Atacul de panica si anxietatea in sarcina

Sarcina poate sa fie o experienta frumoasa in viata unei femei, o implinire, insa implica si multe schimbari in diverse arii ale functionarii noastre.

Astfel ca cele mai multe dintre femeile insarcinate se confrunta cu schimbari de dispozitie, greutate si implicit schimbarile de perceptie asupra propriului corp, dar si la nivelul relatiei de cuplu. Acestea pot fi stresante si solicitante, insa daca sunt dublate si de starile de anxietate si/sau panica, cele 9 luni sunt si mai greu de suportat.

Oricum in cele 9 luni viitoarele mamici isi fac tot felul de griji atat pentru ele, cat si pentru sanatatea bebelusului, iar daca anxietatea este prezenta, grijile pot deveni o mai mare povara.

Anxietatea si atacurile de panica sunt foarte greu de suportat chiar si fara sa fim in perioada de sarcina, insa daca acestea se suprapun, este cu atat mai dificil.

Cele mai frecvente intrebari pe care le primim noi ca si psihoterapeuti de la viitoarele mamici sunt: ‘Cat de periculoase sunt anxietatea si atacurile de panica in timpul sarcinii?’, ‘Ce pateste bebelusul?’, ‘Oare pot rezista fara sa iau medicatie in sarcina?’, ‘Cum o sa duc la capat cele 9 luni?’.

Desi studiile atesta faptul ca anxietatea sau atacurile de panica apar mai frecvent inainte de a ramane insarcinata sau dupa nastere si nu in timpul sarcinii, daca totusi vor aparea prima oara in timpul sarcinii este bine sa fim corect informate. Daca viitoarea mamica nu s-a confruntat cu anxietate si/sau atacurile de panica inainte de sarcina sau s-a confruntat dar nu le-a tratat, este important de stiut ca pe perioada sarcinii si a alaptarii nu este recomandat tratamentul medicamentos de la psihiatru pentru ca poate pune in pericol dezvoltarea copilului (discutati aceste aspecte cu medicul psihiatru pentru a va explica ce riscuri sunt).

Pentru a trata cauza anxietatii si panicii cea mai eficienta cale este de a urma sedinte de psihoterapie. Apelarea la un specialist in psihoterapia cognitiv-comportamentala, una dintre cele mai eficiente tipuri de psihoterapii pentru aceste tulburari, va va ajuta sa intelegeti ce se intampla in mintea si corpul dumeavoastra si apoi sa tratati starile si sa mentineti un echilibru pe parcursul acestei perioade importante in viata oricarei femei. Medicatia psihiatrica ajuta la diminuarea simptomelor anxietatii/panicii pentru o perioada limitata, nefiind totusi recomandata viitoarelor mamici.

Pentru a raspunde la intrebarile de mai sus este bine sa mentionez ca studiile clinice efectuate ne atesta faptul ca sarcina nu este afectata intr-un mod semnificativ in cazul femeilor care se confrunta cu stari moderate de anxietate. Din punct de vedere fizic, sarcina nu este afectata direct nici de atacurile de panica, desi simptomele resimtite pot sa ne duca cu gandul la faptul ca bebelusul are de suferit.

Sarcina fiind oricum o etapa cu foarte multe schimbari atat fizice, cat si emotionale pentru mama, daca atacurile de panica si anxietatea sunt prezente, chiar si daca nu sunt cu adevarat periculoase pentru sanatatea mamei sau a fatului, pot ingreuna si mai mult modul in care viitoarea mama va face fata schimbarilor.

‘Anxietatea se transmite ulterior copilului?’

Atata timp cat mama are anxietate si nu o trateaza, din pacate modalitatile disfunctionale asociate acesteia sunt destul de probabil transmisibile copilului prin intermediul imitarii mamei sau a educatiei in sine. Anxietatea presupune interpretarea catastrofala a situatiilor si anticiparea negativa, iar copilul va prelua acest model de gandire ca fiind unul normal si sanatos. Acest lucru poate determina in evolutia copilului o stare de neliniste, ceea ce poate fi daunator pe termen lung.

Daca starile de anxietate si atacurile de panica sunt prezente, este important de mentionat ca un ajutor psihoterapeutic specializat inainte de a ramane insarcinata, cat si pe parcursul sarcinii este preferabil pentru a preintampina ulterioarele situatii neplacute.

Cand o femeie isi doreste sa ramana insarcinata si deja are anxietate sau atacuri de panica ce au necesitat tratament psihiatric, este important sa se ia in calcul cu ceva timp inainte (cateva luni preferabil) intreruperea medicatiei cu ajutorul medicului psihiatru si urmarea sedintelor de psihoterapie in paralel. Acest lucru va ajuta ca viitoarea mamica sa gestioneze eventualele stari aparute in sarcina mult mai usor si chiar sa evite aparitia sau accentuarea lor.

Anxietatea si atacurile de panica sunt din fericire perfect vindecabile, iar psihoterapia cognitiv-comportamentala este validata stiintific ca fiind una din variantele cele mai eficiente in tratarea acestor tulburari.

Apelarea la ajutorul unui psihoterapeut va duce la vindecarea starilor de anxietate si atacurilor de panica resimtite de femeile insarcinate, dar si la perceperea mai echilibrata a schimbarilor ce vin odata cu sarcina. Astfel, aceasta perioada importanta din viata oricarei femei, ce aduce cu sine multe nelinisti, poate fi astfel traita ca o experienta mai placuta.

Pentru femeile care doresc sa faca sedinte de psihoterapie si este mai dificil sa se deplaseze pana la cabinet, va recomandam psihoterapia online in care veti beneficia de ajutorul specializat chiar la dumneavoastra acasa. Daca nu puteti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti si Cluj-Napoca, intrati pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii puteti accesa pagina de contact a site-ului si sa realizati o programare.

NOU! Accesati gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doriti si interactiune cu un psiholog va puteti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Mult succes!

Psihoterapeut Mihaela Stinga (Iote)

0736 632 545

mihaela.iote@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro