Anxietatea este una dintre cele mai neplacute stari emotionale negative. Din ce in ce mai multe persoane se confrunta cu ea si acest lucru afecteaza foarte mult atat functionarea lor zilnica, cat si starea de bine pe termen lung a acestor persoane. Asa cum multi dintre dvs. stiti deja, manifestarile anxietatii merg de la agitatie zilnica, neliniste permanenta, pana la stari fizice extrem de neplacute, cum ar fi palpitatiile, ameteala, senzatia de sufocare, confuzia, nodul in gat, furnicaturile, senzatia de tremurat interior si afectarea gastrica (voma, dureri de stomac sau arsuri).
Din fericire, vindecarea de anxietate e posibila cu ajutorul psihoterapiei cognitiv comportamentale. Aceasta ajuta la identificarea clara a gandurilor irationale care produc anxietatea, la explicarea aparitiei starilor fizice si la controlarea treptata a acestora pana la disparitie. Acest tip de psihoterapie nu doar ca va ajuta sa scapati de anxietate, dar partea cea mai buna a ei sta in imbunatatirea functionarii in viata de zi cu zi si invatarea unor tehnici clare si specifice de gestionare a emotiilor negative care pot duce la reaparitia anxietatii.
Una dintre provocarile in sedintele de psihoterapie cu persoanele care sufera de anxietate este decatastrofarea corecta atat a starilor anxioase, cat si a senzatiilor fizice neplacute care mai apar in timpul interventiei.
Catastrofarea este una dintre modalitatile irationale de a gandi, cel mai des implicata in dezvoltarea si mentinerea starilor de anxietate. Ea inseamna interpretarea unei situatii sau a unei senzatii fizice ca fiind cel mai rau lucru din lume, ceva ingrozitor, care nu se mai poate repara si care duce la sfarsitul a tot. Desi este unul dintre gandurile cele mai importante in mentinerea starii de rau, este de multe ori si inconstienta. Multe persoane incep sa inteleaga de unde le vin starile fizice in urma interventiei psihoterapeutice, incep sa lucreze cu ele si sa le faca sa dispara in multe situatii, totusi unele persista mai mult timp, la o intensitate mult mai mica, iar altele mai apar sporadic in anumite situatii.
Aici intervine catastrofarea. De foarte multe ori intalnesc in practica persoane care isi spun urmatoarele lucruri in legatura cu starile fizice care mai apar in decursul interventiei: “e ingrozitor sa am aceste stari in continuare!”; “e insuportabil sa ma trezesc si sa am ameteala”; “mi-a mai ramas aceasta ameteala din anxietate si trebuie sa scap de ea, altfel e oribil, inseamna ca nu scap de anxietate!” sau “nu suport sa mai am aceste furnicaturi in corp!”. Acestea sunt expresii comune de manifestare a acestei modalitati atat de nesanatoase de a gandi.
Mai mult, in timpul interventiei, desi multe persoane observa ca isi controleaza din ce in ce mai bine starile, ca isi pot relua multe dintre activitati, totusi mentin o stare de incordare care e cauzata tocmai de catastrofarea unor senzatii fizice.
A decatastrofa o stare fizica inseamna a lua in considerare trei aspecte principale:
1. Ca starea respectiva este gestionabila si ca ea trece.
2. Ca desi e greu de suportat, acea stare nu ma omoara si ca nu e singurul lucru din viata mea.
3. Ca oricat de neplacuta ar fi acea senzatie, cu siguranta ca mi se pot intampla lucruri chiar si mai rele decat atat.
Ce ma straduiesc sa explic persoanelor cu care lucrez este ca iesirea din anxietate nu inseamna disparitia brusca si definitiva a starilor fizice. Dimpotriva, acestea se duc incet, rand pe rand de cele mai multe ori, in urma dezbaterii, explicarii starilor si decatastrofarii lor.
Iar a decatastrofa nu inseamna a ma minti ca viata mea e minunata desi mai apar ceva stari, inseamna a lua ambele variante in calcul.
Inteleg perfect dorinta persoanelor care se lupta cu anxietatea de a nu mai simti nicio stare care sa le aminteasca de perioadele grele din viata lor, inteleg nevoia de a scapa de tot ce inseamna stare neplacuta si inteleg ca fiecare stare fizica care mai apare e automat legata de starile intense resimtite la debutul anxietatii.
In acelasi timp, e important sa avem in minte ca nu putem scapa de TOATE starile fizice, pentru ca nu e realist. Corpul nostru produce permanent stari fizice ca raspuns la anumite emotii pe care le resimtim si la stimuli din mediu. Iesirea din anxietate presupune sa am acest lucru in minte si sa invat sa diferentiez intre stari fizice intense din anxietate si stari fizice reziduale care apar in iesirea din anxietate.
Mai clar, indicatia pe care o transmit de multe ori este: explica si decatastrofeaza – a explica inseamna a-mi numi senzatia si a-i identifica cauza, iar a decatastrofa inseamna sa scad din importanta pe care i-o acord.
De exemplu: “Starea de ameteala pe care o simt e pentru ca abia m-am trezit si e firesc sa ma simt asa. E foarte neplacut ca imi apare aceasta senzatie, dar nu e insuportabil, stiu ca imi pot vedea de activitatile zilnice, chiar daca mai greu acum” sau “Simt aceasta presiune in piept pentru ca am stat pe o parte in pat, stiu ca nu e periculoasa si ca nu mi se poate intampla nimic. Da, e foarte neplacut sa o am, dar nu inseamna ca nu pot face altele dintre activitatile mele zilnice.”
Totodata, sa nu uitam ca faptul ca am aceste stari reziduale nu ma impiedica sa imi vad de sarcinile de zi cu zi. Desigur ca poate fi mai neplacut la inceput, dar pe parcurs mintea invata sa nu mai asocieze starile fizice cu izolare, nemultumire, ci invata ca exista si alte aspecte in viata mea si ca acestea imi ocupa de fapt cea mai mare parte a timpului si ca le pot face chiar daca imi mai apar ceva stari fizice.
In concluzie, nu ezitati sa va orientati si catre aspectele de bine din viata dvs. atunci cand lucrati la a iesi dintr-o stare de anxietate si panica. Asta nu pentru a ignora starile rele sau pentru a va “minti singuri”, ci pentru a observa ca exista si alte lucruri in viata dvs. pe care le faceti, desi va e greu uneori, activitati care va fac placere, desi uneori va amintiti de starea fizica.
Ajutorul unui psihoterapeut este esential in aceste momente, asa ca nu intarziati sa apelati la ajutorul nostru daca observati stari neplacute care va afecteaza in fiecare zi. Cu cat mai repede incepem interventia, cu atat mai repede puteti incepe sa va bucurati de viata.
Va asteptam la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, dar daca nu puteti ajunge, atunci intrati pe www.gandestesanatos.ro. Inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite.
NOU! Accesati gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia Gandeste Sanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doriti si interactiune cu un psiholog va puteti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Mult succes!
Psihoterapeut Irina Paraschiv