Consilierea de cuplu

In ce momente apeleaza cuplurile la consiliere?

Oamenii in relatii apeleaza la consiliere de cuplu dintr-o varietate de motive: probleme de comunicare, dificultati in managementul conflictului, probleme de natura sexuala, gelozie, infidelitate, neincredere, probleme financiare, stresul legat de munca, stiluri de parenting diferite, scopuri si valori diferite, trecerea prin anumite schimbari sau evenimente negative.

Consilierea este recomandata si pentru acele persoane care se pregatesc pentru casatorie cu scopul de a explora domeniile din relatie care ii ingrijoreaza si de a preveni aparitia potentialelor probleme in viitor. In acest caz consilierea se axeaza pe diferente de opinii, valori personale, asteptari cu privire la casnicie si intarirea relatiei. In aceeasi maniera pregatirea pentru un copil este o alta etapa importanta in care un cuplu poate apela la consiliere.

In unele cazuri un cuplu care deja a decis sa se separe ajunge la consiliere cu scopul de a putea finaliza relatia intr-un mod cat mai functional.

Cu toate ca este recomandat sa cerem ajutor atunci cand incepem sa ne simtim nemultumiti in relatia noastra, studiile arata ca majoritatea cuplurile apeleaza la consiliere doar dupa 6 ani de la aparitia problemelor lor, timp in care nemultumirea lor se accentueaza semnificativ. Cu cat trece mai mult timp, cu atat poate fi mai dificil ca relatia sa fie reparata.

Ce se intampla in consilierea de cuplu?

Consilierea de cuplu porneste de la intelegerea modului in care diferiti factori psihologici influenteaza dinamica de cuplu si a modalitatilor in care interactiunile dintre parteneri, precum si anumite obiceiuri pot deveni ineficiente in timp. In multe cazuri accentul este pus pe comunicarea despre subiecte delicate, exprimarea nevoilor si a nemultumirilor si managementul conflictului. De asemenea, sunt identificate tipurile de gandire irationale, emotiile si comportamentele disfunctionale si sunt exersate modalitati alternative. Sunt monitorizate emotiile care afecteaza comunicarea si activatorii care apar in cadrul relatiei, promovandu-se reglarea emotionala. Este importanta si gasirea strategiilor de acceptare si gestionare a diferentelor dintre parteneri, precum si identificarea scopurilor impartasite si intarirea relatiei prin construirea experientelor pozitive. Progresul in consiliere depinde de motivatia si implicarea ambilor parteneri in proces. Este important sa fim pregatiti sa intelegem si sa acceptam rolul nostru in problemele aparute in cadrul relatiei.

Pe parcursul consilierii, partenerii pot gasi modalitati prin care sa gestioneze eficient dificultatile cu care se confrunta sau pot ajunge la concluzia ca vor sa finalizeze relatia. In ambele situatii acest cadru ofera sprijin si suport in a merge in directia dorita si a putea face schimbarile necesare.

Sedintele au loc de obicei saptamanal, iar uneori este recomandat ca una sau ambele persoane din cadrul cuplului sa participe in paralel si la sedinte individuale. Desi consilierea cu cuplu presupune in mod ideal sedinte cu ambele persoane implicate in relatie, daca una dintre ele nu este pregatita sa se implice in acest proces, se pot incepe sedinte individuale. Exista multe beneficii si in consilierea individuala legate de aspectele care tin de cuplu, iar uneori, daca una dintre persoanele din cuplu incepe sa faca schimbari, dinamica din relatie se poate schimba.

Ce ar fi bine sa stim inainte sa apelam la consilierea de cuplu?

Un lucru esential in consilierea de cuplu este ca ambele persoane din relatie sa se simta auzite si intelese in cadrul procesului, pentru ca in acest caz, clientul este cuplul si nu individul. Insa consilierea de cuplu poate fi in acelasi timp si consiliere individuala, producandu-se schimbari pentru fiecare dintre cei doi parteneri.

Este nevoie de un angajament de cel putin 3 luni, mai ales pentru ca majoritatea cuplurilor ajung la consiliere intr-un moment de criza sau la intampinarea unui obstacol major. Este important sa va amintiti ca pentru schimbare este nevoie de timp si ca la fel ca si cu majoritatea altor procese, consilierea implica urcusuri si coborasuri.

Este nevoie sa fim pregatiti sa ne uitam la contributia noastra in problemele aparute in relatie. Uneori suntem blocati de ideea ca celalalt este in totalitate vinovat si foarte rar acest lucru este adevarat. Deschiderea in a vedea cum comportamentele noastre contribuie la dificultatile existente face diferenta.

Fiecare cuplu are 2-3 probleme cronice care nu pot fi rezolvate. Ele insa nu duc neaparat la separare sau divort. Scopul este sa le acceptam, sa invatam sa traim cu ele intr-un mod eficient si sa nu le lasam sa ne provoace distres intens in cadrul relatiei.

Ar fi ideal sa apelam la consiliere de cuplu atunci cand inca ne dorim sa fim in relatie, cand suntem inca dispusi sa negociem, si nu ca si o ultima solutie. Fiecare relatie are obstacolele si luptele ei si evolueza trecand prin conflicte si rezolvandu-le. Scopul este ca in cuplu calitatea relatiei sa creasca in timp. De multe ori, severitatea problemelor din relatie si durata lor este mai putin importanta decat angajamentul persoanelor implicate in schimbarea lor.

Daca vreti sa va pregatiti pentru momente importante din relatia voastra, daca vreti sa preveniti anumite probleme de cuplu in viitor sau va confuntati cu diferite dificultati in prezent va asteptam cu drag la noi. Daca nu puteti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, intrati pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii accesati pagina de Contact a site-ului si realizati o programare.

NOU! Accesati gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doriti si interactiune cu un psiholog va puteti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Roxana Petrus

www.psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro