Atunci cand oamenii se lupta cu kilogramele in plus, adesea li se pare ca acest proces e foarte greu, ajung sa se invinovateasca ca nu reusesc sa slabeasca pe cat si-ar dori, ajung sa se confrunte cu stari de frustrare, depresie si furie pe ei insisi, spunandu-si ca sunt slabi si nu vor reusi niciodata sa ajunga la greutatea dorita. Totodata, de multe ori se si “chinuie” inutil, invidiind persoanele care nu au probleme cu greutatea, care poate nu au tinut niciodata cura de slabire, crezand ca aceste persoane s-au “nascut” cu un simt al “slabitului” care lor le lipseste.
Nimic mai gresit! In acest articol imi propun sa descriu cateva trucuri mentale pe care persoanele care nu au probleme cu greutatea le folosesc asa incat sa reuseasca sa isi atinga obiectivele si sa isi pastreze silueta.
1. Fac diferenta intre pofta si foame
Multe dintre persoanele care se confrunta cu kilogramele in plus nu stiu sa diferentieze intre aceste doua senzatii din corp si atunci ajung sa manance chiar si atunci cand nu le este foame, crezand ca senzatiile din corpul lor semnifica “urgenta” de a manca.
De fapt, aceste doua senzatii sunt cum nu se poate mai diferite: foamea se manifesta la cateva ore de cand am mancat ultima oara, iar pofta vine de obicei dupa ce am terminat de mancat si se refera la un aliment anume.
2. Au o toleranta crescuta la foame
Un comportament extrem de nesanatos pe care il fac persoanele care trec prin dificultati in a tine kilogramele la distanta este sa considere foamea ca pe o senzatie de urgenta maxima. De multe ori persoanele cu care lucrez isi spun ca nu pot suporta sa le fie foame si ca simt ca trebuie neaparat sa manance ceva in acele momente.
In timpul unei cure de slabire, atunci cand cantitatea de alimente scade, asa incat sa micsoram numarul de calorii ingerate, e foarte posibil sa apara foamea, caci corpul e obisnuit cu un alt ritm.
In realitate, foamea e o senzatie suportabila, neplacuta, dar suportabila, cel putin pe perioade limitate. Acelea sunt momentele in care e nevoie sa invatam sa suportam senzatia de foame, pana la urmatoarea masa sau gustare din planul nostru alimentar.
3. Nu se pacalesc in legatura cu cat mananca
Foarte multe persoane fac greseala sa nu monitorizeze portiile foarte mici de mancare sau anumite scapari pe care le au pe parcursul zilei. De exemplu, de cate ori v-ati spus urmatoarele: Nu conteaza daca mananc asta pentru ca e putin, Nu ingrasa asa tare, Nu vreau sa arunc mancarea, Se supara X daca nu mananc tot din farfurie, Nu se pune pentru ca nu ma vede nimeni, etc.
Ei bine, persoanele care au o greutatea ideala nu isi spun aceste lucruri, ci pur si simplu isi dau seama ca fiecare calorie conteaza – fie ca e putin, ca e mancat in picioare sau ca nu ma vede nimeni daca o mananc.
4. Nu isi controleaza emotiile negative folosind mancarea
Acest obicei nesanatos este intalnit in cazul multor persoane care se lupta cu kilogramele. Am primit o critica la serviciu, hai sa mananc ceva, m-am certat cu partenerul, atunci pot sa mananc o prajitura, sunt suparata ca nu slabesc pe cat imi doresc, atunci mananc ca sa ma simt mai bine.
Desi e adevarat ca mancarea ne face sa ne simtim mai bine pentru ca secreta anumite substante chimice in creierul nostru, adevarul e ca aceste efecte dureaza foarte putin, dar caloriile ingerate “dureaza” mai mult.
5. Nu se simt fara speranta atunci cand cresc in greutatea si nu se focuseaza pe cat de incorecta e situatia
Persoanele care nu au probleme cu greutatea de obicei folosesc un rationament foarte logic si sanatos atunci cand observa ca s-au ingrasat – isi spun ca e neplacut si ca de acum e nevoie sa aiba grija la ce mananca.
Pe de cealalata parte, persoanele care sunt la dieta isi spun ca e “ingrozitor”, ca “nu mai suporta aceasta situatie”, isi spun ca le va fi foarte greu sa slabeasca, etc. Cu cat mai mult va blamati pe voi insiva si blamati situatia, cu atat mai descurajati va veti simti, cu atat veti manca mai mult si cu atat va va fi mai greu sa va atingeti obiectivele.
6. Nu se opresc din controlarea a ceea ce mananca, o data ce si-au atins obiectivul
A manca sanatos nu se rezuma doar la momentele de dieta. Da, in dieta mancam poate mai putin si suntem mai atenti. Atunci de ce nu am face la fel si in momentele in care nu suntem la dieta? E important sa nu renuntam la stilul de viata sanatos pe care il avem cand incercam sa slabim. Monitorizarea meselor, miscarea fizica regulata controlarea foamei si a poftelor sunt abilitati de folosit toata viata. In acest fel nu numai ca ne va fi mai usor sa ne pastram greutatea un timp mai indelungat, dar ne pastram si increderea si starea de bine.
A slabi si a pastra greutatea ideala este un proces care sperie pe foarte multe persoane. Aud zilnic despre oameni care se blameaza si se invinovatesc, traiesc cu emotii de depresie, cu devalorizare si cu rusine de multe ori, pentru ca nu reusesc sa slabeasca pe cat si-ar dori.
Nu ezitati sa apelati la ajutorul unui psihoterapeut daca va confruntati cu aceste situatii. Programul de slabit derulat de cabinetul nostru va va ajuta sa intelegeti care sunt greselile in gandire pe care le faceti atunci cand nu reusiti sa slabiti cat v-ati dori si cum puteti sa va atingeti obiectivele si sa le pastrati pe termen lung.
Va asteptam cu drag la noi. Daca nu puteti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, intrati pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii accesati pagina de Contact a site-ului si realizati o programare. Totodata, va puteti impartasi dificultatile pe forumul site-ului, unde puteti afla despre cum vad alte persoane problema si despre cum i-a ajutat psihoterapia.
Mult succes!
Psihoterapeut Irina Paraschiv