Cum putem lupta împotriva epidemiei de coronavirus (Covid19)? – o abordare psihologică

Este binecunoscut faptul că societatea modernă se confruntă în această perioadă cu o problemă practică majoră, respectiv cu epidemia de coronavirus (Covid-19).

Este o situație nouă pentru noi oamenii, cu multă incertitudine, în fața căreia mulți nu știu cum să reacționeze nici emoțional (cum mă simt), nici practic (ce să fac). Mai mult decât atât, în această perioadă apare un fenomen de contagiune emoțională, adică emoțiile celorlalți ne contaminează și pe noi (dacă vezi mai mulți oameni cărora le este frică, te apucă și pe tine frica).

În ultimele 2 săptămâni am primit o serie de întrebări, atât din partea clienților, cât și a unor cunoscuți legate de modul în care ar fi normal și sănătos să reacționeze, astfel încât să depășească cât mai ușor această perioadă de încercare pentru noi toți. Primul lucru pe care l-aș menționa, este acela că, este absolut normal să simțim îngrijorare (nu anxietate/panică). Aceasta ne ajută să ne confruntăm mai bine cu problema practică și efectele acesteia. Chiar dacă perioada aceasta li se poate părea multora una catastrofală și fără ieșire, este important să analizăm ce au făcut înaintea noastră alții care au traversat cu succes perioade de criză și mai mari decât cea actuală, devenind capabili să absoarbă șocul crizei, iar mai apoi, să-și revină și să se dezvolte.

Iată câteva recomandări în acest sens:

Să perseverăm în proiectele personale. Este important ca mintea noastră să fie orientată spre viitor, să întâmpinăm ziua de mâine cu un plan, nu cu o nouă teamă, devenind mult mai puțin vulnerabili la ce ni se întâmplă în prezentul imediat. Având un țel și străduindu-ne să mai facem un pas în direcția lui sau rămânând mereu cu mintea la el, veștile proaste sau stările neplăcute ne afectează mai puțin.

Autodisciplina. În situații de criză, realitatea ne oferă motive nenumărate de a nu ne mai focaliza pe sarcini, ci pe stările pe care le trăim, iar dezordinea introdusă în viețile noastre se va internaliza și va deveni dezordinea minților noastre. Acesta este momentul în care devine necesar să ne stabilim noi înșine reguli și să ne ținem de ele cu strictețe. În acest fel anxietatea se va reduce, dobândind un sentiment de control și de eficiență personală, esențiale pentru echilibrul emoțional. Vom simți că noi ne controlăm viața, nu stările noastre sau conjuncturile nefericite prin care trecem.

Să ne dezvoltăm caracterul. Crizele scot la iveală toate caracteristicile ascunse pe care le avem, dar oferă și șansa enormă a dezvoltării personale, a descoperirii și trăirii valorilor în care merită să credem. Situațiile dificile pot fi folosite pentru dezvoltarea unei virtuți, a unei calități personale (răbdarea, controlul emoțiilor, empatia, îngăduința pentru greșelile altora, curajul, perseverența). Acestea sunt ca niște antrenori, având șansa de a ieși din criză mai buni decât am intrat, dacă știm cum să o valorificăm.

Să fim solidari. Psihologic, cei care îi ajută pe alții în situații limită, ies din obsesia autoprotecției personale și devin mai robuști. Asta înseamnă să facem ceva pentru ei (să-i ajutăm în funcție de nevoile lor), dar și să nu facem pentru noi ceea ce ne vine să facem (să nu cumpărăm zeci de kilograme de alimente, pentru că și alții sunt în nevoie). A avea grijă de celălalt, indiferent despre cine este vorba, este cea mai profundă solidaritate.

Să cultivăm emoții pozitive. Echilibrul emoțional este ca o balanță care în această perioadă de criză poate fi dezechilibrată, deoarece emoțiile negative sunt mult mai multe, având o putere mai mare decât cele pozitive. Putem echilibra oricând balanța, dacă ne producem mai multe emoții pozitive. O parte le obținem din perseverența în proiecte personale, din autodisciplină, din trăirea valorilor sau acordarea de ajutor celor aflați în nevoie, dar sunt și multe alte căi, cum ar fi să ne bucurăm de lucrurile mărunte (să savurăm un ceai, să ne bucurăm de oamenii dragi care ne sunt alături, să observăm când ne zâmbește cineva, etc.). Bucuriile mărunte fac muzica vieții. Trebuie doar să ni le cultivăm deliberat în această perioadă, ca să ne menținem echilibrul emoțional.

Să ne asigurăm că suntem corect informați. Pentru acest lucru este nevoie să luăm informațiile după care ne ghidăm DOAR din surse credibile (autoritățile statului, specialiști, media credibilă, atât pe plan național, cât și internațional) și să evităm să citim despre subiectul epidemiei din surse lipsite de credibilitate. La fel de important este să limităm și orele în care ne uităm la televizor (o dată, de maxim 2 ori pe zi, dimineața și seara).

Să urmăm întocmai cerințele autorităților coroborate cu toate sursele credibile naționale și internaționale și să le implementăm în viețile noastre. Este fundamental să știm ce să facem și ce să nu facem.

Să privim izolarea ca pe o oportunitate de a face lucruri importante pentru noi de care nu am avut timp până acum sau de a încerca lucruri noi sau de a ne conecta cu ceilalți prin intermediul tehnologiei. Fiți cât mai creativi în ceea ce privește utilizarea sugestiilor de izolare oferite în mod corect de către autorități.

Să ne raportăm rațional la această problemă practică. Să înțelegem că deși ne-am fi dorit să nu apară epidemia, facem tot ceea ce este omenește posibil pentru a-i reduce impactul și că oricât de rău este ce se întâmplă, nu este o catastrofă (virusul este foarte contagios, dar rata de mortalitate nu este una excesivă, mai ales în rândul populației mai tinere; marea majoritate a celor infectați au simptome moderate și se vindecă).

Activarea comportamentală prin activități care să vă facă plăcere, să corespundă valorilor pe care le aveți și care să derive din calitățile pe care le aveți, respectând, desigur, constrângerile date de situația existentă.

Chiar dacă avem tendința ca națiune de a interpreta incertitudinile ca pericole, în acest context rămâne vital să le privim și ca oportunități de normalitate și de dezvoltare/progres. Cu siguranță nu ne este ușor niciunuia dintre noi să traversăm această perioadă, dar ceea ce contează este că avem o serie de opțiuni legate atât de modul în care să gândim, cât și de cum să facem lucrurile până în momentul ieșirii din această criză, astfel încât să ne păstrăm sănătatea emoțională. Toate indicațiile prezentate în acest articol țin de responsabilitatea noastră personală, nu de alți factori externi. Așadar, haideți să le punem în practică, într-un număr cât mai mare.

Dacă te simți copleșit de această situație de criză și simți că nu-i poți face față, nu ezita să ceri ajutor de specialitate. Intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și să realizezi o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GândeșteSănătos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Ioana Ionicioiu

0746 211 896

ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

(Photo by Anushu A for Unsplash.com)