Cum eficientizam psihoterapia cu ajutorul programelor online

Cu totii observam cum in ultimul timp din ce in ce mai multe persoane se confrunta cu stari emotionale negative: fie stari de anxietate, panica, depresie sau diferite tulburari de dispozitie. Aceste stari incep sa aiba o incidenta din ce in ce mai mare, iar studiile OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) avertizeaza ca aproximativ 45% din populatia globului prezinta riscul de a trece in decursul vietii printr-o stare emotionala negativa diagnosticabila. De aceea, accesul la psihoterapie a inceput sa fie din ce in ce mai cautat, iar psihoterapeutii incep sa se faca din ce in ce mai accesibili in medii care sa fie mai aproape de populatie.

In acest articol imi propun sa arat de ce psihoterapia online sau cu ajutorul unui program de terapie online devine din ce in ce mai accesibila si mai eficienta in lupta nu doar cu starile negative trecatoare, dar si cu anxietatea, panica si depresia.

In urma cu aproximativ 5 ani, in Romania a fost dezvoltata prima aplicatie online de psihoterapie si dezvoltare personala www.gandestesanatos.ro. Aceasta reprezinta un concept nou de psihoterapie si puteti afla mai multe informatii despre platforma aici: http://www.gandestesanatos.ro/program-de-psihoterapie/.

In primul rand, e important de mentionat faptul ca accesul din ce in ce mai mare la tehnologie a dus la inceperea studiilor de validare stiintifica a programelor online de psihoterapie cognitiv comportamentala. Asociatiile internationale de psihologie si psihoterapie recomanda folosirea programelor online de psihoterapie ca o alternativa eficienta si la indemana la psihoterapia clasica pentru cazuri de anxietate, agorafobie, depresie si atacuri de panica.

In al doilea rand, aceste programe prezinta un avantaj foarte mare al accesibilitatii, accesul la internet fiind foarte bine pus la punct in cea mai mare parte a Romaniei. Cu ajutorul acestor platforme, nu mai e nevoie sa va deplasati la cabinetul unui psihoterapeut, ci puteti beneficia de serviciile acestuia chiar de acasa.

Un alt avantaj foarte important este scurtarea timpului de psihoterapie si al investitiei in aceasta. In mod normal, protocolul de interventie in starile de anxietate si panica (acestea fiind cel mai comun motiv de apelare la sedinte de psihoterapie) dureaza intre 12-20 sedinte, in functie de severitatea starilor, de durata lor, dar si de alti factori. Sedintele clasice dureaza 50 de minute si se programeaza cel mai frecvent o data sau maxim de doua ori pe saptamana. Fiecare sedinta are o forma si structura in care se abordeaza evaluarea initiala, etapa de explicatii, iar apoi interventia psihoterapeutica, continand diferite tehnici si exercitii.

In cazul platformei online de psihoterapie si dezvoltare personala GandesteSanatos.ro interventia clasica este ajutata de explicatii si exercitii online, la care persoanele pot avea acces intre sedintele clasice de psihoterapie.

Astfel, timpul de interventie de scurteaza, pentru ca, daca in terapia clasica etapa de evaluare si explicatii ar putea dura chiar si 4 – 5 sedinte, in cadrul platformei online aceste etape se parcurg online, intre sedinte, astfel incat etapa de interventie poate incepe chiar de la sedinta a 2a.

Avantajul major al acestei abordari este faptul ca imbunatatirile vin mult mai devreme in terapie, poate chiar in prima saptamana de la inceputul terapiei, pe cand in terapia clasica imbunatatirile se pot vedea poate si de la sedinta 4.

Un alt beneficiu important este ca persoanele care folosesc platforma online pot avea acces la explicatiile si raspunsurile psihologului oricand au nevoie. Explicatiile, exercitiile, raspunsurile psihologului raman in platforma pe toata durata psihoterapiei si ele pot fi accesate in orice moment, atat de pe calculator, cat si de pe telefonul mobil. Nu mai e nevoie sa asteptati o saptamana sau cateva zile pana cand reusiti sa vorbiti cu psihologul dvs, ci acesta e cu dvs in orice moment.

Un beneficiu foarte de ajutor in eficienta psihoterapiei este ca in platformele online evaluarea si re-evaluarea se fac dupa criterii specifice, care pot fi re-testate periodic (in cazul platformei GandesteSanatos.ro la fiecare doua saptamani). In acest fel clientii, dar si psihoterapeutii, pot observa in timp real cum simptomele lor se reduc sau cand apar simptome care au nevoie de asistenta imediat.

Costul investitiei in psihoterapie este de asemenea un avantaj major. O interventie clasica pentru stari de anxietate sau panica (12-20 sedinte) poate costa pana la 2800 de lei. In cadrul platformelor online, rezultatele vin mult mai repede, asa incat costurile se pot chiar injumatati. Spre exemplu, in cadrul platformei GandesteSanatos.ro costul unui abonament pe 3 luni (continand explicatii zilnice, asistenta psihologului si 12 sedinte de 50 de minute clasice) este de 1689 lei, facandu-l unul dintre cele mai avantajoase.

In concluzie, accesul din ce in ce mai bun la tehnologie a facut ca programele de psihoterapie sa se orienteze catre persoanele care doresc o interventie eficienta, accesibila si la indemana. Programele de psihoterapie online au avantajul validitatii stiintifice, al eficientei sporite, dar si al costului mai bun. In timp ce starile emotionale negative sunt din ce in ce mai raspandite, e bine de stiut ca exista mereu ajutor la indemana prin intermediul aplicatiilor online.

Mai mult decat atat, platforma GandesteSanatos.ro este disponibila si pe telefonul mobil, utilizand aplicatia din GooglePlay.

Va invitam sa va inregistrati in platforma www.gandestesanatos.ro pentru a parcurge primele 3 sedinte lectii gratuite si pentru a va bucura de avantajele psihoterapiei si dezvoltarii personale online.

Mult succes!

Psihoterapeut Irina Paraschiv

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro