Ti-au trecut vreodata prin minte lucruri precum „nu trebuia sa fac ce am facut”, „celalalt sufera acum din cauza mea”, „mi-am incalcat promisiunea si nu trebuia sa fac asta”? Daca ai avut astfel de ganduri, este foarte probabil ca atunci sa fi simtit o emotie de vinovatie.
Toate emotiile noastre joaca un anumit rol si au anumite functii. Vinovatia ne transmite informatii valoroase despre lucrurile importante pentru noi, cum sunt valorile si principiile noastre si ne poate ghida sa urmam un anumit cod etic sau diferite norme sociale.
Daca vinovatia apare des, este intensa si ne este greu sa o gestionam, ne poate afecta viata negativ. De asemenea, ea poate fi relationata si cu alte probleme psihologice cum sunt insomnia, anxietatea si depresia si ne poate influenta relatiile cu cei din jur.
Multi oameni cu probleme de anxietate simt vinovatie in legatura cu anxietatea lor. De exemplu, unele persoane simt vinovatie atunci cand se gandesc ca este vina lor ca au anxietate si trebuia sa previna cumva aparitia ei, ca din cauza lor partenerul/sotul/un parinte sufera pentru ca ii vad pe ei confruntandu-se cu aceste dificultati, sau este vina lor pentru ca, simtindu-se anxiosi nu mai pot sa faca anumite comportamente pe care le faceau inainte si ca cei din jur sunt obligati acum sa suporte acest lucru. Aceasta emotie joaca un rol important in tulburarea obsesiv compulsiva, atunci cand ne simtim vinovati pentru ca avem anumite ganduri pe care consideram ca nu ar trebui sa le avem.
Vinovatia apare atunci cand:
• simtim ca ne-am incalcat o regula morala sau o valoare importanta pentru noi, de exemplu atunci cand am facut un comportament pe care il evaluam ca fiind gresit, rau, negativ.
• credem ca le-am ranit sentimentele celorlalti sau ca i-am facut sa sufere, mai ales in legatura cu persoanele apropiate sau importante pentru noi.
Consecintele acestei emotii:
• ne asumam mai multa responsabilitate decat avem intr-o anumite situatie
• nu luam in calcul sau excludem comportamentul si responsabilitatea celeilalte persoane
• nu tinem cont de factorii care ne-au influentat in situatia respectiva
• ne cerem scuze in mod excesiv
• ne auto-pedepsim mental sau prin diferite comportamente
Astfel putem sa ajungem sa simtim vinovatie atunci cand mintim, ne incalcam o promisiune, ii inselam pe ceilalti intr-un anumit fel sau ii ranim intentionat sau neintentionat. In aceste situatii avem anumite standarde nerealiste si rigide in legatura cu propria persoana pe care nu reusim sa le indeplinim, consideram ca nu ne-am respectat principiile sau ca i-am dezamagit pe cei din jur. Uneori simtim vinovatie atunci cand ne confruntam cu o pierdere sau o trauma, cum este finalizarea unei relatii, moartea unei persoane dragi. Ea apare in acest caz pentru ca avem nevoie de o explicatie, de un sens pentru care acel lucru care s-a intamplat si daca ne este greu sa o gasim in realitate, este mai usor sa ne asumam intreaga responsabilitatea. De asemenea, vinovatia vine uneori si atunci cand simtim placere din diferite activitati sau ajungem sa avem un succes pentru ca ne gandim ca ceilalti oameni nu au ce avem noi sau nu se pot bucura de aceleasi lucruri.
Ce putem face pentru a ne gestiona vinovatia?
• Analizeaza emotia
Incearca sa iti dai seama de unde vine vinovatia ta, ce ganduri au declansat-o si o mentin. Acest lucru te va ajuta sa accepti mai usor situatia prin care treci, sa te cunosti mai bine si sa vezi mai clar legatura dintre gandurile tale si emotia. De ce am facut comportamentul meu? Ce m-a motivat sa fac acest lucru?
• Investigheaza factorii care te-au influentat
Contextul in care ne aflam atunci cand facem sau nu facem anumite comportamente este extrem de important. Iti poate fi util sa vezi care sunt factorii care te-au influentat in acele momente pentru a te putea intelege mai bine si pentru a vedea cum poti sa ii gestionezi mai eficient in viitor.
• Ma raportez la un standard nerealist?
Ma astept mai mult de la mine decat era posibil in aceasta situatie? Este realist sa cred ca ar fi trebuit sa stiu atunci lucrurile pe care le stiu acum? Ce m-as astepta sa faca o persoana apropiata mie daca ar trece printr-o situatie similara?
• Defineste limitele reponsabilitatii tale
Atunci cand simtim ca i-am ranit pe cei din jur sau i-am facut sa sufere este important sa ne amintim ca noi nu suntem responsabili pentru modul in care ceilalti se simt, ci doar de comportamentul si emotiile noastre. Este util sa ne asumam comportamentele noastre, sa ne cerem scuze atunci cand facem greseli, sa oferim explicatii si sa incercam sa reparam. Ce pot invata din aceasta experienta? Ce pot sa fac mai bine data viitoare stiind ce stiu acum?
De multi ori vinovatia este o emotie chinuitoare si tendinta noastra poate fi sa incercam sa o evitam, sa o minimalizam, sau dimpotriva sa exageram ceea ce simtim si comportamentul nostru. Daca iti este dificil sa iti gestionezi emotia de vinovatie, merita sa ceri ajutor. Psihoterapia te poate ajuta sa accepti mai usor ca aceasta emotie este prezenta, sa intelegi de unde vine si care este mecanismul din spatele ei si sa faci pasi pentru a o putea gestiona intr-un mod in care sa nu aiba acest impact negativ asupra vietii tale.
Daca te confrunti cu o problema psihologica te asteptam cu drag la noi. Daca nu poti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, poti intra pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poti accesa pagina de Contact a site-ului si sa realizati o programare.
NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psiholog Roxana Petrus