Ce acceptăm și ce schimbăm în această perioadă?

Probabil în ultima vreme majoritatea dintre noi am căutat sfaturi și informații legate de cum putem face față anxietății și panicii legate de pandemia Coronavirus. Faptul ca avem la îndemână strategii de gestionare a acestor emoții poate fi reconfortant și ne poate ajuta să facem ordine în dezordinea care s-a produs odată cu aceste evenimente. În foarte multe surse este vehiculată ideea să ne axăm pe ce putem controla și să acceptăm ceea ce nu e în controlul nostru. De fapt, această idee a fost transmisă de-a lungul timpului sub multe forme și poate una dintre cele mai cunoscute este rugăciunea seninătății: „Doamne, dă-mi seninătatea să accept lucrurile pe care nu le pot schimba, curajul de a schimba lucrurile pe care pot să le schimb şi înţelepciunea de a face diferenţa dintre ele”. Ce poate fi schimbat în situația de față și ce e mai bine să acceptăm?

1. Reacțiile emoționale pe care le avem

Unii dintre noi ajung să-și catalogheze emoțiile pe care le au în această perioadă drept greșite sau nepotrivite. Dacă ne criticăm spunându-ne că ar trebui să ne simțim altfel decât ne simțim este un prim semn să ne oprim și să conștientizăm acest lucru. Practic, ne invalidăm experiența și ne punem etichete cum că suntem prea sensibili, prea panicoși, ne comparăm cu alții care par să aibă situația sub control și în felul acesta nu ne oferim acceptarea de care am avea nevoie. Indiferent de cum reacționăm în momentele de față este important să acceptăm că se întâmplă așa. Dacă nu facem asta, riscăm să adăugăm un nou “strat” de suferință peste suferința inițială.

2. Gândurile negative

Faptul că avem tot felul de gânduri e bine ca în primă etapă să acceptăm. Mintea este foarte activă mai ales în situații potențial periculoase și să îi “spunem” creierului nostru să nu mai gândească e ca și cum i-am spune inimii să nu bată. După ce acceptăm că avem multe gânduri și că o parte dintre ele sunt negative, va fi util să facem diferența între gândurile realiste și cele distorsionate. Pentru că acesta este criteriul cel mai important când decidem dacă e mai potrivit să acceptăm gândurile sau să ni le dezbatem și să le modificăm. Uneori e ușor să facem această diferențiere: de exemplu dintre gândurile “Unele persoane pot să dezvolte o formă severă de coronavirus” și “Urmează sfârșitul lumii”, cred că este intuitiv care e realist și care este catastrofic. În schimb, altele pot fi mai subtile, de aceea dezvoltarea abilității de a identifica distorsiuni în gândirea noastră e indicată în această perioadă. Câteva semnale că avem de-a face cu gânduri distorsionate sunt: confundăm posibilitatea cu probabilitatea (Dacă există o foarte mică posibilitate să mor înseamnă că așa se va întâmpla), catastrofăm (Acesta este cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla), avem atitudine rigidă față de situație (Nu ar trebui să trecem prin această situație), subestimăm capacitatea de a face față (N-o să reușesc să ma descurc dacă pierd pe cineva drag), etc. Așadar, acceptarea gândurilor realiste ne ajută să vedem realitatea așa cum e ea, să nu o negăm, iar schimbarea gândurilor distorsionate poate reduce panica și alte emoții foarte intense.

3. Comportamentele prin care facem față

Felul în care facem față la ce se întâmplă poate să difere, în funcție de personalitatea fiecăruia. În timp ce unele mecanisme de coping pot să ne ajute, altele dimpotrivă, ne împiedică funcționarea optimă. Aici avem cel mai mult control și de aceea putem să începem să schimbăm anumite comportamente. Dacă ne întrebăm cum ne ajută, de exemplu, să ne uităm obsesiv la știri și ce dezavantaje are acest lucru, e foarte probabil să ajungem la concluzia că de fapt costurile unui astfel de comportament sunt mai mari decât beneficiile. Bineînțeles, nu există o rețetă care să spună ce e bine și ce nu e bine, pentru că o strategie poate fi utilă pentru cineva (mai ales dacă nu e singura sau nu e folosită în exces), în timp ce pentru altcineva să nu fie potrivită. Dacă de exemplu, pe unii îi ajută să se concentreze mai mult pe muncă în această perioadă, pe alții ar putea să îi suprasolicite o astfel de activitate. De aceea, o analiză a comportamentelor noastre prin prisma efectelor pe care le au asupra stării emoționale, dacă sunt sau nu congruente cu scopurile și valorile noastre, dacă vin în întâmpinarea nevoilor pe care le avem, ne poate servi drept ghid în schimbarea comportamentelor.

4. Factorii externi

Asupra foarte multor factori externi noi nu deținem controlul, de aceea e important să exersăm acceptarea acestora așa cum sunt. Cât vor dura restricțiile, când va exista pe piață vaccinul, cine se va infecta și cine nu, dacă ceilalți oameni respectă măsura de distanțare socială și alte variabile de acest tip nu depind de noi. În cazul lor, va fi util să ne cultivăm acceptarea, răbdarea și să învățăm șă luăm lucrurile așa cum vin, chiar dacă uneori poate fi foarte, foarte greu.

Vă încurajez să vă angajați în a schimba ce se poate schimba și a accepta ce nu poate fi schimbat, iar dacă aveți nevoie de ajutor și ghidaj, intrați pe www.gandestesanatos.ro, creați un cont, vedeți primele 3 ședințe-lecții gratuite și în cel mai scurt timp cineva din echipă va lua legătura cu voi.

NOU! Accesați gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă doriți și interacțiune cu un psiholog vă puteți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Alexandra Păcurar

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro