Cum ne controlează anxietatea

Atunci când vorbim despre anxietate, de multe ori spunem ca ne ține blocați în trecut și înspăimântați vis-a-vis de viitor, însă poate cea mai gravă consecință a anxietatii este aceea că ne fură prezentul.

De multe ori persoanele care suferă de anxietate sunt îngrijorate în legătură cu o mare varietate de situații sau probleme. Acestea întâmpină provocări majore în diferite segmente ale vieții cotidiene, de la îndeplinirea sarcinilor de la locul de munca și până la cele de acasă.

Spre deosebire de fobie, care se focalizează mai mult pe un anumit obiect sau situație specifică, anxietatea generalizată, după cum îi spune și numele, este difuză și pervazivă, pare constantă și chiar dacă nu este la fel de intensă ca un atac de panică, frecvența și durata simptomelor, atât mentale cât și fizice, o fac să fie dificil de suportat și chiar epuizantă.

Cei care au experimentat anxietate într-un anumit punct din viața lor sunt conștienți de acele simptome comune, precum gândurile care generează neliniște, o frecvență cardiacă mai crescută sau poate probleme în ceea ce privește somnul, însă anxietatea poate, de asemenea, să afecteze viața în moduri care pot să nu aibă nici o legătură, să nu fie relevante pentru emoțiile și gândurile anxioase.

Pe de-o parte frica și îngrijorările pot să ne facă să ne îndoim de capacitatea noastră de a face față sau a gestiona anumite situații. Mulți clienți cred că atunci când anxietatea va escalada nu vor fi capabili să se ajute singuri, își vor pierde controlul sau chiar că vor muri.

De asemenea, persoanele cu anxietate adesea își doresc să scape de aceste simptome și folosesc diverse strategii de evadare sau de evitare, iar printre cele mai răspândite strategii se numără și consumul de alcool sau substanțe, care este un ajutor la îndemână, însă este unul pe termen scurt, de aceea există o suprapunere între persoanele diagnosticate cu tulburare de anxietate generalizată și dependențe.

Calitatea vieții este una dintre cele mai afectate componente atunci când vorbim despre anxietate generalizată. Trebuie să înțelegem că a avea anxietate generalizată înseamnă simplu spus să trăiești în frică sau în nelinilte constantă, o frică ce de multe ori nu are o sursă specifică, iar acest lucru este foarte neplăcut și obositor și ne limitează în foarte multe feluri, ducând la o scădere semnificativă în ceea ce privește calitatea vieții.

Mai mult, anxietatea poate să intervină atunci când vrem să încercăm lucruri noi sau când suntem nevoiți sa ne asumăm riscuri în ceea ce privește viața personală sau chiar viața profesională sau câteodată ne împiedică să facem și lucrurile simple precum este banala ieșire din casă până la magazin. Mulți oameni cu anxietate se simt ca într-o cușcă. Ei văd lucruri pe care ar vrea sa le facă în viața lor, dar anxietatea îi împiedică din a le încerca, iar acest lucru, ca și o consecință pe termen lung, ne poate afecta capacitatea de a ne dezvolta la potențial maxim.

Ca și concluzie, dacă anxietatea ne afectează negativ funcționarea și efectele ei se resimt în toate ariile vieții noastre e timpul să căutăm ajutorul unui specialist, deoarece cu ajutor este mai ușor să privim în față anxietatea cu toate consecințele ei și să ne recăpătăm controlul asupra propriei vieți.

Te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GândeșteSănătos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Larisa Paul

0737 039 446

larisa.paul@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro