Cum ne mentinem motivatia in terapie?

Foarte multe persoane fac alegerea de a incepe terapia atunci cand dificultatile lor sunt intense si cand acestea le afecteaza viata intr-un mod profund negativ, cand se simt blocati sau coplesiti. Astfel, incepem terapia motivati fiind de durere sau suferinta.

Dupa o perioada de la inceperea terapiei, de cele mai multe ori oamenii incep sa se simta mai bine si suferinta lor incepe sa scada. Acest lucru se intampla atunci cand relatia terapeutica functioneaza si cand clientul este parte implicata din proces, urmand indicatiile si lucrand activ pentru a-si dezvola abilitati de control al emotiilor si comportamentelor. Confruntarea cu emotiile noastre intense, desi un lucru greu de facut, el poate fi si eliberator. Urmeaza insa etapa de readaptare la noua situatie.

Atunci cand ajung in acest punct, majoritatea oamenilor nu se mai simt la fel de motivati sa depuna efort, sa exerseze si sa puna in practica ceea ce au facut pana in acel moment sau ceea ce discuta in terapie. Acest lucru este normal si se intampla din mai multe motive.

Lupta cu problemele noastre este una dificila si obositoare si din acest motiv pot aparea emotii de frustrare, tristete si dezamagire. De asemenea, atunci cand incepem sa ne simtim mai bine, nu mai avem acea presiune constanta de a rezolva repede ceva foarte intens sau dificil cu care ne confruntam. Mai mult, unele persoane se gandesc ca daca vor continua sa lucreze, isi vor aminti de cat de rau s-au simtit si starile si emotiile lor negative vor reveni cu aceeasi intensitate si frecventa.

Ce poti face pentru a-ti mentine motivatia in terapie?

• Reaminteste-ti care este scopul tau

Te poti gandi la cateva intrebari care sa te ajute. Noteaza-ti raspunsurile la ele si reciteste-le atunci cand te simti demotivat. Care este motivul pentru care ai inceput terapia? De ce merita sa lucrezi in profunzime cu dificultatile tale? Care sunt lucrurile pe care iti doresti sa le faci si inca nu reusesti? Care sunt schimbarile pe care inca nu poti sa le vezi? Cum ar arata viata ta daca ai ajunge in acel punct?

• Evalueaza-ti progresul

Ar fi bine sa ai o lista cu progresul pe care l-ai facut in terapie. Poti incerca sa vezi daca emotiile tale sunt mai putin intense, apar mai rar si dureaza mai putin atunci cand sunt prezente, daca gandurile tale irationale nu sunt la fel de puternice atunci cand apar in mintea ta si daca iti este mai usor sa le accepti si sa le gestionezi, daca reusesti sa ai mai putine comportamente care nu iti plac si mai multe comportamente adaptative, daca reusesti sa simti mai multe emotii pozitive si sa te bucuri mai mult de ce se intampla in viata ta.

Uitandu-te la pasii facuti pana acum, vezi realiza ca ai reusit sa ajungi in acest punct pentru ca ai depus efort ca aceste schimbari in bine sa apara. In acelasi mod, lucrand in continuare vei reusi sa faci si mai multi pasi in directia dorita si sa iti intaresti si mai mult abilitatile si strategiile care te pot ajuta nu doar in prezent, ci si in viitor.

• Monitorizeaza momentele de evitare si incearca sa le depasesti

De foarte multe ori ne dam seama de momentele in care apare evitarea. Stim teoretic ca ar fi bine sa continuam sa lucram pentru a atinge scopurile noastre insa nu ne amintim acest lucru cand mintea noastra incearca sa ne determine sa facem alte activitati care poate au consecinte pozitive imediate si nu sa ne concentram pe activitatile care sunt poate mai putin placute sau care au consecinte pozitive mai indepartate.

Un exemplu pe care il aud des de la clientii mei este ca isi propun sa lucreze intr-un anumit moment al zilei, dar atunci cand vine acel moment, apar si anumite ganduri care ne duc la evitare: „Ah, nu am chef acum, lasa ca fac maine, mai bine ma duc la o plimbare sau ma uit la ceva interesant”, „Sunt mult prea obosit sa ma pot concentra acum, voi lucra cand ma voi simti mai odihnit”, „Nu ma simt asa de rau acum si m-am simtit destul de bine in ultimele zile, nu am nevoie sa mai lucrez, nu se intampla nimic daca nu fac acum ce mi-am propus”. Aceste ganduri de sabotare ne distrag de la planul nostru si ne scad motivatia de a lucra pentru scopurile noastre. In momentul cand vedem ca avem aceste ganduri este bine sa ne oprim si sa ne amintim de scopurile noastre si de motivele pentru care este important sa exersam in continuare.

• Lucreaza cu gandurile irationale care iti scad motivatia

De multe ori ne apar anumite ganduri care fie ne intretin evitarea (cum discutam mai sus), fie ne duc la alte emotii negative si ne afecteaza progresul pe care l-am putea face. De exemplu, multi oameni au ganduri precum: „Am lucrat suficient pana acum, nu trebuie sa ma mai simt asa”, „Nu simt ca pot sa ma concentrez, deci si daca as incerca nu as reusi si e doar o pierdere de timp”, „Sigur daca lucrez acum pe gandurile si emotiile mele ma voi simti si mai rau, mai bine astept pana trece”. Aceste ganduri irationale merita dezbatute, iar daca simti ca iti este dificil sa faci asta, poti cere ajutorul psihoterapeutului tau.

Daca te confrunti cu o problema psihologica te asteptam cu drag la noi. Daca nu poti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, intra pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poti accesa pagina de Contact a site-ului si sa realizezi o programare.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Roxana Petrus

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro