Ce sa faci atunci cand va certati?

Oricine a fost intr-o relatie stie cat de greu de evitat sunt conflictele. Multe din neintelegerile si discutiile in contradictoriu care apar intre noi par ca ne coplesesc uneori, ca ne depasesc si ne gandim (inconstient, de cele mai multe ori) ca nu se vor mai termina niciodata. Adesea cand ne certam cu persoana pe care o iubim tindem sa ne simtim neindreptati, neintelesi, tradati in increderea pe care le-am acordat-o sau chiar singuri si abandonati. De parca e cel mai rau lucru care ni se poate intampla si nimic nu mai are rost.

Asteptarile noastre legate de cum se va termina cearta respectiva ne pot pune intr-o pozitie defensiva in care asteptam ca celalalt sa faca primul pas spre impacare, sau poate, din contra, intr-o pozitie agresiva in care continuam sa ne aparam drepturile care credem ca ne-au fost incalcate si sa ne sustinem vehement punctul de vedere. Sau poate ne vom pozitiona mai degraba pasiv, asteptand ca lucrurile sa se rezolve de la sine. Indiferent de asteptarile pe care ni le facem, e important sa stim ca certurile pe care le avem sunt o partea naturala si absolut normala a oricarei relatii.

Chiar daca filmele pe care le vedem si muzica pe care o ascultam ne invata sa aspiram la acel “fericiti pana la adanci batraneti”, realitate ne invata ca fericit nu inseamna ferit de conflict. Mai degraba, “fericiti pana la adanci batraneti” inseamna “alaturi la bine si la greu”, inseamna acceptarea conflictului ca parte integranta din orice relatie. Probabil nu o sa putem cadea de acord asupra tuturor lucrurilor si a deciziilor pe care o sa le luam, dar oare e necesar sa acceptam ca ne vom simti asa tot restul vietii noastre daca vom ramane impreuna cu acest partener? Oare daca am fi intrat in relatie cu altcineva, am fi avut aceleasi probleme? Oare nu cumva e mai simplu sa alegem pe altcineva si sa ne usuram suferinta?

Cu siguranta, nu. Felul in care ne simtim are mai multa legatura cu ceea ce gandim despre situatia in care ne aflam, iar felul in care percepem ceea ce ni se intampla are un impact direct in felul in care ne comportam apoi. Cand ne alegem un partener ne alegem un set de probleme. Studiile arata ca aproape doua treimi din problemele pe care le avem intr-o relatie sunt aspecte asupra carora nu o sa putem cadea de acord niciodata. Si totusi, ce face diferenta intre cuplurile care raman impreuna fericiti pana la adanci batreneti si cele care se despart?

Pe scurt, felul in care abordeaza conflictele. Fericirea si satisfactia intr-un cuplu vin din abilitatea ambilor parteneri de a-si aborda conflictele inevitabile. Si care sunt acele abilitati necesare pentru a naviga aceaste ape tulburi in gasirea armoniei si a fericirii in relatie?

1. Time out

Inainte de a reincepe discutia, e important sa fii linistit pentru a aborda lucrurile dintr-o perspectiva cat mai neutra. Fa un dus, fa o plimbare in aer liber, fa-ti un ceai si citeste cateva pagini dintr-o carte buna, joaca-te pe telefon sau fa orice ai observat ca iti poate distrage atentia si iti poate acorda un ragaz sa respiri si sa revii la o stare de spirit mai buna. O pauza optima dureaza in medie 20 de minute.

2. Decatastrofeaza

E foarte important sa realizam ca stiind ca certurile sunt inevitabile in orice relatie, ele nu sunt nici cel mai rau lucru care ni se poate intampla si nici sfarsitul relatiei sau a vietii noastre amoroase. Putem suporta, chiar daca mai greu uneori, iar alteori mai usor, orice neintelegere si orice suparare. Cu siguranta sunt multe lucruri mai rele care ni se pot intampla, iar majoritatea neintelegerilor pe care le-am avut au fost reparate sau au trecut.

3. Incepe altfel

De multe ori certurile ajung in acelasi loc, pentru ca abordarea noastra e aceeasi. Incepe de data asta altfel, fara a acuza si a blama. Foloseste propozitii care incep cu “Eu cred” si “Eu simt ca” pentru a descrie ceea ce se intampla, ramanand in acelasi timp politicos si respectuos fata de celalalt.

4. Repara si detensioneaza

Pentru a putea relua o conversatie e nevoie sa detensionam situatia in care ne aflam acum, iar acest lucru poate fi facut cel mai usor prin folosirea unor propozitii de tipul “Lasa-ma sa incerc din nou” sau “Imi pare rau, ma poti ierta?” pentru a pregati terenul pentru incercarea de remediere a situatiei.

5. Asculta si accepta influenta partenerului

Problemele pe care le-ati evitat constant sau nu le-ai comunicat pana acum, de multe ori ascund nevoi sau dorinte care nu au avut sansa sa fie satisfacute. In primul rand, contempleaza un pic care sunt nevoile si dorintele tale si cum ai putea sa i le comunici partenerului tau. Iar in al doilea rand, incearca sa asculti mai atent si activ care sunt nevoile partenerului tau din acel moment. Scopul este sa intelegi si sa accepti si punctul lui de vedere ca find unul valid si demn de luat in vedere si a-i comunica asta, pentru a putea ajunge la un compromis.

6. Fa un compromis sau gaseste alternative

Chiar daca compromisul are pentru unii un sens negativ, el ramane cea mai buna cale de a rezolva orice conflict. Practic toata lumea castiga dar si pierde in acelasi timp un pic. Ce este cel mai important nu este cine castiga, ci mai mult daca ne simtim validati, respectati, ascultati si sustinuti in punctele noastre de vedere. De cele mai multe ori “a castiga” inseamna “am fost inteles si ascultat”, iar asa putem lucra impreuna mai usor pentru a gasi un punct comun de plecare, poate chiar o alternativa de rezolvare a situatiei la care altfel nu ne-am fi gandit daca nu am fi fost deschisi sa ascultam.

Aplicand pasii de mai sus iti va fi mai usor sa abordezi conflictele intr-un mod sanatos si pozitiv. Dupa cum spunea foarte bine Virginiei Woolf: “Nu poti avea liniste, evitand viata”.

Daca te confrunti cu probleme in maniera de comunicare cu partenerul si ai vrea sa afli mai multe despre cum sa rezolvi acest aspect, te asteptam la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte lectii sunt gratuite.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Diana Zamfir

0735.884.105

diana.zamfir@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro