Cred că fiecare dintre noi a auzit cel puțin o dată în viață îndemnul de a fi optimist, de a gândi pozitiv și ideea că ”o să fie bine, nu trebuie să fii pesimist”.
Știai că există și o formă de optimism care nu ne ajută? Este vorba de optimismul nerealist.
Suntem optimiști sau pesimiști în funcție de modul în care vedem și ne explicăm evenimentele care ni se întâmplă sau care ni s-ar putea întâmpla.
Optimismul nerealist apare atunci când credem că este mai probabil să ni se întâmple lucruri pozitive decât este în realitate și că este mai puțin probabil ca lucruri negative să ni se întâmple nouă comparativ cu restul oamenilor. Acest mod de gândire ne poate împiedica să ne adaptăm situațiilor prin care trecem pentru că nu evaluăm corect potențialele obstacole sau consecințe negative care pot apărea.
Pesimismul vine din credința că ni se vor întâmpla doar lucruri negative, că este vina noastră că ele apar și că ele vor afecta toate aspectele din viața noastră. Când suntem pesimiști nu atribuim lucrurile bune unor comportamente pe care le-am făcut noi, ci le vedem ca pe ceva spontan, o chestiune de noroc care nu se va repeta.
Diferența dintre optimismul realist și nerealist
Optimismul și pesimismul se află pe o linie continuă. La mijlocul acestei linii este realismul care explică evenimentele așa cum apar ele.
Persoanele care sunt optimiste nerealist consideră că lucrurile vor ieși bine la final, fără însă să depună efort pentru a ajunge la ceea ce își doresc. Aceste persoane tind să evite problemele și să ignore informațiile negative care vin din realitate legate de propria persoană sau legate de viață în general. În acest mod sunt mai predispuse la a resimți un nivel crescut de stres, la emoții de anxietate și deprimare și la senzații fiziologice mai intense și mai neplăcute.
Oamenii care sunt optimiști realist au așteptări pozitive în mod precaut în legătură cu rezultatele favorabile ale evenimentelor care pot apărea și fac tot ce ține de ei pentru a ajunge la scopurile dorite. Acest tip de optimism se bazează pe experiența anterioară și pe acțiunea practică.
Pentru a putea ajunge la optimism realist este important să descoperi acele modalități de gândire care îți distorsionează modul în care evaluezi realitatea. Dacă nu ai o percepție realistă asupra ta și a mediului înconjurător, cum ai putea să te adaptezi cât mai bine la ceea ce ți se întâmplă?
Psihoterapia te poate ajuta să ajungi la optimismul realist care să îți permită să te adaptezi realității și evenimentelor din viața ta.
Daca nu poti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj-Napoca, te asteptam pe www.gandestesanatos.ro! Inscrierea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite si ele te pot ajuta sa intelegi de ce apar aceste dificultati si vei invata impreuna cu psihoterapeutul tau cum sa le faci fata cat mai bine si sa reusesti sa te bucuri de relatiile tale cat mai mult!
Gasesti mai multe detalii dand click aici: Psihoterapie online.
Psiholog Roxana Petruș
www.psihosolutii.ro
www.gandestesanatos.ro