Ce sunt gandurile automate?

Ti s-a intamplat vreodata sa vezi lucrurile in alb sau negru, sa te concentrezi prea mult pe evenimentele negative sau pe trecut, sa te compari cu ceilalti si asta sa nu te ajute? Daca da, s-ar putea sa ai anumite ganduri automate care te afecteaza.

In articolele noastre discutam foarte mult despre modul in care gandurile ne influenteaza emotiile, starile si comportamentele. Gandurile irationale duc la emotii negative disfunctionale care pot fi chinuitoare si ne pot afecta modul in care functionam si ne traim viata. Am vazut care sunt gandurile care ne duc la anxietate, furie, deprimare si vinovatie.

Gandurile automate fac parte din aceste ganduri irationale de baza si este important sa le putem surprinde si gestiona. Aceste tipuri de ganduri apar deseori spontan si reprezinta distorsiuni sau biasari ale realitatii fiind legate de conditionari pe care ni le impunem sau asumptii incorecte pe care le facem.

Categorii de ganduri automate

Cititul gandurilor celorlalti – Atunci cand asumam ca stim ceea ce gandesc ceilalti fara sa avem dovezi suficiente – „Sigur este suparat pe mine pentru ca nu m-a sunat de doua zile”, „Sigur colegii mei cred despre mine ca sunt incapabil”.

Excluderea pozitivului – Atunci cand consideram ca lucrurile pozitive pe care le facem noi sau ceilalti nu sunt importante sau relevante – ”Nu conteaza ca m-am descurcat bine atunci pentru ca a fost usor”, „Nu e important ca am simtit emotii pozitive dimineata daca seara m-am simtit deprimat sau anxios”.

Selectarea/Filtrul negativ – Atunci cand ne concentram aproape exclusiv asupra lucrurilor negative si nu observam sau excludem lucrurile pozitive – „Nu pot sa am incredere in nimeni”, „Toate merg impotriva mea, mi se intampla doar lucruri rele”, ”Nu o sa pot iesi din situatia aceasta”.

Suprageneralizarea – Atunci cand ne formam un pattern negativ general pornind de la un singur exemplu si putine dovezi (atunci cand folosim cuvinte precum: intotdeauna, niciodata, mereu, de fiecare data) – „Nimeni nu ma place”, „Tot timpul se comporta asa”.

Gandirea dihotomica – Atunci cand evaluam evenimentele, situatiile sau pe cei din jur in termeni de totul sau nimic, atunci cand vedem doar extremele intr-o situatie (bun sau rau, alb sau negru) – „Daca nu ma descurc bine acum, inseamna ca sunt incapabil”, „A fost o pierdere totala de timp”, ”Daca nu sunt o partenera/prietena/fiica/angajata perfecta, inseamna ca sunt o ratata”.

Personalizarea – Atunci cand ne atribuim toata responsabilitatea sau ne invinovatim pentru lucruri negative din viata noastra si nu vedem ca si cei din jur au partea lor de responsabilitate sau ca exista factori care nu depind de noi – „Relatia s-a terminat pentru ca eu am esuat”, „Celalalt s-a comportat negativ cu mine pentru ca eu l-am enervat”.

Blamarea – Atunci cand dam vina pe ceilalti pentru lucrurile negative care ni se intampla sau pentru emotiile negative pe care le traim si nu ne asumam responsabilitatea in a face anumite schimbari – ”Ea este vinovata pentru ca eu ma simt asa”, „Parintii mei sunt cauza tuturor problemelor mele”.

Comparatiile nejustificate – Atunci cand ne raportam la standarde/norme nerealiste si ne comparam cu ceilalti care par sa se descurce mai bine decat noi in anumite situatii ajungand sa ne simtim inferiori – „El are mai mult succes decat mine”, „Alti oameni s-au descurcat mai bine decat mine”.

Orientarea inspre regret – Atunci cand ne concentram mai degraba pe lucrurile pe care le-am fi putut face mai bine in trecut decat pe ce am putea face mai bine acum in prezent -„As fi putut avea un job mai bun daca as fi incercat mai mult”, „Ar fi trebuit sa ma comport altfel”.

Gandirea emotionala – Atunci cand evaluam lucrurile care ni se intampla si realitatea in functie de cum ne simtim – „Ma simt deprimata, asta inseamna ca relatia mea nu e ok”, „Sunt anxios, desi sigur ceva groaznic se va intampla”, ”Nu prea am chef, deci chiar daca ies in oras sau fac o activitate placuta nu o sa ma pot bucura”.

Ne ajuta sa stim care sunt aceste ganduri automate si sa vedem modul in care acestea ne influenteaza. Putem nota situatia in care am avut o emotie intensa si suparatoare si sa incercam sa ne dam seama care au fost gandurile care au declansat aceasta emotie si in care dintre categoriile de mai sus se incadreaza. Devine astfel mai usor sa putem sa dezbatem aceste ganduri, sa ne aducem argumente, exemple, dovezi pentru a ne a arata ca ele nu descriu realitatea, nu sunt logice, adevarate si nu ne ajuta.

Daca te confrunti cu o problema psihologica te asteptam cu drag la noi. Daca nu poti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, poti intra pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poti accesa pagina de Contact a site-ului si sa realizezi o programare.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Roxana Petrus

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro