Când crezi că nu meriți ce ai – Sindromul impostorului

Ce dulce este gustul succesului – sentimentul acela de împlinire și mândrie, explozia de emoții pozitive, încrederea în sine, savurarea validării și aprecierii din partea celorlalți. Pe cât de normale și firești sunt aceste reacții pentru majoritatea dintre noi, pe atât sunt de străine pentru alții.

Sunt unele persoane care în ciuda realizărilor, au dificultăți în a-și asuma meritele deoarece cred că sunt nevrednice de ele și de aprecierea din partea celorlalți. În loc să conștientizeze că reușitele lor se bazează pe munca, efortul și competențele personale, aceste persoane își atribuie succesul unor factori externi și incontrolabili – de la noroc sau situații excepționale, la gradul redus de dificultate a sarcinii sau indulgență din partea celorlalți.

Fiind convinse că nu sunt atât de competente și inteligente pe cât s-ar crede, aceste persoane se tem că și ceilalți își vor da seama de acest lucru și vor descoperi într-un final că de fapt sunt un impostor. De aici și denumirea de sindrom al impostorului, un fenomen psihologic în care persoanele se simt ca un impostor și cred că nu merită să fie unde sunt deoarece, în viziunea lor, au ajuns acolo printr-un simplu noroc sau context situațional favorabil, iar în orice moment ceilalți ar putea să își dea seama de adevăr și să realizeze cine sunt de fapt.

Principalele caracteristici ale sindromului impostorului sunt următoarele:

● O inabilitate de a evalua în mod realist propriile competențe și abilități

● Atribuirea succesului unor factori externi

● Perfecționism și setarea unor standarde nerealiste

● Teama de a nu se ridica la nivelul așteptărilor

● Autocritică

● Minimalizarea reușitelor

Persoanele care suferă de sindromul impostorului încearcă să supracompenseze pentru deficiența autopercepută prin faptul că lucrează mai mult decât este necesar, se pregătesc în exces și își stabilesc standarde și mai înalte. Problema este că oricât de multe succese ar avea, experiența succesului nu schimbă convingerile pe care le au. Din contră, cu cât realizează mai mult, cu atât mai puternic este sentimentul că sunt un impostor. Este ca și cum nu reușesc să își internalizeze succesele.

Exercițiu

Dacă te regăsești în această descriere, cel mai probabil ai un istoric de succese și realizări pe care nu reușești să ți le însușești. Îți propun următorul exercițiu care să te ajute să reduci sentimentul de insuficiență pe care îl ai astfel încât să poți să începi să îți asumi meritele pentru realizările tale.

Identifică o situație de succes din viața ta pe care o minimalizezi.

Desenează un pie chart.

Analizează din punct de vedere obiectiv și identifică toate cauzele care ar putea să explice succesul pe care îl ai.

Chiar dacă poate tendința inițială este de a te gândi la o serie de factori care nu țin de tine și pe care nu îi poți controla, încearcă să depui un efort activ pentru a analiza contribuțiile pe care le-ai adus tu la succesul pe care îl ai – poate ai investit o cantitate mare de timp și ai lucrat intens la obiectivul tău, poate ai anumite abilități care te-au ajutat să progresezi, poate perseverența și ambiția ta te-au ajutat să înaintezi în ciuda obstacolelor. Analizează din punct de vedere faptic tot ce ai făcut și încearcă să fii obiectiv.

Chiar dacă uneori îți este greu să conștientizezi asta, nu uita că există niște motive pentru care ai ajuns unde ești. Încearcă să îți exprimi recunoștința pentru ce ai realizat până acum și asumă-ți meritele personale. Dacă ai nevoie de ajutor din partea psihologului, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Raluca Liștea

0736.177.407

raluca.listea@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro