Cum convingem persoanele dragi sa apeleze la ajutor, consiliere sau psihoterapie

Multe dintre mesajele si telefoanele pe care le primesc in fiecare zi de la persoanele care au nevoie de ajutor nu se refera atat la ei, cat la a-si ajuta si convinge persoanele dragi sa apeleze la un tip de ajutor psihologic, fie ca este vorba despre dezvoltare personala, consiliere psihologica sau psihoterapie.

In acest articol imi propun sa detaliez ce inseamna a-i ajuta pe cei dragi voua sa inteleaga necesitatea si ajutorul pe care il pot oferi cateva sedinte de psihoterapie si dezvoltare persoanala atunci cand se confrunta cu stari emotionale negative.

Desi de multe ori aceste persoane isi doresc sa ii ajute pe cei care se confrunta cu astfel de stari negative, din pacate abilitatile nu le permit sa le ofere nici explicatiile si nici solutiile de care ar avea nevoie. Mai mult, desi de multe ori chiar aceste persoane incearca singure sa se ajute si chiar daca acest demers este unul de admirat, e dificil sa isi inteleaga singuri toate starile si emotiile si gandurile. E bine sa le transmiteti cu toata sinceritatea ideile de mai sus, deoarece este omeneste sa ai nevoie de ajutor din cand in cand.

Un psihoterapeut format in orientarea cognitiv comportamentala este cel mai in masura sa faca acest lucru. Asta pentru ca formarea si pregatirea lui ii permit sa inteleaga cat mai bine si sa explice ce se intampla in mintea si corpul persoanelor care trec prin aceste stari si le poate ajuta sa isi dezvolte abilitati si strategii de a face fata acestor emotii negative extreme.

In primul rand este important sa le explicati cat mai clar si calm cum ii afecteaza starile negative sau comportamentele negative. Multe persoane isi pierd interesul pentru activitati care altadata le faceau placere sau incep sa aiba atitudini negative la situatii care in trecut nu ii deranjau atat de tare sau chiar deloc.

Acest lucru se datoreaza in cea mai mare parte faptului ca starile emotionale negative au efect atat asupra comportamentelor, dar si asupra secretiei de substante chimice in creier (dopamina si serotonina, in special) care influenteaza modul in care ne aratam interesul si ne bucuram de anumite activitati si situatii. In momentul in care emotiile negative acapareaza starea psihica a acestor persoane, aceste substante nu se mai secreta in aceeasi doza, ceea ce duce la pierderea interesului. Chiar daca aceste lucru nu se intampla foarte usor, este mult mai bine sa prevenim decat sa combatem, mai ales ca uneori poate fi nevoie si de medicatie psihiatrica.

In al doilea rand, un motiv pentru care multi sunt reticenti in a apela la ajutor psihologic este si prejudecata conform careia daca merg la psiholog sau psihoterapeut voi fi considerati “nebuni”. Aceasta prejudecata isi are radacina in confuzia care se face intre psihiatru – un medic specialist in psihiatrie, si psihoterapeut – un psiholog specializat in consiliere psihologica si psihoterapie. Diferenta marcanta intre aceste doua profesii este faptul ca psihoterapeutii sunt formati si pregatiti pentru a consilia si a oferi un ajutor psihologic persoanelor care se confrunta cu diferite stari emotionale dificile sau cu situatii de viata dificile in care ne este greu sa ne intelegem si sa actionam eficient, asa incat sa le depasim cat mai bine.

Prejudecata referitoare la “nebunie” are de cele mai multe ori legatura cu intelegerea acestei idei.

Nu intotdeauna cei care apeleaza chiar la psihiatru intra in aceasta categorie – asa cum e ea interpretata. E o diferenta intre a avea o boala psihica care sa impiedice persoanele sa isi poarte singure de grija (sa experimenteze halucinatii, de exemplu) si alta e sa ne confruntam cu anumite stari emotionale negative (anxietate, depresie, furie, vinovatie, etc), fara ca acestea sa ne afecteze capacitatea de autocontrol.

Faptul ca mergem la un psihoterapeut atunci cand nu ne simtim bine din punct de vedere emotional este echivalent cu a merge la dentist atunci cand avem o durere de dinti – si nu reflecta in niciun fel “nebunia” asociata cu aceasta actiune.

Mai mult, e un gest de mare responsabilitate fata de propria persoana sa ne adresam unui specialist atunci cand simtim rau emotional si observam ca datorita acestor stari neplacute calitatea vietii noastre are de suferit.

In al treilea rand, un argument demn de mentionat sunt beneficiile pe termen lung ale consilierii psihologice si psihoterapiei, mai ales cea cognitiv comportamentala.

Pentru ca acest tip de orientare porneste de la teza conform careia ne simtim asa cum gandim, iar asta afecteaza o gama larga de reactii atat emotionale cat si comportamentale, psihoterapeutul cognitiv comportamental va va ajuta sa intelegeti ce se intampla in mintea si corpul dvs. atunci cand nu va simti bine, iar apoi va folosi tehnici si exercitii specifice pentru a va ajuta sa re-educati stilul de gandire in asa fel incat sa va foloseasca si pe termen lung in a gestiona situatii sau stari neplacute.

In acest fel, in urma unor sedinte de consiliere sau psihoterapie cognitiv comportamentala veti avea un set de “instrumente” prin care sa va ajutati singuri pe viitor in a controla anumite stari si comportamente negative.

In concluzie, nu ezitati sa prezentati celor dragi aceste argumente atunci cand observati ca starile emotionale negative prin care trec le afecteaza viata intr-un mod neplacut. Chiar daca exista o reticenta, persoana draga dvs. ar putea sa vina macar la o sedinta si sa se convinga daca beneficiile sunt unele importante.

Totodata, puteti afla feedback-urile clientilor nostri oricand accesand forumurile noastre, atat cel de pe www.gandestesanatos.ro, cat si cel de pe www.psihosolutii.ro.

Cabinetul nostru ofera si oportunitatea de a lua contacta cu un psihoterapeut si cu informatiile care va vor ajuta sa intelegeti mai bine cum v-ar putea ajuta in mediul online, fara a veni la cabinet si pastrand confidentialitatea completa, chiar daca aceasta este garantata oricand in relatia psihoterapeut – client.

Aceasta metoda este aplicatia online de dezvoltare personala si psihoterapie www.gandestesanatos.ro, o platforma online in care inscrierea si primele trei sedinte-lectii sunt gratuite. Acestea va vor ajuta sa intelegeti ce se intampla in mintea dvs. atunci cand treceti prin stari emotionale negative si cum va poate ajuta psihoterapia si consilierea psihologica cognitiv comportamentala in a le intelege si depasi.

NOU! Accesati gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doriti si interactiune cu un psiholog va puteti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Mult succes!

Psihoterapeut Irina Paraschiv

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro