Ce este autocompasiunea și cum îți poate schimba perspectiva asupra vieții

Autocompasiunea se referă la a te trata pe tine însuți cu aceiași căldură, grijă și bunătate cu care îi tratezi și pe oamenii dragi din jurul tău. Autocompasiunea e o abilitate care se dezvoltă, e ca un mușchi ce necesită antrenament.

Am ales să vorbesc despre acest subiect deoarece majoritatea dintre noi avem un critic interior care ne suflă în ceafă cuvinte grele. Pe lângă asta, tindem să fim mult mai critici cu noi înșine decât suntem cu cei apropiați. De ce?

Vestea bună este că studiile ne arată că autocompasiunea e asociată cu starea de bine, cu echilibrul psihologic și cu satisfacția față de viață.

Imaginează-ți că treci printr-un moment dificil din viața ta, plin de provocări și obstacole. Ce fel de companie ți-ar plăcea să ai alături? Genul de companie care zice: “Taci și nu te mai plânge! Te alinți! Nu ai motive să te plângi, alții o duc mai rău ca tine!” sau genul de companie care îți spune cu o voce caldă: “Înțeleg că îți e greu, sunt aici să te sprijin”?

Cred că majoritatea oamenilor ar alege a doua variantă. Ne pricepem mult mai bine la a fi amabili cu ceilalți și față de noi să ne comportăm ca și în prima variantă. Imaginează-ți pentru câteva momente cum ar fi diferită viața ta dacă ai fi tu pentru tine o companie plină de autocompasiune…

Cum să practici autocompasiunea?

1. Identifică dialogul negativ pe care îl ai cu tine.

2. Rescrie acel dialog ca și cum ai vorbi cu cel mai bun prieten al tău.

3. Repetă pașii 1 și 2 oridecâteori este nevoie.

Sper ca aceste informaţii să te ajute să ai o viziune mai limpede asupra a cum îți poți fi singur sprijin, iar dacă ai nevoie de ajutor din partea unui psiholog, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Andreea Șandru

0751.923.276

andreea.sandru@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro