Ce am învățat ca psihoterapeut în izolarea din timpul Coronavirusului

Marțea trecută mă pregăteam de o săptămână plină de evenimente: urma să mă întâlnesc cu partenerii mei pentru a pune la punct lansarea unei aplicații de dezvoltare personală pentru angajați, îmi plănuiam ședințele pentru săptămâna care urma și mă bucuram că se anunța vreme frumoasă de stat afară cu fetița mea de 2 ani.

Și apoi a venit anunțul. Cazurile de infectare cu Coronavirus se înmulțeau, în Italia situația devenea dramatică, iar autoritățile încercau să împiedice o epidemie care să pună în pericol întreaga populație. Anunțul că trebuie să stăm acasă pe o perioadă de minim 2 săptămâni cu posibilitate de prelungire nu a fost ușor de asimilat.

Cred că pentru mulți oameni încă nu e ușor de asimilat.

În momente atât de pline de incertitudine, în care veștile sunt rele, încrederea în autorități e știrbită de episoade nefericite din trecut, oamenii simt frică. Teama că ar putea rămâne în carantină sau că nu vor putea ieși din casă scoate la iveală comportamente ancestrale de protecție – magazinele se golesc, alimentele de bază sunt cumpărate în exces, iar oamenii se privesc cu neîncredere și stau la distanță.

Lupta cu un dușman incert, care se transmite atât de ușor și care poate fi mortal pentru cei în vârstă și pentru cei vulnerabili, ne activează amigdala – zona din creier responsabilă cu reacția rapidă de apărare în fața pericolului. Inima bate mai tare, suntem mai alerți, mai mobilizați, suntem atenți la toate veștile și știrile și stăm acasă.

Evenimentele din ultima săptămână nu sunt ușoare pentru nimeni, iar psihoterapeuții nu fac excepție. În momentele acestea de stres, oamenii sunt lipsiți de mecanismele obișnuite de a face față: mers la sală, ieșit cu prietenii, plimbări, băut cafea la locul preferat. Tocmai de aceea sănătatea noastră emoțională poate avea de suferit foarte mult.

După câteva zile de stat aproape exclusiv acasă și lucrat cu un copil de 2 ani J iată care sunt principalele lucruri pe care le-aș recomanda pentru a ieși din perioada asta cu echilibrul emoțional cât mai bun.

1. Conectarea e sfântă: câteva zile sau săptămâni în casă cu aceleași persoane, chiar și cele mai dragi din lume, nu e suficient pentru conectare. Folosiți toate mijloacele de tehnologie posibile pentru a menține legătura cu prietenii, partenerii, familia sau colegii. Mulți lucrăm de acasă și atunci ne întâlnim cu colegii, dar câteva seri sociale cu prietenii sau cu familia la un vin vor ajuta să ventilăm încărcarea din această perioadă, să râdem și să ne simțim mai puțin izolați.

2. Perioada aceasta va trece: poate nu într-o săptămână sau două, dar la un moment dat va trece. Viktor Frankl povestea în cartea lui “În căutarea sensului vieții” că cei care și-au păstrat sănătatea emoțională în timpul detenției într-un lagăr de concentrare erau cei care reușeau să vadă un final la acel episod. La fel și această epidemie va trece. Se lucrează la medicamente, vaccin și va trece. Gândiți-vă la momente dificile din viață pe care credeați că nu le veți mai depăși și care la un moment dat au trecut. Această situație e la fel. Va trece.

3. Fii blând cu tine: e greu să îți găsești un ritm atunci când încerci să te adaptezi la incertitudine și la o situație atât de nouă. Suntem îngrijorați de sănătatea noastră, a celor dragi, de situația economică, de ce se va întâmpla cu proiectele noastre. Îngrijorarea e firească dar nu te aștepta să funcționezi perfect din prima. Cred că alergăm un maraton, nu un sprint și atunci încercarea, greșeala și apoi încercarea din nou sunt de așteptat în perioada aceasta. Stilul ăsta e valabil pentru rutină, sport, lucrat, mâncat, etc. Dacă nu îți iese din primele zile folosește timpul acesta să găsești ritmul potrivit pentru tine.

Păstrează-ți proiectele, ce îți propuneai să faci înainte de corona. Da, va fi dificil să le adaptezi poate la statul acasa, dar e posibil. Vezi cum. Găsește de făcut lucruri care îți dau sens și semnificație în această perioadă – asta va ajuta la păstrarea stării de echilibru.

4. E momentul să exersezi să pui limite: E o situație dificilă, nouă, cu care TOȚI din lumea occidentală se confruntă în același timp. E momentul cel mai potrivit în care e sănătos să simți emoții negative și să le discuți cu cei din jur. A seta limite înseamnă să ți le clarifici ție, dar și celorlalți. Daca simți că auzi prea des: “va fi bine”, “gândește pozitiv” și nu rezonezi cu aceste mesaje, exprimă asta: “Știu că e în general e ok să văd partea pozitivă, dar acum simt că e important să mă pregătesc pentru ce e mai rău.”

Limitele pot fi aplicate la timpul și spațiul personal, la cum îți petreci timpul, etc. Desigur că unele lucruri trebuie făcute, dar fii atent la tine, la emoțiile și senzațiile tale și vezi ce anume ai nevoie în anumite momente. Dacă ție îți e clar că a sta cu televizorul deschis pe știri nu e ok, atunci nu sta cu el și exprimă-ți această îngrijorare.

5. Ai încredere în capacitatea ta de refacere: în majoritatea situațiilor dificile prin care am trecut reușeam să ne imaginam relativ ușor care ar fi o rezolvare, pentru că cineva a mai trecut prin asta și știe despre ce e vorba. Nu și aici. Aici nimeni nu a mai trecut prin asta. De aceea e important să ai încredere în capacitatea ta de reziliență și de flexibilitate. Desigur că nimeni nu știe ce se va întâmpla, dar e ok să te pregătești pentru perioada ce va urma ca pentru una provocatoare în care va fi nevoie de multe ajustări rapide.

Nu înseamnă că panica e justificată. Oamenii au o capacitate extraordinară de adaptare – fizic și mental. Asta ne-a ajutat să ajungem până aici ca specie. Această situație nu va face excepție. O replică dintr-un film spune că “La final totul va fi bine. Dacă nu e bine, atunci nu e finalul.”

Aveți grijă de voi!

Iar dacă aveți nevoie de ajutor pentru a face față stresului legat de toată situația cu acest Covid-19, intrați pe www.gandestesanatos.ro, creați un cont, vedeți primele 3 ședințe-lecții gratuite și în cel mai scurt timp cineva din echipă va lua legătura cu voi.

NOU! Accesați gratuit primele 3 ședinte-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația Gândește Sănătos din AppStore și GooglePlay. Dacă doriți și interacțiune cu un psiholog vă puteți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Irina Paraschiv

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

(Photo credit: Thought Catalog for Unsplash.com)