Anxietatea si fertilitatea

In ultima perioada tot mai multe cupluri intampina dificultati in perioada de concepere a unui copil. De multe ori punem studiile si mai apoi cariera pe primul loc si avem tendinta de a programa si planifica fiecare etapa din viata noastra, chiar si venirea pe lume a unui copil. Atunci cand planificam sa avem un copil si nu se intampla asta, poate deveni frustrant sau chiar poate fi un factor anxiogen.

Decizia de a concepe un copil poate dezvolta senzatia de implinire in viata unui cuplu, insa daca dureaza mai multe luni de zile si tot nu se intampla, poate aparea o presiune resimtita de parteneri, iar acestia pot deveni stresati.

Contactele sexuale regulate, pentru a maximiza sansele de a avea o sarcina, pot avea un efect pozitiv asupra relatiei, insa adesea anticiparea perioadei de ovulatie prin teste si calcule face ca spontaneitatea si placerea de a face dragoste cu partenerul sa scada. Unii medici ginecologi pot recomanda ca in perioada fertila sa existe 2 contacte sexuale pe zi in conditiile in care ovulatia dureaza 3 zile, asta inseamna 6 contacte in 3 zile. Acest lucru poate parea placut, insa daca este pe o perioada mai indelungata, partenerii pot ajunge sa priveasca contactele sexuale ca pe o munca efectiva ce nu are rezultatele dorite, iar asta poate duce la anxietate de performanta.

Ne putem face analize amanuntite, controale medicale si ne putem stradui mult prea mult sa reusim. Atat femeile, cat si barbatii se pot simti frustrati, mai ales daca li se confirma ca au o problema medicala. Faptul ca este posibil sa nu reusim nici in urmatoarea perioada, ne poate intari acest scenariu. Perioada stresanta se poate prelungi atunci cand testul de sarcina iese negativ luni la rand, asta poate duce la dezvoltarea anxietatii. Unele studii arată o legatura intre perioada de concepție prelungita (dupa 6 luni de incercari) si cresterea sanselor de aparitie a anxietatatii in cuplu. Acest lucru poate afecta calitatea spermei barbatului in acea perioada, dar și posibilitatea intarzierii sau chiar absența ovulatiei la femeie.

Astfel, anxietatea poate avea repercursiuni chiar si la nivelul intimitatii si relatiei cuplului. Din dorinta de a avea copilul mult dorit, partenerii pot recurge la programarea contactelor sexuale in perioadele fertile, un lucru normal de altfel, insa anxietatea amplifica dorinta care poate deveni imperativa: „trebuie neaparat sa avem un copil”, riscul ca ei sa se concentreze mult prea mult pe rezultat si sa nu se bucure de procesul in sine fiind mare.

O alta varianta posibila este ca unele persoane sa aiba deja anxietatea inainte de a lua hotararea de a concepe un copil, iar aceasta etapa poate pur si simplu sa accentueze si mai tare starea anxiogena din mai multe considerente: poate fi un lucru total nou si necunoscut iar asta este anxiogen in sine, poate implica perceperea unei responsabiliati foarte mari careia nu cred ca ii vor face fata, pentru eventualele probleme care vor aparea fie cu sarcina, nasterea sau cu cresterea copilului (scenarii negative de cele mai multe ori irationale), fie pentru ca venirea pe lume a unui copil va schimba relatia de cuplu in rau si nu vor putea face fata, etc.

Pentru a va creste sansele de a va pastra o starea de echilibru interior si a va bucura de aceasta etapa importanta in viata oricarui cuplu, puteti apela cu incredere la ajutorul psihoterapiei cognitiv-comportamentale. Aceasta este cea mai eficienta cale spre a depasi mai usor frustrarile si anxietatea dezvoltata inainte sau chiar in timpul procesului de concepere a un copil.

Daca nu puteti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, inscrieti-va pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte lectii sunt gratuite.

NOU! Accesati gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doriti si interactiune cu un psiholog va puteti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Mult succes!

Psihoterapeut Mihaela Iote

0736 632 545

mihaela.iote@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro