obisnuit ne aduceau placere acum nu mai sunt placute si chiar capacitatea de concentrare necesara sedintelor de psihoterapie nu este suficienta pentru a avea rezultatele dorite) si recomandam sa se apeleze la ajutorul medicatiei.

2. (daca este nevoie) Consult la un medic psihiatru si stabilirea schemei de tratament personalizata. Medicatia ne ajuta sa reechilibram nivelul de serotonina si dopamina la nivel chimic in organism, astfel se poate reechilibra functionalitatea descrisa mai sus.

Mai pe scurt, medicatia nu este in toate cazurile necesara, dar sedintele de psihoterapie da. Insa uneori sunt necesare ambele pentru a avea succesul dorit.

In speranta ca am putut lamuri aceasta dilema a multor persoane, daca veti considera ca aveti nevoie dvs. sau cineva drag de ajutor, va asteptam cu drag la cabinetele noastre pentru a trata impreuna cauza afectiunilor pe termen lung.

Daca nu puteti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, va asteptam pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite.

NOU! Accesati gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doriti si interactiune cu un psiholog va puteti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Mult succes!

Psihoterapeut Mihaela Iote

0736 632 545

mihaela.iote@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro