Ce este psihoterapia și cum funcționează?

“Psihoterapia e ca o repetiție pentru viață.”

Dacă auzi un zgomot ciudat când îți conduci mașina și nu îl poți identifica, cel mai probabil vei duce mașina la un mecanic. De ce? Pentru ca el va ști ce se întâmplă dar și cum să rezolve posibila problemă. De ce ai proceda diferit când vine vorba de starea ta de bine?

Nu a fost nicio materie la școală care să ne învețe cum să rezolvăm probleme emoționale, cum să gestionăm conflicte sau cum să descoperim cine suntem și ce e important pentru noi. Dacă avem acces la informații la discreție despre orice se întâmplă oriunde pe glob,  informațiile despre cum funcționează mintea și sufletul nostru nu par sa fie privite ca fiind prioritare. Să te cunoști pe tine cu calități și defecte e esențial. E echivalentul la a citi manualul de instrucțiuni de la ultimul gadget cumpărat. Te poți descurca și fără să-l citești, dar dacă vrei să te folosești la capacitatea maximă de toate funcționalitățile lui e bine să știi cum funcționează.

Mersul la ședințele de psihoterapie este similar cu a merge la o întâlnire, doar că persoana cu care te întâlnești ești tu. Psihoterapia e un proces de autocunoaștere prin întâlnirea omului cu el însuși.

Ca și structura o ședință de psihoterapie durează 50 de minute și întâlnirile au loc săptămânal, sau chiar de două ori pe săptămână în etapa inițială.

Psihoterapia are trei etape:

Anamneza

❖ similar cu se întâmplă și la medic atunci când îi spunem ce probleme avem, de cât timp, cât de des se manifestă, cât de intense sunt, etc. Practic, clientul își spune povestea și este ghidat, mai mult sau mai puțin, de către psiholog;

❖ soluțiile sunt în interiorul fiecărei persoane, de aceea e nevoie ca psihoterapeutul să te cunoască foarte bine ca să știe cum te poate ajuta.

Conceptualizarea

❖ explicația care este dată de către psiholog, prin care se urmărește conștientizarea cauzelor problemelor și ce anume este de făcut pentru vindecare;

❖ făcutul listei de probleme pe care se va lucra ulterior.

Intervenția efectivă

❖ prin intermediul unor exerciții și tehnici specifice se realizează vindecarea;

❖ înveți să faci autoanaliză, introspecție și reflecție;

❖ dobândești echilibru interior, înveți să te liniștești singur.

Psihoterapia cognitiv-comportamentală, formă de psihoterapie validată științific, cu rădăcini în filosofia stoică are la bază ideea conform căreia oamenii nu suferă din cauza evenimentelor care li se întâmplă, ci din cauza perspectivei pe care o au asupra situației. Putem aici observa cum că nu intensitatea unui eveniment negativ prezice cât de rău ne vom simți, ci modul în care noi interpretăm ceea ce ni se întâmplă.

Psihoterapia e un proces, nu un eveniment. Un protocol de intervenție durează aproximativ 12 ședințe, dar el variază mult în funcție de fiecare individ în parte, de complexitatea și severitatea problemei. În ziua de azi ne dorim rezultate rapide, însă gândiți-vă: de cât timp vă confruntați cu anumite probleme? De 1 an? 2 ani? 5 ani? Unele par că au fost cu voi de când vă știți. Astfel problemele nu se rezolvă peste noapte. În terapie nu comparăm o zi cu alta, ci mai degrabă perioade mai lungi cum ar fi, o lună cu alta.

Alt aspect important al psihoterapiei sunt sarcinile pentru acasă. Odată începută terapia e important să vă dedicați timp vouă 30 de minute sau o oră pe zi pentru a face sarcinile primite pentru acasă, care consolidează schimbarea începută în cadrul ședințelor. Sarcinile pot presupune reflectare sau diverse activități.

Relația terapeutică are la bază acceptarea necondiționată, empatia și colaborarea. Relația terapeutică, fiind un catalizator pentru schimbare deoarece un psihoterapeut te ascultă cu curiozitate și cu dorința de a te înțelege cât mai bine. În esență un psihoterapeut are o părere avizată, care privește lucrurile obiectiv și care îți dă șansa să te vezi dintr-o altă perspectivă.

Ți-am răspuns la curiozitățile sau întrebările legate de ce se întâmplă în procesul de psihoterapie?

Sper ca aceste informaţii să te ajute să ai o viziune mai limpede asupra emoţiilor tale viitoare, iar dacă ai nevoie de ajutor din partea psihologului, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Andreea Șandru

0751.923.276

andreea.sandru@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

(Photo credit: CottonBro pe Pexels)