Câte picioare are masa ta?

Voi vorbi astăzi despre o metaforă care îmi place foarte mult: cea a mesei. Ea face referire la faptul că o masa este cu atât mai stabilă, mai durabilă, cu cât are mai multe picioare. În cazul în care vreunul din ele pățește ceva – masa nu cade, va rămâne în picioare, sprijinindu-se în celelalte.

Ce înseamnă asta raportat la oameni? Care ar fi “picioarele” noastre? În ce fel pe noi, dacă am fi mese, ne-ar ajuta să avem mai multe picioare?

Picioarele ar fi diversele domenii ale vieții noastre, multiplele relații, obiective pe care le construim: relația cu noi înșine, cu familia, relația de cuplu, cu munca, cu prietenii.  Și apoi să realizăm că este important să avem grijă de fiecare picior, să îi acordăm atenție, timp și energie.

În același fel în care o masă este stabilă dacă are mai multe picioare, fiecare dintre noi avem mai multe șanse să trecem mai ușor de perioadele dificile din viață dacă avem suport mai mult și mai diversificat. Dacă eu mă simt rău – voi avea și familia, partenerul și prietenii să mă susțină. Dacă partenerul meu pățește ceva – am familia, prietenii, am munca să mă ajute. Dacă rămân fără serviciu – am partenerul, familia, prietenii care mă ajută să trec peste și să găsesc ceva nou.

Dacă, în schimb, am investit tot timpul și energia într-un singur picior sau în două, îmi va fi mai greu să depășesc rapid perioadele dificile. Poate am pus toată energia în carieră, în muncă. Ce se va întâmpla dacă din diverse motive pierd serviciul, business-ul? Care vor fi resursele la care apelez? Cei mai mulți nu avem doar un picior, însă nici atunci când avem două, dacă unul pică, nu e atât de ușor. Toată greutatea cade pe celălalt și poate fi complicat și obositor ca cel de lângă mine să trebuiască să fie mereu stâlpul susținător – mă ajută și pe mine și pe el dacă mă pot sprijini în mai multe „picioare”.

În plus, în momentele bune, în perioadele de liniște din viață, mai multe picioare înseamnă mai multe surse de bucurie, de conectare, de împlinire. Și cine nu își dorește așa ceva?!

Te invit și pe tine:

  • să te gândești câte picioare are masa ta și care sunt acelea;
  • să vezi cât de dezvoltate sunt fiecare, cât de echilibrate și căruia/cărora nu le-ai mai acordat timp și energie de ceva vreme;
  • să alegi unul „uitat” și să faci o acțiune, oricât de mică, pentru a-l crește.

Sper ca aceste informaţii să te ajute să ai o viziune mai limpede asupra a ce te ajuta în momentele dificile, iar dacă ai nevoie de ajutor, te așteptăm la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 lecții sunt gratuite. Poți face o programare la unul din numerele de telefon pe care le găsești la sectiunea de Contact de pe site.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GândeșteSănătos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Ileana Matei

0726.112.161

ileana.matei@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro