Comportamente care intretin anxietatea fata de boli

Pentru ca ne confruntam deseori in sedintele de psihoterapie cu persoane care se focuseaza foarte mult pe simptome si senzatii fizice, anticipand posibilitatea de a suferi de anumite boli grave, m-am gandit sa detaliez ce comportamente intretin si intensifica starea de anxietate fata de boala.

Principala caracteristica a persoanelor cu anxietate fata de boala este ca tind sa interpreteze gresit senzatiile normale ale organismului lor si simptomele usoare ca pe o boala cu evolutie fatala. Ele sunt in permanenta preocupate si focusate pe simptomele si starile pe care le simt in corp, incat devin hipervigilenti. De exemplu, daca observa o bataie neregulata a inimii, acestia se gandesc ca sufera de ceva grav la inima si pot face infarct.

Astfel, simptomele aparente sunt interpretate ca semne ale unor probleme medicale grave si cele mai multe persoane aleg sa faca multe consultatii la medic si pot recurge si la analize amanuntite in speranta ca vor descoperi cauza pentru care au acel simptom / acele simptome.

Cand nu se descopera o cauza medicala care sa justifice simptomele desi se fac nenumarate investigatii, de obicei medicii indruma aceste persoane catre psihoterapeut sau psihiatru. Totusi, acestia au tendinta sa mearga la un alt medic, sa repete analizele in speranta ca vor gasi diagnosticul care sa le confirme temerile, crezand ca analizele anterioare fie nu au fost suficiente, fie au avut rezultatul eronat. Astfel acest cerc vicios provoaca amplificarea starii de neliniste care conduce la aparitia anxietatii, ale carei simptome pot fi la randul lor confundate cu semne ale unor boli grave (dificultate de concentrare, oboseala accentuata, neliniste puternica, tulburari de somn, oboseala accentuata,etc.). Peste 60% din persoanele care au anxietate legata de boala dezvolta depresie, atacuri de panica, anxietate generalizata sau tulburare obsesiv-compulsiva.

Pe langa beneficiile de moment obtinute in urma consultatiilor si analizelor repetate (anxietatea poate scadea in intensitate pentru o scurta perioada), costurile sunt mult mai mari: pe termen lung starea de anxietate creste si simptomele pot fi in continuare prezente, ba chiar amplificate; cand vor aparea simptome noi anxietatea se poate intensifica; bani platiti pe analize si consultatii; timp; etc.

Un alt comportament ce intretine anxietatea cand aceste persoane nu reusesc sa ajunga la medic, este cititul excesiv pe internet despre simptomele pe care le au si incadrarea lor intr-un diagnostic de cele mai multe ori grav. Mai nou exista si un termen pentru acest tip de anxietate: Cyberchondria, anxietatea intensa ce este declansata de cautarea informatiilor legate de sanatate pe internet. De cele mai multe ori gasim informatii care ne conduc la diagnostice grave, desi pornim de la un simplu simptom. Multe din informatiile gasite nu sunt validate stiintific, sunt doar pareri personale, informatiile pot fi incomplete, neclare sau chiar incorecte. Astfel, desi pot avea doar o simpla durere de cap sau ameteala, pentru ca aceste persoane au tendinta sa se focuseze pe cea mai catastrofala varianta, pot concluziona ca vor face un atac cerebral, desi nu intrunesc conditiile pentru acel diagnostiv grav. Din pacate, desi pare ca ajuta pe moment, multe din informatiile gasite pe internet conduc la cresterea nivelului de anxietate.

Atunci cand mersul la medic si analizele sunt greu accesibile, persoanele cu anxietate fata de boala recurg la folosirea aparatelor ce masoara diversi parametri pe care le pot folosi acasa singuri.

Masurarea excesiva a tensiunii arteriale si verificarea pulsului (numarearea batailor inimii) sunt alte comportamente care pot creste intensitatea anxietatii. De cele mai multe ori persoanele care recurg la aceste comportamente de verificare au palpitatii si, catastrofandu-le, se gandesc ca pot face infarct. La fel ca si celelate comportamente descrise mai sus, masurarea tensiunii sau verificarea pulsului in mod excesiv duce la cresterea nivelului de anxietate, desi pe termen scurt ne ofera senzatia de control.

Cantaritul in mod excesiv este un alt comportament ce ne intareste anxietatea fata de boala. Daca in ultima vreme am mai slabit sau ne-am ingrasat, fie din cauza unor modificari in alimentatie, lipsa poftei de mancare, introducerea / scoaterea sportului in / din stilul nostru de viata sau din cauza unor schimbari in viata noastra (mutat in alta tara, despartiri, decese, etc.) care ne afecteaza greutatea, aceasta schimbare poate fi interpretata ca fiind un semn al unei boli grave. Prin urmare, din dorinta de a controla cat mai mult greutatea, si odata cu asta si boala in sine, poate aparea acest comportament de cantarire chiar si de mai multe ori pe zi.

Un alt comortament intalnit (mai rar) in anxietatea fata de boala este masurarea excesiva a glicemiei. Acest comportament poate aparea atunci cand fie persoanele au lesinat in trecut, fie au o senzatie de slabiciune in corp care este interpretata ca fiind semnul unui lesin sau al unei boli grave.

Discutiile cu prieteni sau cunoscuti despre boli si probleme de sanatate pot de asemenea spori nivelul de anxietate, mai ales daca persoanele cu care discutati sunt bolnave grav si catastrofeaza ce li se intampla sau au si ele o teama foarte mare de a nu se imbolnavi.

Daca va regasiti in descrierile facute mai sus si considerati ca aveti nevoie de ajutor specializat, va asteptam cu solutii psihoterapeutice.

Daca nu puteti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, va asteptam pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite.

NOU! Accesati gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doriti si interactiune cu un psiholog va puteti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Mult succes!

Psihoterapeut Mihaela Iote

0736 632 545

mihaela.iote@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro