În cele mai multe articole scrise până acum am încercat să ofer soluții sau să punctez bune practici referitoare la diferite teme, printre care și anxietatea sau îngrijorarea excesivă și nocivă. Pentru că de prea multe ori am observat în rândul clienților diferite modalități de gestionare a anxietății total defectuoase și ineficiente, dar în legătură cu care aceștia cred că le sunt de folos, am decis să fac o trecere în revistă a principalelor strategii care nu funcționează în realitate, explicând și de ce nu se întâmplă acest lucru.
Cele mai multe dintre persoanele care se îngrijorează excesiv au auzit sfaturi precum: „Încearcă să fii mai pozitiv”, „Nu ai de ce să te îngrijorezi”, „Totul va fi bine”, „Trebuie să crezi în tine”, „Încearcă să nu te mai gândești”, „Încetează odată să te îngrijorezi!”, de la prieteni bine intenționați. S-ar putea, dacă ești cu adevărat norocos, să te simți mai bine timp de vreo zece minute.
Uneori, încercarea de a gândi pozitiv este o idee bună, dar, fiind o persoană care își face griji, în realitate te temi să fii pozitiv. Îndemnul „Gândește pozitiv” este ca și cum i-ai spune cuiva care are frică de înălțime „Ai încredere în mine, nu vei cădea. Poți să urci pe munte”. Șansele ca acest sfat să funcționeze sunt zero. Sau cum e când ți se spune „Trebuie să crezi în tine”? Sună încurajator, dar cei care se îngrijorează continuu nu cred în acest lucru, tocmai datorită acestui mod de a se îngrijora. Chiar dacă multe persoane încearcă să se distragă în diferite moduri, acest lucru funcționează doar de câteva ori, la început, dar apoi, fricile reapar. O consecință negativă a acestor îndemnuri este că, de multe ori, cei care se confruntă cu anxietate ajung să se simtă și mai deprimați, nereușind să se liniștească emoțional, simțindu-se neînțeleși și începând să creadă că situația în care se află este fără speranță, de vreme ce toate aceste îndemnuri nu îi ajută.
Îngrijorările excesive persistă din cauza modului în care mulți oameni încearcă să scape de ele. Folosesc tehnici care înrăutățesc situația. Este ca și cum un alcoolic ar încerca să scape de alcoolismul său bând încă un pahar. Timp de câteva ore, poate, îi va distrage gândurile de la problema lui, dar problema rămâne tot acolo și chiar mai rea decât înainte. Motivul pentru care oamenii insistă să aplice asemenea măsuri de înfrânare cu ajutorul cărora încearcă să se elibereze de îngrijorare, ține de faptul că ele funcționează pe termen scurt. Fiecare dintre strategiile folosite fac oamenii mai puțin anxioși în următoarele câteva minute sau câteva ore. Tehnicile de înfrânare sunt perdante, deoarece mențin convingerea că persoanele trebuie să se îngrijoreze pentru a reduce amenințarea. Ele conving oamenii că nu pot trăi cu incertitudinea și îi împiedică să se confrunte cu cele mai cumplite frici și să le învingă.
În final, voi trece în revistă 12 strategii frecvente de eșec, care nu doar că nu reușesc să reducă îngrijorările exagerate pe termen lung, ci chiar le potențează. Punând în lumină aceste strategii, oamenii vor putea începe să înțeleagă de ce au nevoia de a se baza pe aceste “soluții” pe care le tot încearcă. În realitate, dacă ei nu le abandonează, vor continua să se îngrijoreze nejustificat. Aceste strategii ineficiente sunt:
1. Căutarea reasigurării;
2. Încercarea de a opri gândurile;
3. Adunarea distorsionată de informații;
4. Verificarea în mod repetat;
5. Evitarea disconfortului;
6. Amorțirea cu alcool, droguri sau mâncare;
7. Pregătirea exagerată;
8. Folosirea comportamentelor de siguranță;
9. Încercarea de a produce întotdeauna o impresie excelentă;
10. Ruminarea (rumegarea la nesfârșit a lucrurilor);
11. Căutarea imperioasă a certitudinii;
12. Refuzarea acceptării faptului că aveți gânduri nepotrivite.
Acum când ai aflat de ce ar fi bine să eviți aceste strategii, vei putea reuși să îți depășești fricile. Pentru a învăța cum să elimini aceste obiceiuri nefolositoare, te așteptăm la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și să realizezi o programare.
NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psiholog Ioana Ionicioiu
0746 211 896