Cum intelegem persoanele dragi care se confrunta cu stari de anxietate si panica

Cu totii auzim din ce in ce mai des in activitatile noastre sau din media despre persoane care se confrunta cu stari de neliniste, anxietate si chiar panica. Din nefericire, aceste stari afecteaza o mare parte din populatie, indiferent de varsta, sex sau statut social.

Printre simptomele cel mai des intalnite sunt senzatiile de palpitatii, puls marit, greata, sufocare sau senzatia de nod in gat, ameteala sau confuzie, senzatia de derealizare sau pierdere a controlului.

Din pacate insa, printre cele mai suparatoare stari dintre cele care apar in anxietate sunt afectarile in functionarea zilnica: insomnia, dificultatea de a iesi din casa, izolarea si lipsa de interes pentru activitati care inainte le faceau placere persoanelor, evitarea unor situatii sociale. Desi sunt foarte chinuitoare, aceste stari ajung de multe ori sa afecteze si persoanele dragi lor, familia, prietenii, copiii sau partenerii de viata.

In acest articol imi propun sa detaliez cateva recomandari pentru cei ce sunt alaturi de persoanele dragi lor care se confrunta cu stari de anxietate.

In primul rand e foarte importanta empatia, manifestarea intelegerii. Multe dintre persoanele care trec prin anxietate se simt neintelese, cred ca cei din jur nu le sunt alaturi si ca e imposibil sa inteleaga prin ce trec. Unii chiar cred ca ceilalti ii considera nebuni.

E important de stiut ca anxietate nu e un semn de nebunie, este o tulburare emotionala de intensitate medie, care este perfect tratabila si chiar vindecabila. A fi alaturi de cei dragi, a le arata empatie inseamna sa ii ascultam, sa incercam sa le aratam ca suntem alaturi de ei in aceste momente si ca ii putem ajuta sa caute ajutor specializat. De asemenea, e important sa incercam sa nu ii judecam pe cei ce trec prin atfel de stari. E de ajuns ca multi dintre ei considera ce li se intampla groaznic si ca sunt “nebuni”, asa incat intelegerea si acceptarea neconditionata sunt foarte importante si un mare ajutor.

In al doilea rand, e important ajutorul in cautarea unui specialist. Unele persoane care trec prin stari de anxietate manifesta teama la ideea de a apela la ajutor psihologic, gandindu-se ca pot face fata singuri acestor stari sau temandu-se ca vor trebui sa apeleze la medicatia psihiatrica. E de ajutor ca cei care sunt alaturi de persoanele cu anxietate sa incerce sa se informeze cu privire la metodele de ajutor. Desi e admirabila incercarea de a controla de unul singur aceste stari atat de neplacute, este foarte greu pentru cel in cauza sa faca acest lucru, din mai multe motive. Unul ar fi faptul ca anxietate afecteaza capacitatea de concentrare si de atentie; un altul este ca o persoana care trece prin aceste stari nu stie detaliat explicatia starilor si senzatiilor care apar si de multe ori va simti neajutorare in fata lor.

Psihoterapia cognitiv comportamentala este orientarea care are eficienta cea mai buna in tratarea acestor stari, pentru ca atinge chiar cauza lor: modul irational si fals de interpretare atat al senzatiilor fizice, cat si al situatiilor din jur. Psihoterapeutii sunt persoanele special pregatite, care folosesc tehnici validate, explicatii si exercitii specifice asa incat sa inteleaga, sa explice si sa lucreze cu aceste stari atat de neplacute.

In al treilea rand, un ajutor important sta si pe parcursul terapiei. In psihoterapia cognitiv comportamentala exista sarcinile pentru acasa – acestea sunt mici sarcini comportamentale care ajuta persoana cu anxietate sa generalizeze in viata de zi cu zi informatiile discutate in sedintele de psihoterapie. In acest fel, abilitatea de a recunoaste si controla / dezbate gandurile negative se dezvolta mult mai bine, ducand la o vindecare mai rapida. Psihoterapeutul va folosi tehnici specifice prin care sa ajute persoana sa isi inteleaga starile, sa isi recunoasca gandurile care ii fac rau si sa il ajute sa isi re-educe modul de gandire astfel incat sa se bucure din ce in ce mai mult de viata.

Studiile arata ca persoanele care au sustinere din partea persoanelor semnificative din viata lor in timpul terapiei sunt cele care ajung mai repede la rezultate bune in controlarea si vindecarea starilor de anxietate.

A oferi asistenta pe parcurusl terapiei inseamna a manifesta interes fata de sarcinile din terapie si a inlesni (daca e posibil) efectuarea anumitor comportamente.

In concluzie, nu ezitati sa fiti alaturi de cei dragi atunci cand observati ca starile emotionale negative prin care trec le afecteaza viata intr-un mod neplacut. Chiar daca e dificil, persoana de langa dvs. va aprecia ajutorul, iar psihoterapia va imbunatati viata amandurora.

Daca nu puteti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, va asteptam pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite.

NOU! Accesati gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doriti si interactiune cu un psiholog va puteti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Mult succes!

Psihoterapeut Irina Paraschiv

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro