Anxietatea și dificultățile de înghițire

Una dintre cele mai mari frici ale oamenilor care suferă de anxietate este aceea ca senzațiile pe care le resimt să nu fie de fapt relaționate cu anxietatea, ci ele să reprezinte o problemă de sănătate care nu a fost descoperită încă sau că medicii le-au pus un diagnostic greșit.

Dificultăți de înghițire = Anxietate?

Dificultatea de înghițire poate fi greu de înțeles pentru cei care se confruntă cu ea. Cum poate anxietatea să afecteze în procesul de înghițire?

Răspunsul se află în sensibilitatea crescută la modificările din corp, și anume, hipervigilență.

Majoritatea proceselor care se întâmplă în corpul tău sunt automatizate. Respiri fără să te gândești la asta, ridici obiecte cu mâinile fără să fii conștient de cum se mișcă degetele tale. La fel se întâmplă și cu înghițirea, facem acest lucru în mod automat fără să ne dăm seama de modul în care se mișcă mușchii de la nivelul gâtului.

Atunci când te confrunți cu anxietate, mintea ta se concentrează prea mult pe procese care se întâmplă în mod automat și te face să fii conștient de ele. Abilitatea de a înghiți rămâne neschimbată, însă nu ți se mai pare că e un reflex natural pentru că mintea ta se focusează mult prea mult pe senzațiile pe care le ai în acele momente. Începi să interpretezi greșit aceste senzații și poate îți trec prin minte gânduri de genul: ”sigur mi-a rămas mâncarea în gât”, ”acum sigur nu mai pot respira”, ”nu voi primi ajutor suficient de repede și mă voi îneca”. Mai mult, în anxietate, corpul tău este tensionat, ceea ce poate cauza probleme cu reflexul de înghițire.

Există o foarte mică probabilitate de a te îneca (se poate întâmpla în cazuri foarte rare), dar corpul și mintea ta sunt atât de copleșite de anxietate încât conștientizarea acestui proces de înghițire îți cauzează dificultățile de înghițire.

Cum să reduci anxietatea legată de înghițire:

• Respiră ușor. Nu te poți îneca cu ceva ce ai înghițit deja, prin faptul că respiri ușor te vei asigura că mintea și corpul tău realizează că nu te îneci cu mâncarea, ci doar că acesteia îi trebuie mai mult timp să coboare pe gât.

• Bea puțină apă. În acest fel îți vei reaminti că reflexul tău de înghițire funcționează și că doar evaluezi greșit și catastrofezi această senzație.

• Distrage-ti atenția. Încearcă să te uiți la obiectele din jur și să le descrii detaliat, sună pe cineva cu care să discuți despre alte subiecte, pune-ți puțină muzică sau un film.

Dificultatea de înghițire poate fi o senzație chinuitoare care îți poate afecta modul în care te alimentezi, relațiile sociale și calitatea vieții. Merită să înveți acum cum să o controlezi cu ajutorul psihoterapiei!

Daca nu poti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj-Napoca, te asteptam pe www.gandestesanatos.roInscrierea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite si ele te pot ajuta sa intelegi de ce apar aceste dificultati si vei invata impreuna cu psihoterapeutul tau cum sa le faci fata cat mai bine si sa reusesti sa te bucuri de relatiile tale cat mai mult!

Găsești mai multe detalii dând click aici: Psihoterapie online

Psiholog Roxana Petruș

www.psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro