Cum sa ma descurc cu tragediile de langa mine?

Traim intr-o perioada in care informatia circula cu mare repeziciune. Orice lucru, mai mult sau mai putin important este tratat ca breaking news sau news alert. Nu toate stirile merita acest nume insa unele dintre stiri pot fi cu adevarat tulburatoare. In lume au existat mereu razboaie, foamete, boli, catastrofe naturale, insa nu intotdeauna au fost si sunt mediatizate in lumea occidentala. Insa, pe masura ce au aparut probleme in tarile civilizate, probabil 11 septembrie ca reper si apoi criza refugiatilor in Europa, lucrurile sunt intens mediatizate in tarile civilizate, iar pericolul pare mai aproape de noi. Simtim ca lucrurile sunt mai tensionate si ne alegem cu grija destinatiile de vacanta, inclusiv cele europene. Pe langa asta, se intampla tragedii langa noi: “Colectiv”, persoane publice cu probleme, cunostinte, prieteni sau rude care isi pierd viata in conditii tragice sau boli grave.

Spre deosebire de problemele de zi cu zi (pe care uneori le exageram si le transformam in mici catastrofe), toate aceste lucruri sunt cu adevarat tragedii, care ne influenteaza emotiile.

Cum sa facem fata acestor vesti rele? Cum putem reusi sa ne traim viata linistiti si fericiti, fara a ne fi frica de posibilitatea ca aceste lucruri sa ne atinga, fara sa stam in alerta unor evenimente atat de nefericite?

In primul rand, este important sa constientizam ca este normal sa empatizam si sa ne intristam la aflarea de astfel de vesti. Multi oameni in jurul nostru sufera si este natural sa fim tristi de suferinta lor. Ce facem insa cand ne cuprinde teama ca am putea pati si noi la fel? De multe ori, empatizand prea tare, ajungem sa traim cu frica si acest lucru ne fura bucuria vietii de zi cu zi. Adevarul este insa ca acest lucru nu ne ajuta si daca teama devine suparatoare, se poate transforma in anxietate, moment in care este imperios necesar cautarea de ajutor la specialist. Ce putem face pentru a ne pastra mintea limpede, este sa luam durerea si suferinta ca pe o normalitate a vietii, fiind constienti ca sunt mult prea putine lucruri pe care le-am putea face pentru a evita astfel de tragedii.

In al doilea rand, este important sa acceptam conditia umana. Moartea este cel mai sigur lucru pe lumea asta, fiecare dintre noi urmand sa ajungem la un moment dat acolo. Putem incerca sa fugim de ea, sa ne mentinem starea de sanatate prin orice mijloc, insa inevitabilul tot se va produce. Poate fi acum, in urmatorul minut in circumstante stupide, poate fi precedata de boala sau de batranete, dar va fi. A ne ingrijora excesiv de asta nu ne ajuta. Sigur, daca am fi intr-o zona de razboi, am face tot posibilul sa ne protejam. Dar adevarul este ca circumstantele mortii si evolutia starii noastre de sanatate sunt mult, mult prea putin in controlul nostru. Ce nu este in control ne sperie, insa oricum controlul este o iluzie, avand in vedere ca de multe ori nici macar propriile emotii si ganduri nu le putem gestiona.

In al treilea rand, este important sa ne protejam mintea si inima. De exemplu, multi aleg sa elimine din viata lor urmarirea stirilor. Cand auzi numai vesti rele, e greu sa ramai rational si realist. Alte persoane limiteaza prezenta si influenta oamenilor panicosi sau mereu nemultumiti. Argumentele acestora in a-si apara propriul punct de vedere ne pot fura bucuria si linistea, asa ca alegem sa limitam toxicitatea.

Nu in ultimul rand, cautam ajutor specializat. Este foarte important ca atunci cand emotiile si gandurile ne coplesesc, sa cautam ajutor psihoterapeutic de calitate. Tragediile de langa noi ne pot influenta in asa masura incat sa dezvoltam tulburari anxioase sau depresive. Amanarea este mereu in defavoarea noastra. Nu timpul rezolva lucrurile, ci interventia si schimbarea. Curaj!

Daca nu puteti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, intrati pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe informatii, accesati pagina de Contact a siteului si faceti o programare. Psihoterapia se poate face si online, avand mai multe detalii AICI. Totodata, va puteti impartasi dificultatile pe forumul siteului, unde puteti afla despre cum vad alte persoane problema si despre cum i-a ajutat psihoterapia.

NOU! Accesati gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doriti si interactiune cu un psiholog va puteti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Simona Chiriluta
www.psihosolutii.ro
www.gandestesanatos.ro