Ce este somatizarea?

În mod frecvent mi se întâmplă să fiu întrebată, mai ales de către cei care se confruntă cu probleme de anxietate, ce este somatizarea și cum este posibilă apariția și persistența unei game largi de simptome fizice chinuitoare în corp, care nu este explicată de nicio condiție medicală. Multora le este aproape imposibil, cel puțin la început, să înțeleagă legătura dintre ce se întâmplă în mintea lor și modificările fizice din corp. Tocmai din acest motiv, m-am gândit să tratez această temă în articolul de față, pentru a aduce câteva clarificări importante.

Fiecare dintre noi experimentează conexiunea minte-corp în permanență. Această conexiune este automată și involuntară. Conexiunea dintre emoții și simptome fizice este numită conexiunea minte-corp. Răspunsurile de luptă sau fugă (the fight-flight response) sau cel de îngheț (freeze response) sunt exemple perfecte ale acestui tip de conexiune. Atunci când simțim că ne aflăm în pericol, se declanșează un răspuns fizic foarte puternic. Acest lucru se poate întâmpla când simțim teamă și este prezent un pericol major sau se mai poate întâmpla și atunci când ne simțim speriați sau stresați, iar „pericolul” nu reprezintă o amenințare reală pentru viața noastră.

Cele două răspunsuri menționate anterior (fight-flight și freeze) încep în momentul în care urechile, ochii și nasul detectează un semnal. Creierul se focusează pe informațiile primite și decide că este vorba despre un pericol și ce trebuie făcut. Apoi, creierul trimite semnale corpului, folosind semnale electrice și chimice. Aceste semnale transmit corpului să rămână alert și să fie pregătit să acționeze rapid. De exemplu, inima începe să bată mai rapid, mușchii se încordează, pupilele se dilată, astfel încât să ne ajute să acționăm. Asta ne ajută să supraviețuim pericolului luptând sau fugind. Toate aceste reacții fizice se întâmplă rapid și fără ca măcar să ne dăm seama. Mai târziu, după ce pericolul a trecut, corpul se relaxează. Ceea ce este foarte important de amintit este faptul că simptomele fizice de luptă sau fugă nu sunt periculoase, dar pot fi foarte puternice.

Toate emoțiile au o parte fizică (de exemplu, respirăm mai rapid când simțim frică). Soma este termenul grecesc pentru corp. Somatizarea este termenul pe care îl folosim pentru expresia fizică a stresului și a emoțiilor prin conexiunea minte-corp. Mai specific, somatizarea apare atunci când preocupările psihologice sunt convertite în simptome fizice. De exemplu, o persoană care a pierdut recent pe cineva drag poate somatiza suferința prin oboseală severă. Simptomele somatice pot varia de la dureri articulare, la pierderea temporară a vederii. Cu toții somatizăm. De fapt, până la 12% din vizitele la medic sunt pentru simptome somatice. Deși aceste simptome nu au o cauză fizică, ele sunt cât se poate de reale. Nu sunt false sau imaginare. Absența unor probleme digestive nu schimbă faptul că greața cuiva face persoana să vomite. Somatizarea este un simptom, nu un diagnostic în sine.

Așa cum spuneam, cei mai mulți oameni experimentează somatizarea într-un anumit moment din viață. Vărsăturile pe fondul anxietății, durerile de cap pe fond de stres sau slăbiciune fizică ca urmare a unei traume, toate sunt exemple de somatizare. Aceste manifestări, însă, sunt situaționale și temporare. Somatizarea devine o problemă clinică atunci când cauzează distres sever și prelungit. O persoană poate interpreta simptomele pe care le are ca pe o boală fizică și să meargă la medic. Dar, cel mai adesea, doctorul nu va găsi o explicație fizică pentru simptomele persoanei respective. Dacă totuși este găsită o problemă fizică, simptomele, cel mai probabil, nu vor fi legate de condiția persoanei. Simptomele somatice ar putea să nu aibă o cauză observabilă, dar durerea și distresul sunt reale. Persoanele cu această problemă merită la fel de multă compasiune ca și cei cu un diagnostic fizic.

Somatizarea este rezultatul conexiunii dintre minte și corp, iar ea poate începe în câteva feluri. Poate apărea independent: emoțiile și stresul pot cauza simptomele fizice. Somatizarea poate face ca o condiție medicală să devină mai puternică sau mai intensă. Emoțiile si stresul pot face simptomele unei condiții medicale mai puternice sau mai intense. Iar uneori, o boală poate cauza anxietate și distres, care mai apoi duc la simptome somatice.

Atunci când simptomele ajung să vă afecteze sănătatea emoțională sau vă fac viața de zi cu zi dificilă, este o idee bună să apelați la ajutor de specialitate, iar aici mă refer la un psihoterapeut. Acesta vă poate ajuta să recunoașteți ce anume vă provoacă stresul, cum reacționează corpul și cum să faceți managementul situațiilor în care somatizați.

Dacă aveți nevoie de ajutor în acest sens, vă așteptăm la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii puteți accesa pagina de Contact a site-ului și să realizați o programare.

NOU! Accesați gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GândeșteSănătos din AppStore și GooglePlay. Dacă doiți și interacțiune cu un psiholog vă puteți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Ioana Ionicioiu

0746 211 896

ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro