-
Etapele schimbării: o perspectivă psihologică
Schimbarea este un proces natural și inevitabil în viața fiecăruia dintre noi, fie că este vorba de schimbări la nivel personal, profesional sau social. Nu ne putem trăi viața în afara schimbării și ajută să o acceptăm și pregătim în loc să o evităm. Cu cât evităm mai mult, cu atât ne va fi mai…
-
Cum să gestionăm un atac de panică – sfaturi de la un psiholog
Atacul de panică este o experiență intensă și adesea copleșitoare, care poate apărea brusc, manifestându-se prin senzații fizice și emoționale neplăcute, precum palpitații, dificultăți de respirație, amețeli sau teama de a pierde controlul sau de a înnebuni. Deși atacurile de panică nu sunt periculoase, natura lor intensă le poate face să pară înfricoșătoare. În practica…
-
Rolul acceptării stărilor de anxietate în terapia cognitiv-comportamentală
Anxietatea este o reacție normală la stres, dar pentru mulți oameni, aceasta devine copleșitoare și interferează cu viața de zi cu zi. Terapia cognitiv-comportamentală (CBT) s-a dovedit a fi una dintre cele mai eficiente metode de tratament pentru tulburările de anxietate. Un aspect esențial al CBT este acceptarea stărilor de anxietate, care joacă un rol…
-
Înțelegerea partenerului critic
Primul pas către dezarmarea partenerului critic este dobândirea unei mai bune înțelegeri a modului său de a gândi. Această etapă este esențială pentru realizarea modificărilor necesare, care ulterior, vor duce la o relație mai bună. O modalitate de a atinge acest obiectiv este să identifici schemele partenerului tău, care sunt de fapt, credințe de bază…
-
Acceptarea în vindecarea de anxietate
Acceptarea este un pas fără de care vindecarea stării de anxietate este aproape imposibil să aibă loc. În același timp, în discuțiile cu clienții care se confruntă cu anxietate și atacuri de panică, am observat că este și unul dintre pașii cel mai greu de realizat. Este dificil să admiți că “Da, viața s-a schimbat…
-
Anxietatea și schimbarea anotimpurilor
Anotimpurile au un impact semnificativ asupra stării noastre emoționale și mentale. Este bine cunoscut faptul că toamna și iarna, când zilele devin mai scurte și temperaturile scad, multe persoane experimentează schimbări în dispoziția lor psihică. Una dintre cele mai frecvente reacții este creșterea nivelului de anxietate. Acest fenomen nu este întâmplător și are multiple explicații…
-
Eficacitatea psihoterapiei cognitiv-comportamentale în tratarea anxietății și tulburărilor de panică – descoperiri recente
Psihoterapia cognitiv-comportamentală (TCC) este considerată una dintre cele mai eficiente metode de tratament pentru o gamă largă de tulburări de anxietate, inclusiv tulburarea de anxietate generalizată și tulburările de panică. În ultimii ani, numeroase studii au fost realizate pentru a evalua eficacitatea acestei forme de terapie în abordarea simptomelor de anxietate și panică. Acest articol…