Ce este sensul în viață?

În ultimii 30 de ani, știința a stabilit că „sensul” în viață este la fel de benefic pentru noi precum legumele verzi, activitatea fizică și somnul. Subiectul articolului de față este sensul ca forță pe care o purtăm în noi, care ne ajută să rezistăm și să ne revenim după tot felul de situații negative/stresante.

Sensul în viață este trăit de fiecare în felul său. Dar ce este acest sens? Cercetătorii abordează „sensul” în două moduri diferite. Psihologia pozitivă, al cărei vârf de lance a fost Martin Seligman, include sensul în lista elementelor principale care favorizează o stare de fericire la oamenii care sunt, în mare, sănătoși. Alte studii văd sensul ca pe o strategie de adaptare la situații de stres pentru cei care își revin după boli sau traume. Aceste perspective diferite asupra sensului au patru lucruri în comun:

  1. În primul rând, ambele abordări sunt de acord că sensul nu este întotdeauna „plăcut”. În psihologia pozitivă, activitățile „cu sens” sunt cele care „urmăresc să folosească și să dezvolte ce e mai bun în noi”, spre deosebire de cele menite exclusiv „să ne producă plăcere”. În abordarea centrată pe vindecarea traumei, „sensul” include a învăța „să conviețuiești” cu o boală cronică. În primul caz, e ca și cum ai obține substanțe nutritive din legume, în al doilea, ca și cum le-ai primi printr-o injecție dureroasă, dar eficientă. Cei mai mulți dintre noi am prefera legumele, însă, uneori, injecția este singura opțiune.
  2. În al doilea rând, ambele abordări sunt de acord că sensul oferă o „valoare finală pozitivă pe care o poate avea viața unui individ”. Altfel spus, viața are sens atunci când un om contribuie cu ceva bun la lumea din jurul lui până să moară, fie că asta i-a adus bucurie sau nu. Sensul este sentimentul că „ești important într-o accepțiune mai largă. Se poate considera că viața are sens atunci când simțim că are o însemnătate dincolo de dimensiunea obișnuită sau efemeră, că are un scop sau o coerență care transcede haosul”.
  3. În al treilea rând, sensul nu este constant. Unele momente din viața noastră par să aibă un sens profund. Altele par să fie “neutre” – pur și simplu facem diferite treburi și nu contează dacă simțim o conexiune cu ceva mai presus de noi. În altele încercăm un puternic sentiment de absență, sunt momente în care căutăm sensul. Poate că a trecut prea mult timp de când am simțit că el există și începem să ne întrebăm ce înseamnă viața sau poate că se întâmplă lucruri îngrozitoare care înlătură orice sens din viața noastră și ne întrebăm de ce. Sensul vine și pleacă.
  4. Și în cele din urmă, fie că ne ajută să fim mai fericiți sau susține strategiile de adaptare, sensul este bun pentru noi. Oamenii care își găsesc un sens profund și au un scop în viață sunt mai sănătoși și au șanse mai mari să acceseze servicii de prevenție pentru a-și proteja sănătatea. O metaanaliză a relației dintre „scopul vieții” și sănătate a constatat că un sentiment mai puternic al scopului se asociază cu un risc de mortalitate cu 17% mai mic, indiferent de cauza morții. Și aceste beneficii pot fi dobândite prin intervenție activă. Cei care participă la psihoterapie centrată pe sens devin mai fericiți, mai optimiști, își îmbunătățesc relațiile, stresul lor psihologic scade și au o stare fizică mai bună. Chiar și în rândul celor care trăiesc cu o boală în stadiu avansat sau terminal, intervențiile care le-au întărit sensul vieții au fost benefice, atenuându-le atât depresia, anxietatea și suferința participanților, cât și calitatea vieții în ansamblu.

Pe scurt, “sensul” este senzația stimulatoare că suntem în legătură cu ceva mai presus de noi înșine. Ne ajută să progresăm atunci când lucrurile merg bine și să ne adaptăm când ele merg rău.

Dacă aveți nevoie de ajutor și nu reușiți pe cont propriu să vă creați un sens în viață, te așteptăm la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și să realizezi o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Ioana Ionicioiu

0746 211 896

ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro