Atacurile de panica si canicula

Va este greu sa suportati temperaturile ridicate vara? Aveti probleme cu somnul in aceasta perioada?

Cele mai multe persoane au probleme in perioada de vara din cauza temperaturilor ridicate si experimenteaza tot felul de neplaceri. Insa persoanele care s-au confruntat cu atacuri de panica pot fi mai sensibile in aceasta perioada.

In Romania vremea este caniculară atunci când temperaturile maxime ating sau depășesc 35 °C în cursul zilei si ajung la 20 °C sau peste acest prag noaptea.

Un corp sanatos are capacitatea de a-si mentine temperatura in jur de 37°C, insa in functie de nivelul activitatii fizice, pot aparea variatii, de regula mai mici de 1°C. Cresterea temperaturii corpului cu mai mult de 1°C se intalneste cand temperatura mediului ambient depaseste capacitatea corpului de a se adapta. Iar atunci el face eforturi pentru a se raci.

Cand iesim din casa de la o anumita temperatura ambientala si ne confruntam cu o temperatura cu pana la 10-15 grade mai mare, corpul nostru are nevoie de un timp de adaptare. Acest timp de adaptare la temperatura exterioara este in jur de 10-15 minute, iar atunci pot aparea si usoare simptome in corpul nostru.

Procesul de adaptare se realizeaza prin accelerarea metabolismului, ce determina o usoara crestere a pulsului si a tensiunii arteriale, aceasta insemnand ca inima va bate mai repede pentru a pompa mai mult sange la nivelul pielii, eliminandu-se astfel caldura prin intermediul transpiratiei.

In aceste conditii, cele mai multe persoane resimt un usor discomfort. Daca insa v-ati confruntat in trecut cu atacuri de panica si/sau anxietate, tendinta este sa fiti hipervigilenti cu senzatiile pe care le resimtiti in corp, iar acest discomfort sa fie perceput mult mai accentuat.

Cresterea usoara a pulsului poate aminti de palpitatiile din atacurile de panica si poate fi interpretata eronat, ajungand la frica de a nu avea un nou atac de panica sau chiar la evitarea iesirilor din casa.

Disconfortul resimtit in corp ca o senzatie de slabiciune este cel mai adesea asociat cu lesinul. Dar sa nu uitam faptul ca lesinul se produce doar daca suntem si deshidratati si avem si alte probleme medicale.

Trecerea brusca de la o temperatura la alta ne poate da senzatia ca aerul este irespirabil, sufocant. Pentru ca senzatia de sufocare este unul dintre simptomele atacurilor de panica, multe persoane il pot asocia cu declansarea acestuia.

In aceasta perioada din cauza caniculei sunt des mediatizate cazurile in care anumite persoane lesina sau sufera diverse complicatii ale problemelor de sanatate existente. Empatizand cu cazurile prezentate, unele persoane se pot gandi ca vor experimenta si ele lesinul sau alte complicatii.

Se intampla adesea ca dupa cateva zile de canicula calitatea somnului sa scada, ne putem simti slabiti, cu pofta de mancare scazuta, iar puterea de concentrare este diminuata. Aceste modificari in ritmul nostru zilnic sunt normale avand in vedere schimbarile prin care organismul trece si nu reprezinta un motiv real de ingrijorare.

Asadar, perioada verii poate fi insotita uneori si de urmari mai putin placute pentru majoritatea dintre noi, insa cu siguranta sunt mult mai multe aspecte de care ne putem bucura si putem gasi modalitati de a face mai usoara adaptarea la schimbarile meteorologice din aceasta perioada.

Este impotant, prin urmare, sa ne asiguram o hidratare optima, sa evitam expunerea prelungita la soare si sa recunoastem usoarele simptome resimtite pe parcursul caniculei ca fiind unele normale.

Daca va confrunti cu dificultati in a face fata caniculei, va asteptam cu drag la cabinetele noastre din Bucuresti si Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii puteti accesa pagina de contact a site-ului si sa realizati o programare.

NOU! Accesati gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doriti si interactiune cu un psiholog va puteti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Mult succes!

Psihoterapeut Mihaela Stinga (Iote)

0736 632 545

mihaela.iote@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro