Cum sa ne pastram greutatea ideala in vacanta

Foarte multe persoane sunt foarte rezervate cand vine vorba despre a tine dieta in concedii. Multe nu reusesc sa manance alimentele permise si se ingrasa considerabil. Recomandarea e urmatoare: oriunde plecati, fie ca e in concediu sau delegatie, e important sa aveti o strategie la indemana pentru aceste momente.

Faceti un plan pentru calatorie

Cu aproximativ o saptamana inainte de plecare alegeti o strategie pentru dieta. E important sa va ganditi la asta in avans asa incat sa va puteti obisnui cu ideea si cu regulile pana ce ajungeti la destinatie. Ganditi-va cat de bine planuiti sa va tineti de program si de dieta, si mai ales la ce exceptii va permiteti sa faceti si la cate kilograme sunteti confortabile sa acumulati, daca asta e o optiune. Aceste decizii sunt individuale si nu exista alegeri corecte sau gresite.

Unele persoane se descurca mai bine daca incearca sa isi urmeze dieta ca si pana acum, asa incat sa nu acumuleze kilograme cat timp sunt plecate, insa pentru alte persoane aceasta strategie nu functioneaza. Daca regulile sunt prea stricte pentru dvs., exista riscul sa abandonati cu totul dieta si asta va fi si mai descurajant.

O strategie buna ar putea fi una dintre urmatoarele:

1. Permiteti-va sa mancati cateva sute de calorii in plus in fiecare zi.

2. Urmati-va planul alimentar zilnic, dar permiteti-va cateva indulgente din cand in cand.

3. Urmati dieta in fiecare zi si permiteti-va o indulgenta in ultima zi.

Folosirea oricarei diete de acest tip poate duce la acumularea de cateva kilograme, dar o acumulare rezonabila (in functie de cat de mari sunt indulgentele), si mult mai bine decat o acumulare de multe kilograme. Va veti simti mult mai bine daca acumularea de kilograme era in plan de la inceput – spre deosebire de situatia in care nu va permiteti sa acumulati nimic si totusi va intoarceti cu cateva kilograme in plus.

Ca sa va dati seama mai bine ce strategie ar fi potrivita pentru dvs., ganditi-va si notati ce v-ar placea mai mult: sa beti un cocktail din cand in cand sau sa manacati desert la cina sau sa gustati din mancaruri traditionale?

Cum sa nu va ingrasati prea tare

Incercati sa va ganditi la experientele anterioare in vacante sau delegatii, ganditi-va la situatiile care v-au facut probleme atunci si incercati sa gasiti solutii pentru ele.

Recomandarile urmatoare va pot ajuta sa faceti fata mai bine tentatiilor si sa urmati strategia:

1. Faceti mai multa miscare fizica. Asta va va ajuta sa contracarati caloriile mai multe. Puteti alege miscare planificata sau puteti profita de activitatile din vacanta ca sa ardeti mai multe calorii.

2. Mancati brunch in loc de mic dejun si pranz. Aceasta recomandare e de ajutor mai ales daca va treziti mai tarziu dimineata si va va ajuta sa combinati doua mese.

3. Luati mancare cu dvs.. Aceasta recomandare e importanta mai ales in situatii in care mergeti in drumetii sau excursii planificate. Luati-va cu dvs. un pachetel cu alimente permise in dieta, asa incat sa le puteti manca atunci cand apare foamea, mai ales in situatiile in care mancatul planificat nu e posibil.

Ce facem pe drumul de intoarcere?

Ganditi-va pe drumul de intoarcere la cum a mers planul. Ati reusit sa va tineti de strategie? Ati reusit sa mancati ce v-ati planificat? Daca da, recompensati-va. Daca nu, nu e problema, exista si scapari. Aproape sigur vor veni gandurile sabotoare – “Daca m-am ingrasat? Ar fi groaznic!”, “Nu am reusit sa ma tin de plan, nu voi reusi niciodata!”. Fiti atenta la aceste ganduri si incercati sa le controlati. Faptul ca ati acumulat 2-3 kilograme e absolut normal in perioada de vacanta.

Multe persoane vor fi tentate sa manance mai putin in zilele care urmeaza intoarcerii asa incat sa contracareze caloriile acumulate. Incercati sa nu faci asta pentru ca cel mai probabil va duce si mai multa frustrare si dezamagire, iar apoi tendinta va fi sa apara dezechilibre in dieta.

E posibil sa apara tentatia sa va acordati in continuare mici indulgente – incercati sa va planificati mesele si sa reluati cateva dintre strategiile din primele zile: rezistati la pofte, mancati incet si stand jos.

Daca nu ati inceput inca un plan alimentar pentru slabire sau pentru mentinerea greutatii, nu ezitati sa apelati la ajutorul unui psiholog. Programul nostru de slabit din cadrul Gandeste Sanatos este creat special pentru a va ajuta sa intelegeti motivele care duc la mancatul in exces, sa va ajute sa va formati obiceiuri sanatoase, sa rezistati gandurilor sabotoare ce apar inevitabil pe perioada dietei si sa reusiti sa va pastrati un stil alimentar si de viata sanatos.

Daca nu puteti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, inscrieti-va pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte lectii sunt gratuite.

NOU! Accesati gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doriti si interactiune cu un psiholog va puteti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Mult succes!

Psihoterapeut Irina Paraschiv

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro