Anxietatea si autocompasiunea

Atunci cand oamenii se confrunta cu probleme de anxietate, de foarte multe ori apare si critica indreptata inspre propria persoana. Folosim autocritica prin afirmatii precum: „ar trebui sa stiu cum sa imi controlez starile”, „sigur ceva nu este in regula cu mine si este foarte grav ce mi se intampla”, „de ce nu pot sa fiu si eu normal”, „sunt un om slab pentru ca am anxietate.”

Pentru ca emotia de anxietate poate fi intensa si chinuitoare, tendinta noastra este sa scapam de ea sub orice forma, iar o modalitate prin care facem acest lucru este autocritica. astfel ajungem la un conflict interior pentru ca pe de-o parte ne simtim anxiosi si pe de alta parte ne judecam pentru faptul ca suntem anxiosi. Acest lucru nu face altceva decat sa ne intensifice anxietatea si putem ajunge sa simtim si alte emotii care nu ne ajuta, de exemplu deprimarea, vinovatia si chiar furia.

Ce inseamna autocompasiunea?

Ce ne poate ajuta in acele momente este sa ne exersam autocompasiunea. Aceasta este o strategie eficienta prin care ne putem linisti si care nu are consecinte negative asupra noastra. Aplicam autocompasiunea atunci cand ne raportam la noi si la experienta noastra cu calm si intelegere, mai ales atunci cand suferim. Aceasta strategie presupune de fapt a fi implicati in suferinta noastra, dorindu-ne in acelasi timp sa ne scadem nivelul de suferinta. Pentru a putea simti autocompasiune avem nevoie in primul rand sa fim constienti de faptul ca durerea este prezenta, lucru care este de multe ori dificil de facut.

Atunci cand avem compasiune asupra propriei persoane luam in considerare faptul ca suferinta face parte din conditia umana si ca oricat am incerca, nu putem sa avem o viata perfecta in care sa nu fie deloc prezente momente negative. Acelasi principiu li se aplica si oamenilor din jurul nostru. Chiar si atunci cand ni se pare ca ceilalti nu au dificultati si nu se confrunta cu probleme, este foarte probabil ca si ei sa fi trecut prin momente grele si prin suferinta pe parcursul vietilor lor.

Cercetarile arata ca autocompasiunea ne ajuta sa suferim mai putin si sa ne scadem nivel de anxietate si depresie. De asemenea, ea actioneaza ca un amortizor intre evenimentele negative de viata si functionarea noastra emotionala in general. De asemenea, utilizarea acestei strategii este asociata cu o satisfactie mai ridicata a vietii, cu inteligenta emotionala crescuta si cu relatii sociale mai stabile si mai profunde.

Care sunt modalitatile prin care putem practica autocompasiunea?

Ce i-ai spune unei persoane apropiate?

Gandeste-te la situatia in care o persoana aproapiata tie are o atitudine critica, negativa legata de propria persoana sau trece printr-un moment greu. Ce i-ai spune in aceasta situatie? Care ar fi tonalitatea in care i-ai vorbi?

Gandeste-te apoi la momentele in care tu ai o atitudine critica, negativa asupra propriei persoane sau treci printr-un moment greu. Ce iti spui in acele momente? Care este tonalitatea in care vorbesti cu tine?

Observi o diferente intre cele doua scenarii? Daca raspunsul tau este da, merita sa te intrebi de ce si care sunt factorii care te influenteaza in modul in care discuti cu tine. Cum s-ar schimba situatia daca ai vorbi cu tine in felul in care discuti in mod normal cu o persoana apropiata atunci cand ea se afla in suferinta? Poti incerca acest exercitiu cu referire la anxietate.

Jurnalul de autocompasiune

Incearca sa pastrezi un jurnal in care sa notezi evenimentele de peste zi, gandurile si emotiile tale. Poti nota si lucrurile in legatura cu care te simti negativ, motivele pentru care ai fost critic cu tine sau experientele tale dureroase. Incearca apoi sa aplici cele 3 componente ale autocompasiunii descrise mai jos.

Mindfulness

Acest lucru presupune sa fii constient in legatura cu emotiile negative simtite atunci cand te-ai criticat sau cand ti-a fost greu (de exemplu anxietate, rusine, deprimare, furie). Pe masura ce le scrii incearca sa le accepti si sa nu te judeci pentru experientele tale, dar sa nu le minimalizezi si sa nu le catastrofezi.

Umanitate impartasita

Noteaza modul in care experienta ta a fost conectata la experienta oamenilor in general. Acest lucru inseamna acceptarea faptului ca a fi om inseamna a fi imperfect, si ca majoritatea oamenilor trec prin evenimente negative sau neplacute. Te poti gandi si la factorii specifici care te-au influentat in acel context.

Bunatate indreptata inspre propria persoana

Noteza cateva cuvinte prin care sa te simti inteles si care te pot linisti. Arata-ti ca iti pasa de tine folosind un ton de reasigurare. Incearca sa vezi ce ai invatat din experienta zilei de azi si ce poti face mai bine data viitoare pentru ca emotiile tale sa fie mai putin intense si pentru ca suferinta ta sa fie mai redusa.

Acestea sunt doar cateva dintre modalitatile prin care poti practica autocompasiunea. Este important sa retinem ca autocompasiunea presupune in primul rand constientizarea faptului ca trecem prin momente chinuitoare. De cele mai multe ori autocritica poate veni mult mai natural decat autocompasiunea, mai ales atunci cand ne este greu sa toleram suferinta noastra. Compasiunea nu implica insa sa fim indulgenti cu noi insine sau sa nu ne asumam responsabilitatea pentru comportamentele noastre si pentru ceea ni se intampla. Merita sa cauti ajutor pentru a invata cum sa iti gestionezi anxietatea si cum sa folosesti autocompasiunea.

Daca te confrunti cu o problema psihologica te asteptam cu drag la noi. Daca nu poti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, poti intra pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poti accesa pagina de Contact a site-ului si sa realizati o programare.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Roxana Petrus

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro