Ce sunt capcanele mentale și cum le putem schimba?

Adeseori, facem anumite comportamente sau alegeri în mod repetat, deși situațiile ne-au dovedit că ne provoacă suferință, fără a schimba ceva în timp. Cum se numesc aceste tipare, de unde vin ele și cum le putem modifica?

Numim aceste tipare capcane mentale (lifetraps). O capcană mentală este un tipar care începe în copilărie și are reverberații pe tot parcursul vieții. A început prin ceva ce ni s-a făcut de către familie sau de către alți copii (ex. am fost abandonați, criticați, hiperprotejați, abuzați, excluși sau deprivați) și capacana mentală a ajuns să facă parte din noi. Aceste capcane determină felul în care gândim, simțim, acționăm și relaționăm cu ceilalți.

Faptul că noi repetăm mereu suferințele din copilărie este una dintre cele mai importante observații făcute de psihoterapia psihanalitică. Freud numea acest lucru compulsie la repetiție. De ex., copilul unui alcoolic va ajunge să se căsătorească cu un alcoolic, copilul abuzat va ajunge să se căsătorească cu un abuzator sau va ajunge el însuși să-i abuzeze pe alții, copilul hipercontrolat de către părinți le va permite altora să-i controleze viața. Acest fenomen este unul surprinzător. Aproape toată lumea repetă tiparele negative din copilărie în moduri autodistructive, reușind cumva să recreeze, la vârsta adultă, situații extraordinar de similare cu cele distructive din copilărie. Capcanele mentale reprezintă modalitatea prin care repetăm aceste tipare.

Termenul tehnic pentru o capcană este acela de schemă. Conceptul de schemă vine din psihologia cognitivă. Schemele reprezintă convingeri adânc înrădăcinate despre noi înșine și despre lume, pe care le-am învățat în perioada timpurie a vieții. Aceste scheme sunt elemente esențiale ale identității noastre, ale sentimentului de sine. A renunța la a ne mai încrede în aceste scheme ar însemna a renunța la siguranța de a ști cine suntem și cum este lumea noastră. Prin urmare, ne agățăm de aceste scheme, deși știm că ele ne fac rău. Aceste credințe formate devreme în viață ne oferă un anumit sentiment de predictibilitate și certitudine, fiindu-ne comode și familiare. Pare ciudat, însă ele ne fac să ne simțim ca acasă. Din această cauză psihologii cognitiviști cred că schemele sau capcanele mentale sunt atât de dificil de schimbat.

Schimbarea lor implică disponibilitatea de a simți durerea. Este nevoie să înfruntăm capcana fără ocolișuri și să o înțelegem. Schimbarea implică și disciplină, fiind nevoie să observăm și să modificăm comportamentele în mod sistematic, zi de zi. Schimbarea nu este de tipul alb sau negru, ci necesită un exercițiu constant. În cele ce urmează, voi exemplifica pașii necesari pentru modificarea acestor capcane.

1. Etichetați și identificați capcanele voastre mentale. Odată ce vă identificați capcana și vedeți cum vă afectează viața, veți izbuti mai ușor să o schimbați. Dându-i un nume, veți avea o mai bună cunoaștere de sine. Această intuiție profundă (insight) va reprezenta primul pas.

2. Înțelegeți originile din copilărie ale capcanei voastre mentale și simțiți copilul rănit din interiorul vostru. Este mult mai dificil să facem o schimbare semnificativă în privința unei dureri profunde dacă, mai întâi, nu o retrăim. Cu toții avem mecanismele noastre pentru a bloca această durere. Din păcate, blocând durerea, nu ajungem să ne conștientizăm pe deplin capcanele, iar pentru a face acest lucru, trebuie să ne reamintim copilăria. Exercițiile de imagerie sunt foarte utile în acest sens.

3. Construiți un argument logic împotriva capcanei mentale și demonstrați lipsa ei de validitate la nivel rațional. Pentru a-i demonstra netemeinicia, mai întâi veți face o listă cu toate dovezile pro sau contra în privința modului în care se manifestă de-a lungul vieții. În majoritatea cazurilor, dovezile vor indica invaliditatea capcanei. Apoi, uitați-vă la lista de argumente în favoarea capcanei și întrebați-vă dacă există vreo dovadă reală care să indice faptul că această capcană reprezintă o caracteristică din naștere sau dacă ați fost făcut să credeți acest lucru de către familie sau colegii din copilărie (de ex., v-ați născut incompetent sau vi s-a spus în mod repetat că sunteți incompetent de către un părinte critic, astfel încât ați ajuns să credeți că este adevărat?). Dacă, în urma acestei analize, credeți că vi se aplică în continuare capcana respectivă, atunci întrebați-vă cum puteți schimba acest lucru și analizați ce puteți face pentru a vă schimba situația.

4. Scrieți scrisori părinților, fraților, surorilor sau colegilor care au contribuit la crearea capcanei dvs. Este important să vă ventilați furia și tristețea față de cele întâmplate și să vă exprimați sentimentele. În acest sens, puteți scrie scrisori tuturor celor care v-au rănit, în care să vă exprimați sentimentele sincere. Spuneți-le că v-au rănit prin acțiunile lor și spuneți-le cum anume v-au făcut să vă simțiți. De asemenea, este bine să le spuneți că nu au făcut bine cum s-au comportat și cum ați fi vrut să se comporte.

5. Analizați-vă capcana în detaliu. Este important să vă fie foarte clar cum anume se manifestă capcana în viața dvs de zi cu zi și să vă identificați obiceiurile autodistructive care vă conservă capcanele mentale.

6. Spargerea tiparelor. Alegeți două sau trei modalități în care vă consolidați capcana și încercați să puneți în practică metodele prin care puteți să schimbați acest lucru.

7. Străduiți-vă în continuare. Nu renunțați și nu vă descurajați ușor. Capcanele pot fi schimbate, însă e nevoie de timp și de multă muncă. Perseverați și provocați-vă permanent.

8. Iertarea acordată părinților. Nu este absolut necesar să vă iertați părinții, mai ales dacă au fost cazuri grave de abuz sau neglijare. Alegerea vă aparține în totalitate. Ceea ce s-a descoperit însă, este că, în majoritatea cazurilor, iertarea se produce în mod natural, pe măsură ce înaintează procesul de vindecare, clienții ajungând să nu-și mai vadă părinții ca pe niște persoane oribile, ci mai mult ca pe niște persoane cu problemele și grijile lor, care sunt prinse, la rândul lor, în propriile capcane.

Dacă doriți să recunoașteți, înțelegeți și schimbați toate aceste capcane mentale, va asteptam la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii puteti accesa pagina de Contact a site-ului si sa realizati o programare.

NOU! Accesati gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doriti si interactiune cu un psiholog va puteti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Ioana Ionicioiu

0746 211 896

ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro